Császármetszéssel szülő anyák kérdéseire, testi-lelki nehézségeire igyekszik felhívni a figyelmet az idén ötéves Császárvonal. Egy táncos flashmobbal és egy ingyenesen elérhető és terjeszthető infógyűjteménnyel készültek, mert a tapasztalatok és legfrissebb felmérésük szerint továbbra is óriási szükség van a hiteles információkra és érzékenyítésre a témában. Pedig sokan már most is úgy gondolták, "túl van reprezentálva" a császármetszés a szüléssel összefüggő témában -dehát a magyar kórházakban is "túlreprezentált" a császármetszés: 40 százalék körüli az arány most.

„Kicsit unalmas már ez a császáros téma! A csapból is ez folyik, mást nem látni, csak a császárosok irkálnak, hogy nekik milyen nehéz.”/ „Kit érdekel, ki hogyan szül, a lényeg, hogy minden rendben legyen.”/ „Rohadt unalmas, hogy a császáros anyák sírnak. Ettől lesz annyi trauma, hogy telesírjátok a netet!” – csak néhány azok közül a kommentek közül, amelyek különféle cikkekre érkeztek a közösségi média felületein, és valamilyen hasi szüléssel összefüggő témát dolgoztak fel az elmúlt egy évben. Pedig van miről beszélni - és nagyon nem mindegy, ki hogy éli meg, dolgozza fel a szülését.

A 40 százalékos császárarány önmagában megdöbbentő szám,  de ráadásul ebben a nagy csoportban kevesen kapnak megfelelő felvilágosítást a műtét előtt, a felépüléssel kapcsolatos tudnivalók tudatosítása általában megakad a korai sebkezelésnél, míg a hosszú távú, egészséget érintő kérdéseikkel nem ritkán magukra maradnak az anyák. Ez derül ki az immár harmadszor útjára bocsájtott, Császárvonalas, nem reprezentatív kérdőívből is.

Adatok a Császárvonal-kérdőívből (2018, 2020, 2023)*

Milyen információk birtokában indulnak haza a kórházból az anyák?

  • A sebkímélő mozgásokat (hogyan kell felállni, ágyban fordulni stb. egy hasi sebbel) a 2018-as megkérdezettek 66,1%-ának nem mutatta meg senki, 2020-ban ez szám már 72,4%-ra emelkedett. A legfrissebb eredmények szerint ez az arány mostanra 77,4%.
  • A hazabocsátás utáni helyes seb-, illetve hegkezelésről, a császár utáni tornákról, regenerációs teendőkről az anyák mindössze 37,3%-a kapott teljes körű tájékoztatást a legkorábbi adatfelvétel során, a 2018-2020-as időszakban pedig csak 19,7%-uk. Az idei kérdőívben az anyák 7,9%-a mondta azt, hogy minderről részletesen, kimerítően felvilágosították (a válaszadók több, mint felét semmiről nem tájékoztatták).
  • A 2020-23-as időszakot felölelő kérdőívbe bekerült két új kérdés, lebontva a szülés utáni regenerációs időszakokat: az első hat hét (gyermekágy) tudnivalóiról még csak 56,7% nyilatkozta, hogy nem igazán kapott mankókat, míg a nagy hasi műtétet követő 3. hónap utáni időszakkal kapcsolatos tudnivalókról 84,8% mondta, hogy sehonnan nem kapott tájékoztatást.
  • Egyetlen pozitív eredmény ezen a téren, hogy csökkent azoknak az anyáknak az aránya, akik nem találkoznak gyógytornásszal császármetszés után: míg korábban 12,8% (2018), majd 12,6% (2018-2020), mára 19,7% (2023) nyilatkozta, hogy találkozott a szakemberrel hasi szülése után a kórházban. Az arány viszont továbbra is rettenetesen alacsony.

*3636, 4300 és 3900 kitöltővel

„A kérdőívet kitöltők több, mint felének van valamilyen császármetszéssel összefüggő panasza: a kötényhas mellett a leggyakrabban a sokféle, heggel kapcsolatos problémát említik az anyák, a behúzó, érzéketlen, túlérzékeny hegvonaltól kezdve a hasűri összenövéseken és a hegsérven át az esztétikai problémákig. Csaknem 20 százalék válaszolt úgy, hogy lelki, pszichés hozománya is van az életében a császáros szülésnek. Az érintettek egyébként elsősorban nem a műtét miatt traumatizálódnak, hanem a kiszolgáltatottság, az információhiányból fakadó bizonytalanság, a kórházi bánásmód, a nem megfelelő kommunikáció és a babák szeparációja miatt” – magyarázta a Császárvonal alapítója, Rákosi Dóra, gyógytornász.

A császármetszés – akár tervezett, akár sürgősségi –, a szervezetnek nagy kihívás, és egy császáros édesanyának vitathatatlanul több segítségre van szüksége, más ütemű a regenerációja is egy hüvelyi szüléshez képest. „Megdöbbentő volt látnunk az idei kérdőívünkből, hogy a megkérdezettek 56,7 százaléka azt nyilatkozta: nem igazán kapott tájékoztatást már a gyermekággyal kapcsolatban sem, a későbbi, kb. a 3. hónapot követő időszakról pedig 84,8 százalék vallotta úgy, hogy érdemi információ nélkül maradt.

Pedig ezek az anyák, kicsit kilátva a kezdeti nehézségekből, ekkor jutnak el fontos, az életminőségüket érintő kérdésekhez. Mit sportolhatnak? Normális-e, hogy a hasuk nem húzódott vissza? Miért fáj a hegük torna közben? Lehet-e valamit tenni, ha nem szépen gyógyult a hegük? Miért fáj a szex császár után?” – sorjázza a leggyakoribb kérdéseket Dóra. A Császárvonal zárt facebookos csoportjában is 5 éve ezért is igyekeznek több tucatnyi szakértővel segíteni az érintetteket, betegutakat mutatni, és irányt mutatni, azt üzenni: nem vagy egyedül. 

Korábban a Bezzeganyán is bemutattuk a Császárvonal által gondozott VBAC-könyvet is, amelyet egy érintett anya (császár után hüvelyi szülés)  véleményezett.

Az infóhónap kapcsán a Császárvonal az összes hazai szülészetnek és a Magyar Védőnők Egyesületének is elküldi azt a bárki számára elérhető, ingyenesen letölthető, és változatlan formában terjeszthető, nyomtatható PDF-et, ami a császármetszés utáni regenerációról, felépülésről szól. Ez kifüggeszthető a posztoperatív őrzőkben, PIC-eken, odaadható az anyáknak hazabocsájtáskor, a gyermekágyi időszak alatt. Mindemellett az ingyenes Császárvonal applikáció (Android/iOS) továbbra is letölthető az alkalmazásboltokban, és a https://csaszarvonal.hu folyamatosan bővülő, szakértőkkel, közérthető cikkes adatbázisa is növekszik. Ha az anyák tudnak ezekről, könnyebben veszik egy akár váratlan műtét akadályait, kevesebb a trauma is, kisebb a kiszolgáltatosság.

Marge-zene & #szívetahasra

A csapat a követőivel készített egy táncos flashmobot is Marge (szintén érintett, császáros énekesnő) egyik dalára. A flashmobhoz kapcsolódóan várják a #szívetahasra hashtaggel a személyes érintettségű fotókat, videókat, beszámolókat a közösségi média felületein: a hasra helyezett két tenyérrel szívet formázva a fókuszt így a hegek, az érintettek is megkapják. „Császárral szülni többé nem tabu. A rengeteg kérdés igenis feltehető, a gyors és hatékony tájékoztatást nyújtó válaszon túlmutató segítség pedig elérhető a várandósság előtt, alatt és után is. Mert van egy közösség, ahol mindenki érti a másik gondolatait, panaszait, amiből erőt kovácsolunk. Nem egyedül, hanem a Császárvonal segítségével. Együtt!” – mondja Marge a kezdeményezés 5. születésnapja és az áprilisi infóhónap kapcsán.

 Császárvonal - Vakmacska