szülés kórházteszt

A kórház neve: Keszthelyi Kórház

A szülés időpontja: 2019. december 24.

A kórház állapota: Felújított, tiszta.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Szintén rendben van, tiszta. Minden szobához tartozik saját fürdőszoba. Azért a tisztasági csomagot jól fel kell tölteni, mert semmi nincs a fürdőkben.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: Van vajúdóhelyiség labdával, bordásfallal, ágy, tévé, kád. A szülőszobán két ágy van fallal és függönnyel elválasztva.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Két hetet töltöttem ott. Egy hetet a nőgyógyászaton, egy hetet a szülészeten. Elválasztott, de egymás melletti osztályok, így a dolgozók is nagyrészt ugyanazok. Mindenki kedves készséges, mosolygós volt. Az orvosok válaszolnak minden kérdésre, kedves, udvarias hangvételben beszélnek a kismamákkal.

Szülésvezetés: Szerintem oxitocint nagyrészt mindenki kap, a szülésvezetés folyamata pedig minden orvosnál más. Nálam kb. 10 órányi vajúdás után volt oxitocin, burokrepesztés, gátmetszés is, de nagyon fáradt voltam így is, hagytak időt és nálam már az is jó volt, hogy természetes úton szülhettem. 12 napot túlhordtam a babát. Nagyon komolyan vették a túlhordást és minden nap vizsgáltak. Egyébként a következő napra volt kitűzve a szülésindítás, és őszintén örültek az orvosok, hogy mégis beindult magától a szülés. Mindent megtesznek a természetes szülésért, az én szülésem is gátvédelemmel indult, de az orvos dolga mérlegelni, hogy ez menni fog-e.

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Nem tudom, nem császárral szültem, de az apuka megkapja a babát a műtét után.

Látogatási rend: A nőgyógyászaton be lehet menni a szobákba gyakorlatilag reggeltől estig. A szülészeti osztályra nem mehet be hozzátartozó, a folyosó végén van egy közös látogatóhelyiség.

Mit kell vinni a baba ellátásához? Ruhát, fürdőlepedőt nem kell vinni, jó állapotú, szép ruhát adnak a babákra. Pelenkát, popsikrémet, popsitörlőt kell vinni a babának, mást nem.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? 2-4 ágyas szobák vannak.

Van-e VIP szoba? Nincs.

Koszt mennyisége, minősége: Nekem megfelelt, a reggelit és a vacsorát kiegészítettem, mert csak kenyér és felvágott volt. Az ebéd bőséges többnyire finom, de ehetetlen ebédbe is belefutottam egy alkalommal.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Nem kérdeztem a vajúdás alatt, végig velem volt a szülésznő, beszélgettünk sokat, tudtam, mi történik és mi fog történni, bekapcsolta a kedvenc zenéim, illatgyertyát gyújtott… Nem fogadott szülésznő volt, mégis ennyire készséges volt! A szülés akciórészében pedig mindenki mondta a magáét, orvos is, szülésznő is, hogy mit mikor csináljak.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Az osztályon csak négy kisbaba volt, így bőségesen volt idő, és tanítottak fürdetni, öltöztetni, pelenkázni, a szoptatásnál is segítettek. Mondta is a csecsemős nővér, mivel ilyen kevés kisbaba van, annyi időt szán rám, amennyit akarok.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Van néhány hiányosság, például szoptatáshoz egy kényelmes fotel jó lett volna, a fekve szoptatást erőltetik inkább. Az ágy feletti lámpa fénye nagyon erős, kellemetlen, ha éjjel fel kell kapcsolni, mert szinte biztosan felébred rá mindenki a szobában. Nincs minden szobában babamérleg. Abban a szobában volt, amiben én feküdtem, így három anyuka három babával plusz bejártak éjjel is mérlegelni, hát aludni nem lehet. Ha nincs valakinek elég teje, akkor viszont nem adnak tápszert, vagy csak nagyon-nagyon végső esetben, emiatt sokat sírt a babám. Próbáltak segíteni a szoptatásnál, mivel nem volt elég tejem, tovább bent tartottak, ami rosszul érintett, mert sokat voltam ott. Többet ért volna, ha hazaküldenek. Ez biztosan központi irányelv, pedig nagyon stresszelt, hogy nem engedtek haza minket, a gyerekorvosok elég szigorúak ezen a téren. Mivel ünnepi időszakban voltam és nagyon kevés kismama és baba volt, nagyon családias volt a légkör.

Értékelés:

  • szülészet állapota: 9
  • kórtermek állapota: 8
  • szülőszoba korszerűsége: 9
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 9
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 8
  • orvosok segítőkészsége: 10
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 10
  • kommunikáció, tájékoztatás: 10
  • tisztaság: 9
  • ellátás minősége: 8
  • személyes élmények: Szenteste napján babát szülni? 100

E.

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más is írt már a keszthelyi szülészetről, olvasd el!

Hiába kértem, nem kaptam meg a babámat szülés után

Keszthelyen kedvesek a szülésznők és a nővérek