Tünde ketogén diéta dietetikus

Időről időre fellángol a vágy bennünk, hogy leadjunk egy kicsit az évek alatt ránk rakódott súlyokból. Több olvasónk is beszámolt már fogyókúrás tapasztalatairól. Sokan követnek divatdiétákat, napjainkban az úgynevezett ketogén diéta örvend nagy népszerűségnek. Gyors súlycsökkenés érhető el vele, ám veszélyeket is hordoz. Ihász Katalin dietetikust kérdeztük a ketogén diétáról.

A drasztikus fogyókúrák nemcsak a szervezetet terhelik meg, de gyakran jelentkezik ezeket követően a jojó-effektus, azaz hiába fogyott le valaki látványosan, ha a fogyókúrát abbahagyja, a leadott kilók akár többszörösen visszatérnek – mondja Ihász Katalin dietetikus.

Eredetileg epilepsziás gyermekek kezelésére találták ki a ketogén diétát, ám mivel gyors és látványos fogyással kecsegtet, sokan próbálják ki. A ketogén diéta lényege, hogy magas a bevitt zsírtartalom és alacsony a szénhidrát-tartalom. Ebben az esetben a zsírbevitel 70 százalék, míg az egészséges arány 50 százalék szénhidrát, 20 százalék fehérje, 30 százalék zsír lenne.

 „Nem tanácsolom senkinek, hogy önhatalmúlag ketogén diétába kezdjen, mivel nagyon megviseli a szervezetet. Hosszú távú alkalmazása egyáltalán nem ajánlott, rövid távon pedig csak szigorú orvosi felügyelet alatt végezhető”

– mondja Ihász Katalin dietetikus, aki hozzáteszi azt is, hogy a ketogén diétának számos mellékhatása lehet.

„A szénhidrát megvonása fejfájást, rosszkedvet okozhat, hiszen a szénhidrát olyan hormonokat szabadít fel a szervezetben, amely boldogságot okoz. A magas zsírbevitel szív- és érrendszeri betegségekre adhat okot, és ha túl alacsony a fehérjebevitel, akkor már nemcsak a zsírból történik a fogyás, hanem az izmokból is.”

Drasztikus fogyókúrát egyébként nem éri meg követni. A drasztikus fogyókúránál ugyanis igen gyakran jelentkezik a jojó-effektus: azaz az ember hirtelen lefogy, akkor nagyon örül, de aztán elfárad. Nagyon nehéz sokáig elviselni a túl kevés szénhidrátot, előbb-utóbb elfárad az ember, és újra elkezdi ezeket fogyasztani. Ekkor akár dupla súly is visszajöhet.

Mi a megoldás? Egészséges életmódot kell kialakítani és megtalálni azt, ami kényelmes, amibe minden belefér. Az adagokon, mennyiségeken van a hangsúly. Ha egészségesen eszik valaki napi ötször és tartja a mennyiségeket, le tud fogyni. Jó fogyókúra tehát nincs, az egészséges életmód és a sport az, ami segíthet a túlsúlyos embereknek lefogyni.

A nehézség az életmódváltásban és a táplálkozásban az, hogy az emberek nem mindig tudják, mennyit is kellene enniük. Ebben segít a dietetikus, aki személyre szabott étrendet és életmód tanácsokat ad azoknak, akik fogyni szeretnének, vagy egészségesen étkezni.

Te hogyan próbálsz fogyni?

Tünde

Tünde ketogén diéta dietetikusFogyókúrával kapcsolatban itt is írtunk:

Így fogytam le 24 kilót három év alatt

Elég a kifogásokból! Gyerek mellett is lehet edzeni!

Mikor fogysz már le?!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>