Tünde fogszuvasodás fogorvos

Okoz-e fogszuvasodást az anyatej úgy, mint a tápszer vagy a cukros tea? Mitől szuvasodik a gyermek foga? Fertőző-e a fogszuvasodás? Rengeteg tévhit kering a témával kapcsolatban. Ezekről beszélgettünk Dr. Ágh Orsolya fogorvossal.

Az anyatej károsítja a baba fogát?
 

Még fogászati portálokon is olvashat olyat az ember, hogy az anyatejben lévő cukor károsítja a fogakat, különösen éjszakai szoptatás alkalmával, ezért ne szoptassunk éjjel és szoptatás után töröljük át nedves kendővel a baba ínyét, fogait. Nem kell géniusznak lenni ahhoz, hogy ezt az állítást az ember megkérdőjelezze, hisz ha ez így lenne, akkor a természeti népek fogazata, akik hosszú évekig szoptatnak éjjel-nappal igény szerint, borzasztó állapotban kellene, hogy legyen. Ennek azonban pont az ellenkezőjét tapasztaljuk. Ráadásul nemcsak egészségesek, hanem szabályosak is a fogaik, mert a szopizás elősegíti a normál arcfejlődést. Erről azonban majd máskor.

Vissza az eredeti kérdéshez. Hogyan került a köztudatba ez a tévhit? Született mindösszesen három cikk az 1970-es évek végén, a 80-as évek elején Bram és Maloney1, Gardner, Norwood and Eisenson2 és Kotlow3 tollából, akik esettanulmányokat közöltek (mindössze 9 csecsemőre alapozva a vizsgálatot). Kettő közülük ráadásul cumisüvegből is kapott táplálékot, illetve nem tudjuk, hogy kaptak-e olyan ételt, amiből lepedék képződik, a szülő megfertőzhette-e a gyermekét, stb. A lényeg az, hogy tudományosan elég gyenge lábakon áll ez az állítás, azonban mégis elterjedt.

Mitől más a szopással bejutó anyatej, mint a cumisüvegből ivott tápszer vagy cukros tea?
 

Egyrészt az anyatejben olyan antitestek találhatók, melyek akadályozzák a szuvasodást okozó baktériumok szaporodását, illetve egy az anyatejben megtalálható protein, a lactoferrin, el is pusztítja azokat. Másrészt különbség van a szopizás és a cumizás (cumisüveges táplálás) folyamatában is. Szopáskor az anyatej a mellbimbóból kerül a szájba, ami mélyen a szájüregben van és torokra folyva rögtön kiváltja a nyelési reflexet, így az anyatej nem érintkezik a szuvasodásban leginkább érintett elülső fogakkal. Ezzel szemben a cumisüvegből a száj elülső részébe folyik a tej, cukorban áztatva a frontfogakat. Ráadásul a cumisüvegből akkor is folyhat még a tej, amikor a baba már elaludt.

Az igazság tehát e kérdésben az, hogy az anyatej nem számít rizikófaktornak a fogszuvasodás szempontjából, pont ellenkezőleg!  Amíg mást nem kap mellette a baba (tápszer, pépek, gyümölcs, cukrozott ételek, italok), addig külön tisztítást sem igényelnek a fogak. Természetesen az éjszakai szoptatás sem ellenjavallt.

Mitől szuvasodik a gyermek foga?
 

Vannak olyan tényezők, melyek komolyan hozzájárulnak a korai fogszuvasodás (caries) kialakulásához. Ilyenek például a cukrozott ételek, italok. Ne cukrozzuk a gyerek teáját!

A szuvasodást okozó baktériumok át is vihetők a szülő szájából a babáéba, ily módon megfertőzhetjük cariessel a gyermeket. Ezt elkerülendő soha ne nyaljuk le a gyerek cumiját, evőeszközét, ne adjunk a szájára puszit! Ne engedjük, hogy a mi fogkefénket használja!

Ugyancsak rizikófaktornak számíthat a tejfog szuvasodás szempontjából a terhesség alatti dohányzás, betegség vagy nem megfelelő táplálkozás.

Természetesen a genetika sem zárható ki, illetve problémát okozhat még a nem megfelelő nyáltermelődés, hisz a szuvasodást okozó baktériumok száraz környezetben jobban tudnak szaporodni. Épp ezért például a szájlégzés is növeli a caries előfordulását. 

A következő részben a gyermekek fogápolásáról és a tejfogak kezeléséről beszélünk.

Tünde

Tünde fogszuvasodás fogorvosFoggal, fogorvossal kapcsolatban itt olvashatsz még:

Fogszabályzót kap a gyerekem?

Van értelme tejfogat tömetni?

Altatásban tömték be Petya fogait

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>