Kislányom egyoldali dongalábbal született. Féléves. Szorongok. Lába deformált. Igaz, hogy már nem befelé fordul, de lefelé fityeg, nagyon rövid, pufók, a nagylábujj felnyomódva, talpán hatalmas, mély barázda. Aggódok. Szorongok. Az orvos állandó kérdéseimre mindig megnyugtató választ ad. Mégsem nyugszom meg. Orvost váltok. Rosszul kezelték, derül ki. Ha nem érzem ezt meg, mára valószínűleg újabb műtétek következnek. Új orvostól újabb gipszek. Picit, de használ. Gyógytorna, masszázs. Egyre szebb a láb. Eltelik pár hónapnyi heti kétszeri utazás Debrecenből Budapestre, és a láb már hasonlít a másikhoz! Az új orvos Iowa-ban megtanulja az ilyen típusú lábat kezelni. Újabb gipszeket tesz fel, és a láb úgy néz ki majdnem, mint a másik! Repesek az örömtől! 

„Melyik kislányod született dongalábbal?”

- kérdezi meg tőlem egyik nap az óvó néni. Ikerlányaim vannak ugyanis.

„Tornaórán is figyeltük a kislányokat, futás közben is, és nem tapasztaltunk semmilyen mozgásbeli rendellenességet”

- folytatja. Az ilyen mondatok hallatán mindig elérzékenyülök, meg büszke is vagyok magunkra, hogy szép és jó lába lett kislányunknak. Lába hajlékony, jól funkcionál, eltűnt a barázda, nem pufók, csupán egy számmal rövidebb, a nagylábujja szépen a helyére került, gyönyörűen jár, fut, mászik, ugrál, rúgja a labdát.

Milyen lábat szeretnél dongalábbal született gyermekednek? Olyat, amelyikkel sétál, fut, de mégsem olyan hajlékony a láb, nagyon vékony a vádli, több nagy műtéten esik át, 20-as éveitől kezdve pedig egyre több mozgásszervi fájdalommal küzd? Vagy olyat, amelyikkel sétál, fut, hajlékony, picit vékonyabb a vádli, kis műtéten esik csak át, idős korára pedig nagy valószínűséggel nem küzd több mozgásszervi gonddal, mint egészséges kortársai?

 A válasz egyértelmű, mégsem teszik fel azokon az ortopédiákon, vagy azok az orvosok, akik még a mai napig régi, sebészi úton kezelnek dongalábas gyerekeket. Sőt, arról sem tájékoztatják őket, hogy már jó pár éve az új, ún. PONSETI módszer az elérhető legoptimálisabb dongaláb kezelési módszer. Ezt pedig már számtalan összehasonlító tanulmány, kutatás egyértelműen bebizonyította, épp ezért mára ez a „gold standard”.

Mindenki a legjobbat szeretné gyermekének, imádjuk őket. Ezért is tartjuk olyan aktívan egymással dongalábas Facebook csoportunk (köszönet ennek létrehozásáért egy bátor kisfiú bátor anyukájának) tagjaival a kapcsolatot, segítjük, hasznos információkkal látjuk el egymást, vagy sokszor csak biztatunk, imádkozunk a kicsikért, akiknek mi tökéletes lábikókat szeretnénk. Ezért is készült el, mi anyukák szerkesztésében (orvosunk szakmai ellenőrzése alatt) egy részletes szülői tájékoztató, ami az összes fontos kérdést és választ tartalmazza, amivel olyan szülők szembesülnek, akiknek dongalábas gyermeke születik. Célunk az, hogy minden gyermek a lehető legjobb kezelést kapja, csodálatos lábikója legyen, és az információ terjesztésével, a szülők tájékozottságával rákényszerüljön minden orvos, hogy kitanulja a Ponseti-módszert, vagy ne kezeljen dongalábas gyereket...hisz a GYEREK a lényeg!

Magyarországon először tartottunk múlt hét szombaton, a dongaláb világnapja (június 3-án) után dongalábas találkozót, amire nagyon sok család eljött, messziről is, és a legtöbben pici babával. Rég voltam olyan izgatott, mint aznap. Köszöntő beszédemet kissé remegő hangon mondtam el, bennem volt az idáig megtett hosszú, göröngyös út. Nagy élmény volt viszont a Facebookos nevek és képek mellé valódi arcokat, hangokat, mosolyokat párosítani! Ismeretlen ismerősök voltunk, jövőre pedig már valódi ismerősök! Azt gondolom, hogy előre lendítettük a dongaláb ügyét Magyarországon, és ez nagy dolog. Láttuk a meghívott orvos, Dr. Szabó Miklós Károly szemében a csillogást, szenvedélyt, és sok értékes információval látott el bennünket. Elkezdtük a dongalábas tájékoztatók terjesztését, mert minden most születő pici számára szeretnénk lehetővé tenni a lehető legjobb kezelést. Ebben egy kiváló, lelkiismeretes orvos, Szabó doktor és Türei Orsolya gyógytornász is segít minket. Mi mást kívánhatnék-e poszt végére: Minden gyereknek tökéletes lábikót!

AnaApa

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?