kórházteszt kórház szülés

A kórház neve: Markhot Ferenc Megyei Kórház, Eger

A szülés időpontja (év, hónap): 2016. április

A kórház állapota: közepes (folyamatos felújítás van, vérvétel, gyermekambulancia például már korszerű, a nőgyógyászat, szülészet, gyermekágyas osztály még nem került sorra)

A mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: az egész osztályon három vécé és három zuhanyzó van, a látogatók is ezt használhatják (ha muszáj). Nem volt sorban állás, de sokan használtuk, gyakoribb takarításra, kukaürítésre lett volna szükség.

A szülészet/szülőszoba korszerűsége: A vajúdó kétágyas, nyugodt. A szülőszobán hat ágy van, függönnyel elválasztva. A szülőágyak állíthatók, kényelmesek (már ha bármilyen helyzet kényelmes akkor… de lehet próbálgatni), a műszerek korszerűek.  Csak a VIP szülőszobán vannak alternatív lehetőségek.

A orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: az orvosok flegmák, nekem mondjuk volt fogadott orvosom, ő elmagyarázott türelmesen mindent, de nyolc napig voltam bent, minden orvossal találkoztam, és úgy viselkedtek velem, mintha nekem kellene mindent tudnom, első gyerekkel. Ha valamit kérdeztem, volt, hogy kiröhögtek, amiért ezt sem tudom. Azért a választ elmondták. A szülésznők ugyanez.

Elhúzódó szülésem volt, kb. óránként rám néztek, aztán gyorsan elmentek, nehogy valamit kérjek-kérdezzek. Délben ebéd, vagy műszakváltás miatt, nem tudom melyik, de mindenki kiment kb. 45 percre. Ha kiabáltunk, se hallották, vagy csak nem reagáltak rá. Ezt két nap is láttam. Azon gondolkodtam, hogy legszívesebben megszülnék, mire visszajönnek, de sajnos a tolófájások csak órákkal később jöttek. De az a 45 perc sok mindenre elég lett volna.

A csecsemős nővérek között volt kettő, aki nagyon kedvesen és empatikusan segített bármiben, a többiek is segítettek, de nem túl lelkesen. De a babákat mindig rendesen ellátták, nem hagyták őket sírni, szerették őket nagyon.

Szülésvezetés: a gátmetszés nem kötelező, nekem csináltak, úgy, hogy nem mondták, csak utólag. Fájás közben éreztem, hogy a doki szúr, gondoltam, hogy na, ez akkor gátmetszés, de nem szóltam, hogy ne csinálja, megbíztam benne, ha csinálja, akkor biztos szükség van rá. Oxitocint kaptam, sokat, de nem lett tőle gyorsabb a folyamat, csak fájdalmasabb.

Császármetszés: úgy tudom, hogy nem lehet bent apuka, de ez nem 100 százalék, csak a szomszéd ágyon szülő nőnél láttam.

Látogatási rend: meghatározott látogatási idő van (a VIP szoba külön elbírálás alá esik nyilván). A babákat a folyosó üvegajtaján keresztül lehet megnézni. A kórterembe senki nem mehet be. Ha a látogató bejönne, akkor a babát be kell vinni a csecsemősökhöz, és úgy lehet bemenni az étkezőbe leülni, beszélgetni. Ebben azért egy kicsit rugalmasak, nyilván közelebbi rokonok bejönnek az ajtón belülre is mondjuk fényképezni, vagy ha a nővérpulthoz menne valaki, ami a folyosó közepén van, akkor mindenképp el kell jönnie a babák között… A lényeg, hogy ne fogdossák-puszilják-köhögjék össze az újszülötteket, ne kapjanak el semmit. De nekem például olyan is volt, hogy édesanyám hozott be egy kenőcsöt, le akarta adni a nővérpultnál, és beengedték hozzánk a szobába egy félórára (épp nem volt szobatársam, ritka pillanat). Ezért örökké hálás leszek.

Mit kell vinni a baba ellátásához: mindent vinni kell, talán csak törölközőt és köldökápolási szereket nem. Ruha, pelenka, popsitörlő, krém, takaró, textilpelenka volt nálunk. A csecsemősök adnak rá tiszta ruhát, pelenkát, ha szükséges, de utána mindig megkérnek, hogy rakjunk be a kocsi aljába a sajátunkból, és adjuk vissza majd a kórházi ruhát. Sose tűnt el semmink, nem volt gond.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó: az egész osztályon van három zuhanyzó. Négyágyas szobák vannak, ha jól emlékszem öt szoba, vagy hat.

VIP szoba: van, kettő. Jól felszereltek, kényelmesek.

Koszt mennyisége, minősége: nekem elég volt, és egész jó, bár én nem vagyok se nagyétkű, se nagy igényű. Gyümölcs is volt minden ebédhez, de azt azért hoztak nekem otthonról is. Viszont adtak pl. retket reggelihez, mint egyetlen zöldséget, hát egy életre megjegyeztem, hogy a retek felfújja a babákat… Tea általában volt az ebédlőben kitéve.

Kommunikáció: az orvos vajúdás alatt ritkán bukkant fel, de akkor minden elmondott, amit kérdeztem. Szülés után megmutatta a méhlepényt, köldökzsinórt. Később is korrekten figyelt rám, elmondott mindent. A szülésznő semmit.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: kaptam, teljesen ellentmondóakat. Amikor a már hazamenetelhez felöltöztetett babámmal indultam volna kifelé, és nagyon sírt, az egyik csecsemős mondta, hogy üljek le és etessem meg indulás előtt, két lépéssel arrébb a másik azt, hogy nehogy megetessem, a hasa fáj.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: a kórház bababarát. (Tehát nem anyabarát…) A szoptatást támogatják, pótlásként is anyatejet kapnak a babák, a csecsemősöknél cumisüvegből. Az osztályra nem lehet se cumit, se cumisüveget bevinni. Cumit elvileg nem adnak a babának, de arra is volt példa, hogy amikor mentem a babámért a csecsemősökhöz, egy másik baba cumija volt a szájában. Sírt, és csak így tudták megnyugtatni. Hálás voltam, hogy nem hagyták sírni, hanem ringatták, nyugtatták, törődtek vele.

Pontszámok:

  • szülészet állapota: 5
  • kórtermek állapota: 4 (a nővérhívók általában nem működnek. Kiabáljunk, vagy küldjük ki a szobatársat. De azért figyelnek ránk, amennyire tudnak.)
  • szülőszoba korszerűsége: 3
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 8
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 5
  • orvosok segítőkészsége: 2 (a választott orvosomé 10)
  • szülésznők segítőkészsége: 1
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 5
  • kommunikáció, tájékoztatás: 3
  • tisztaság: 4
  • ellátás minősége: 4
  • személyes élmények: Ha felújítják a szülészetet/gyermekágyat, a korszerűség sokkal jobb lesz. De a dolgozók ettől még ugyanazok maradnak. Az első este összevérezett ágyneműmet pl. hat nap után, csak a főorvosi vizit előtt cserélték ki, hiába kértem, többször is. Babának jó lenni Egerben, anyának nem.

E.

kórházteszt kórház szülésBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?