Tünde szilveszter Bezzeganya

Az év utolsó napjára készítettünk egy rövid összefoglalót a Bezzeganya 2018-as évéről, amelyből kiderül, hogy mely tíz posztunk volt idén a legolvasottabb. Van közte párkapcsolati téma, kórházteszt, szüléstörténet, terhesnapló, interjú a gyermekvállalásról, és sajnos szomorú történetek is.

10. 31798 olvasó

Elkerülhetetlen a házassági válság a baba születése után?
 

Nem túl gyakran beszélnek erről az édesanyák, pedig fontos téma: a baba születése utáni időszak megterhelő egy házasságban/párkapcsolatban. A megváltozott körülmények sok családban okoznak gondot. Erről szól a 2018-as toplista tizedik helyezett posztja.

„Apa úgy érzi, csak a bevásárolnivalót hozza haza, anya nem főz, nem foglalkozik vele, nincs rá energiája. Ha a baba elalszik 7-kor, ő is megy aludni. Alig beszélgetnek, alig találkoznak. Egyre nagyobb a feszültség, már azt sem tudják, kivel élnek. Hová tűnt a feleségem / férjem?”

9. 32066 olvasó

A nővér lesápadt és riasztotta az ügyeletest
 

Kilencedik helyre került egy olyan szüléstörténet, amelyben a szülésznő azt gondolta, csak jóval később lesz baba, ám az események hirtelen felgyorsultak:

„Szóltunk a nővérnek, hogy tolófájásaim vannak és nyomnom kell. A nővér most már aktívabb volt, még le is sápadt, amikor közölte, hogy azonnal szól az ügyeletes dokinak.”

8. 34061 olvasó

Az oltás miatt halt meg a kisfiam – de nem vagyok oltásellenes!
 

Egy édesanya levele áll a lista nyolcadik helyén, melyben tragikus és szomorú történetét meséli el: kisfia a bcg oltás miatt lett beteg és végül halt meg minden erőfeszítés ellenére. Az anyuka hangsúlyozza: nem lett oltásellenes, és fontosnak tartja, hogy mindenki beadassa gyermekének a védőoltásokat.

„A kurva oltás. Minek kell ez? Miért szurkálják bele a gyerekekbe épp, hogy megszületnek? Most tessék. Meg fog halni a gyerekem? Ez nem lehet. Istenem, nem hiszem el. A férjem, az erős, bátor férfi, sírását alig tudja vissza fojtani, könnybe lábad a szeme.”

7. 35406 olvasó

Kiröhögtek az orvosok az egri kórházban
 

A hetedik legolvasottabb posztunk az egri Markhot Ferenc Kórházról írt tesztet egy csalódott édesanya.

„Nyolc napig voltam bent, minden orvossal találkoztam, és úgy viselkedtek velem, mintha nekem kellene mindent tudnom, első gyerekkel. Ha valamit kérdeztem, volt, hogy kiröhögtek, amiért ezt sem tudom. Azért a választ elmondták. A szülésznők ugyanez.”

6. 42106 olvasó

Senki nem akarta felírni az esemény utáni tablettát
 

Egy anyuka az egészségügyben szerzett negatív tapasztalatairól mesél a hatodik helyen álló posztban. Húszéves lánya jelezte neki, hogy kiszakadt az óvszer, amit használtak, és segítséget kért tőle. Sem a háziorvosi ügyeleten, sem az ügyeletes kórházban nem írták fel az esemény utáni tablettát. Azt mondták, nyugi, nemcsak 72 órás tabletta van, hanem 120 órás is, ráérnek…

„72 órás gyógyszer kellett, amit majdnem annyi időbe tellett megkapnunk kis túlzással. Hatszor kellett elmondanunk, hogy mi a baj. Azt tanítjuk a gyerekeinknek, szóljanak, ha baj van. Szóltak. És??? Ha nem megyek vele, nem kapott volna gyógyszert. Ha abortusz lett volna belőle, akkor meg azt mondanák, milyen felelőtlen, hogy nem szólt, amikor lehetett volna segíteni.”

5. 42274 olvasó

Akkorák lettek a melleim, mint két görögdinnye
 

Tildy terhesnaplójának egyik bejegyzése került az ötödik helyre, amelyben a terhesség alatt gyakran tapasztalható mellnövekedéséről számolt be.

„A melleim hatalmas görögdinnye méretűek, cserélhetem le a melltartóimat, mert kibuknak belőle. Fáj, nyom, isten bizony, amint megvannak a gyerekek, én leműttetem. Már amennyire le lehet. Iszonyat nehéz melltartót venni rá. Lassan a GG sem lesz elég, H-s kell, nehéz, a gerincemnek sem tesz jót. Darabra simán hozná az itteni, bolti, kis 2-2,5 kilós görögdinnyéket. Nem viccelek. Sosem fogom megérteni, ki akar ekkora kebleket.”

4. 46946 olvasó

Meddig lehet még gyerekem?
 

Sokakat érdekelt dr. Szakács Zoltán szülész-nőgyógyász főorvossal készített interjúnk, amelyben a női termékenységről beszélgettünk. A negyedik legolvasottabb cikkünk lett idén.

„A gyermekvállalás napjainkra a harmincas évekre, vagy annál is későbbre tolódott, ám a nők biológiai órája ekkor már igencsak ketyeg. Meddig várhatunk a teherbe eséssel? Van még időnk a családalapításra? Ez ma már termékenységi vizsgálattal meghatározható. Általában 37 éves kortól kezd jelentősen csökkenni a reprodukciós képesség. Ettől a kortól kezdve a petesejtek minősége sem olyan, mint korábban.”

3. 47504 olvasó

Hetes bölcsibe adott az édesanyám
 

A dobogó harmadik fokára került az 59 éves Ilona írása, amelyben gyermekkora szörnyű emlékéről mesél.

„Akkor szoktam hozzá ahhoz, hogy hiába sírok, kiabálok, senki nem jön oda hozzám. És megszoktam, hogy nem törődnek velem, és magamnak kell - akárhogy -, de megbirkóznom a fájdalmaimmal. És ma már nem nehéz visszavezetnem, hogy ülök a kiságyban, kérek, és senki nem figyel rám.”

2. 48128 olvasó

Belefulladok az anyaságba
 

Második helyen egy olyan poszt végzett, amelyben a négygyermekes az anyaság nehézségeiről mesél őszintén és kendőzetlenül.

„Valahol elcsúszott ez az egész. És nem tudom, mitévő legyek. Elfáradtam, nem kapok levegőt, belefulladok. Maximálisan teljesítem anyai kötelességem, közben próbálok szép is lenni, állandóan hozom/viszem a gyerekeket, hogy élményekben gazdag gyerekkoruk legyen. (…) Haszontalannak érzem magam. Haszontalan földi embernek, aki nem képes az öncélokra, önmegvalósításra. Semmi pluszra, magamért. Néha kellene kis levegő, gyermekmentes két óra pihenő.”

1. 51398 olvasó

Egy erdőbe vitt és megerőszakolt a párom
 

Sajnos nem túl vidám poszt lett a 2018-as év legolvasottabb írása. A szerző a bántalmazó kapcsolatáról mesélt, amelyből végül sikerült kilépnie.

„Ez év szilveszterén nadrágövvel kötözte össze a lábam, és úgy húzgált a földön, mert azt hitte, nem szeretem. Ezután sírva kért bocsánatot, és elmondta, milyen szar élete van 25 évesen, neki csak én vagyok, őt senki nem szereti, stb. Megbocsátottam neki. Majd ezután több, kisebb-nagyobb testi bántalmazás volt a féltése miatt. Vagy ha nem mondogattam mindig, hogy szeretem, akkor nekem rontott. Megharapta a lábujjam, ruhástól a fürdőkádba rakott. De ezek után vagy kiengesztelt virággal, vagy a megbánás jeleit nem mutatva túllépett rajta. Aztán áprilisban kivitt egy erdőbe és megerőszakolt.”

Nehéz ezek után bármit is írni… Mégis arra biztatlak, kedves olvasó, hogy ne félj megosztani a veled történteket. Mert nem vagy egyedül. Kérhetsz segítséget, tanácsokat, de olykor az is segít, ha csak kiírod magadból a fájdalmadat. Ennek jövőre is teret adunk a Bezzeganyán. Ha öröm ért, boldog vagy, jó ötleteid vannak, amiket megosztanál, vagy segítenél tanácsaiddal a többi anyukának, írj nekünk! A bezzeganya@bezzeganya.hu címen várunk mindent, ami titeket foglalkoztat. Jövőre is írjuk együtt a Bezzeganyát, és építsük tovább a közösséget!

A közel 4200 tagot számláló zárt Facebook csoportunkban további segítséget és érdekes témákat találsz, Facebook oldalunkon, amelyet már több mint 53 ezren lájkolnak, izgalmas, vicces, megható tartalmakat láthatsz terhességgel, anyasággal, gyerekneveléssel kapcsolatban. Instagram oldalunkon képekben fejezzük ki magunkat a fenti témákban.

Kellemes szilveszterezést kívánunk! Jövőre veletek ugyanitt!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>