A kórház neve: Szent Borbála Kórház, Tatabánya

A szülés időpontja (év, hónap): 2020. január

A kórház állapota: Az átlaghoz képest jó, folyamatosak a korszerűsítések.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Elfogadható, a szülőszobán tiszta, rendezett, vécépapírt, szappant, kéztörlőt viszont magunknak kell vinni.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.): Labda van, bordásfal, kád és franciaágyas szoba mostanság készült el. Kádban csak vajúdni lehet, szülni nem. 

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Némely orvos elég lekezelően viselkedett. Az egyik doki „ő” helyett „az”- nak hívott, mikor rólam beszéltek, ez nem igazán tetszett, a másik, pedig ahelyett hogy a kérdéseimmel foglalkozott volna, inkább epésen megjegyezte, hogy én már oly sokszor jártam náluk, hamis szülési fájdalmakkal, biztos ez is az. (Egyszer voltam benn, és nem önszántamból, az nst mutatott fájásokat, ezért be kellett feküdnöm, de másnap kérelmeztem a hazamenetelemet, mert nem értettem, miért kell feleslegesen benn lennem.) Szülésemen csak a szülésznő volt ott, a doki akkor ért oda, mikor már kinn volt a baba. A szülésznő mindent elmagyarázott, nagyon segítőkészek voltak. 

A csecsemős nővérek sokszor bunkón viselkedtek, szoptatással, pelenkázással kapcsolatban nem segítettek, nem emberi hangnemben beszéltek azokkal az anyukákkal, akik mondjuk a császár miatt még nehezen mozogtak, és nem ment olyan gyorsan a felkelés. Volt egy nővér, akivel nem voltam megelégedve. Sajnos véres lett az ágy, és a babát is azon kellett pelenkázni, hiába szóltam, hogy lepisilte az ágyam párszor, és szeretnék új ágyneműt, a végén egy törölközővel terítettem le, és úgy aludtam, mert nem volt hajlandó tisztát hozni. 

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést): Oxitocint kaptam, gátmetszés nem volt, fájdalomcsillapítót semmi esetre sem adnak, nem siettetik túlságosan a szülést. 

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Bár én természetes úton szültem, ott bent lehetett apuka, császármetszésnél kinn kell várakoznia. Amíg anyukát varrják, apuka megkapja a babát, majd együtt tölthetik az aranyórát. 

Látogatási rend: Elvileg van látogatási rend, de nekünk senki sem szólt, hogy apuka látogatási időn kívül is ott volt. Kinn találkozhattunk a folyosón, a babát csak az üvegajtón keresztül nézhette, a kórterembe nem jöhet be. 

Mit kell vinni a baba ellátásához? Mindent vinni kell. Pelust napi 5 db-ot adnak, de azért nem árt, ha van nálunk pluszban. Egy angolpólyát adnak a babára, több ruhát a szülőknek kell biztosítani. 

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? 6 ágyra jut egy zuhanyzó.

Van-e VIP szoba? Van, 7000 Ft körül van/éj 

Koszt mennyisége, minősége: Elég kevéske, reggeli és vacsora 1-2 db kis kenyér, vajjal, vagy natúr kefirrel. Ebédre leves, második és alma. Nem teljesen ehetetlen, de a levesnek íze - bűze semmi, a második is ez a kategória. A párom és anyósom hozott be nekem jó adag ételeket, hogy ne feküdjek le korgó gyomorral, és legyen energiám. 

Kommunikáció: Viziten az orvosok csak ránk néztek, egymás közt megbeszélték a dolgokat, mi nem nagyon kaptunk infókat. Szülés közben a szülésznő nagyon rendes volt, minden kérdésre válaszolt, segített, elmagyarázta, mikor mi fog következni, pedig szegény három vajúdó anyukához rohangált folyamatosan. 

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Hazamenetel előtt alaposan megvizsgált az orvos, kaptam információt a kontrollról és a saját egészségügyi állapotomról. A babával való otthoni teendőkről semmi infót nem kaptam, odaadták a zárójelentéseket és mehettünk is, később láttam csak a papírokon, hogy pl. szemcseppet kellett volna adni a kicsinek valamiért. 

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Fürdetni benn egyszer sem lehetett a babát, ezt többen szóvá is tettük. Akinek muszáj volt a gátmetszés, őket minden nap várták gátkezelésre, de nem kötelező. Eddig be lehetett adni a csecsemősöknek a babát, ha az anyuka kiment a látogatókhoz, de úgy tudom, ez már megszűnt. 

Értékelés:
 

  • szülészet állapota: 8
  • kórtermek állapota: 8
  • szülőszoba korszerűsége:
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 10
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 7 (a csempe itt-ott fel volt jőve a zuhanyzóban) 
  • orvosok segítőkészsége: 4
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 3
  • kommunikáció, tájékoztatás: 5
  • tisztaság: 10
  • ellátás minősége: 5
  • személyes élmények: 4

M.

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más is írt már a tatabányai szülészetről, olvasd el!

Tatabányán nem kap fájdalomcsillapítást a szülő kismama

Mások lehúzzák, nekem bejött a tatabányai szülészet

Ezért jó Tatabányán szülni