Tünde sport fogyókúra edzés interjú

Kittit néhány évvel ezelőtt ismertem meg az edzőteremben. Jelentős túlsúlya volt, hozzá képest jól néztem ki akkor. Kitartásának és erejének köszönhetően mára fordult a kocka. Ő mínusz 24 kilónál tart, én plusz nyolcnál. Nemrég beszélgettem vele, kíváncsi voltam, hogy mit csinált az elmúlt három évben, hogy sikerült neki az, ami nekem nem.

Mikor és miért kezdtél el edzeni?

Csánitz Kitti: Hatéves korom óta sportolok és oktatok, de sajnos volt egy gerincműtétem, ami miatt egy időre fel kellett függesztenem a mozgást.  Három éve tértem vissza, kényelem szempontjából a konditerembe a súlyzós edzésekhez, illetve a cardio napokhoz.

Heti hányszor és mit edzettél?

Csánitz Kitti: Ebben a sok évben volt kézilabda, kosárlabda, úszás. PrímaTornát oktattam sokáig, ez egy kondícionáló, tartásjavító és alakformáló torna volt, sajnos már megszűnt. A műtétem előtt heti 22 órát edzettem, jelenleg a hét napból öt napot edzek: súlyzós napok és cardio napok váltakozva. Mivel szeretek tanulni, időközönként speciális órákra, szemináriumokra is elmegyek.

A mozgáson kívül az étkezésben is változtattál? Mit?

Csánitz Kitti: Alapjában az étkezésemet kellett megváltoztatnom. Szinte teljesen elhagytam a lisztből készült ételek fogyasztását, a hús mellé ma már inkább a zöldséget választom, letettem a szénsavas ásványvizet és a szénsavmentes változatot iszom a gyümölcslevek és zero kóla helyett. Változtattam az étkezések számán is, napi ötször étkezem a lehető legjobban odafigyelve arra, hogy tiszta legyen az étel, tehát nem cukros, nem zsíros, nem lisztes.

Milyen eredményeid vannak három év után? Szeretnél még tovább fogyni? Vannak újabb terveid, céljaid?

Csánitz Kitti: Visszatérésem óta 24 kilót fogytam, saját cél még 6 kiló leadása az év első negyedévében. Újabb tervek mindig vannak, a test az, ami szinte sosincs kész. Mindenesetre pár hónapja megnyitottam a saját stúdiómat, terveim és céljaim, hogy minél több embernek segítsek az álmai alakjának elérésben. Nem gyúrós macákat és terminátorokat szeretnék az edzéseimen, hanem olyan embereket, akik boldogok az edzések által, akik látják, hova tudunk együtt fejlődni. Sosem célom a megbántás, bárkinek is bármilyen legyen a terve, mivel én megcsináltam és tartom az alakom/súlyom, ezért hitelesnek érzem magam abban, hogy tudok segíteni másoknak is. Nagyon jó motivátornak tartom magam, jó hangulatú edzéseim vannak, szívesen segítek másoknak. Hiszem, hogy mindenkinek megvan a nyomógombja a változásra, ha ezt közösen megtaláljuk: garantált a siker.

Tünde sport fogyókúra edzés interjú

Hogyan lettél edző? Iskolát végeztél hozzá?

Csánitz Kitti: A Fitness Akadémián végeztem, majd emellé jött egy sor tanfolyam, képzés, többnapos előadások és jó sok gyakorlás. Folyamatosan képzem magam, imádok tanulni, szeretem az újdonságokat és szerencsére elég nyitott vagyok az új befogadására. Nem vagyok véresszájú konditermes típus, azt vallom, hogy mindenki azt a sportot űzze, ami az ő személyiségéhez, életmódjához a legközelebb áll. Tény, hogy a súlyzós edzés az egyik legjobb olyan sport, amit bárhol lehet művelni és a lehető leggyorsabban hozza a kívánt eredményeket, formásodást, izmosodást.

Miben más a te edzőtermed, mint a többi?

Csánitz Kitti: A stúdióm specialitása, hogy kifejezetten személyi edzés történik. Nincs nézelődő tömeg, nincs cikizés, nincs pletyka (csak velem). Például sok pánikbeteg nem tud menni edzőterembe, sokan vannak, zajos, nézik, zavarják… Nekik remek lehetőség a stúdió és van tapasztalatom, pánikbeteg vendégem, akinek konkrétan tünetei múltak hetek alatt el az edzések által. Nem óriási konditerem vagyunk telezsúfolva gépekkel, hanem speciálisan személyi edzésekre tervezett szabadsúlyos terem, például TRX-szel, Agility Bandekkel, BodyRope kötéllel és kettlebellekkel. Az edzések előre egyeztetett időpontokban történnek, a napokban pedig kibővítettem a szolgáltatásokat masszázzsal és coaching-gal. Hiszem, ha például az elhízásnak/kóros soványságnak  (és minden egészségügyi kihívásnak) lelki oka van, azt az okot a coach-csal megtalálja az ügyfél, elemzi és sokkal gyorsabban célt érhet fogyásban, hízásban. A masszőr pedig természetesen aktívan hozzájárul a formáláshoz, hiszen alakformáló, cellulit-masszázsok, köpölyözések által aktívabban, gyorsabban lehet változni, az esetleges sérülések gyorsabban gyógyulhatnak stb..

Hogyan tudsz segíteni a hozzád járó nőknek? Edzés, diéta, receptötletek? A lelkükkel is foglalkozol? Hogyan tudod motiválni őket?

Csánitz Kitti: Táplálkozási tanácsot is adunk, komolyabb egészségügyi kihívásnál dietetikust, szakértő orvost javaslok, vagy hárman összedugjuk a fejünket, mit is lehet, de amennyiben a vendég célja a fogyás, hízás, izmosodás, normál életmód mellett a vendéggel együtt összeállítunk egy tartható étrendet, ami nem jár napi többórás főzéssel és beilleszthető a napi rutinba munka, vagy gyerek mellett is.

Szerinted mi a titka a sikeres fogyásnak?

Csánitz Kitti: A sikeres fogyásnak nincs titka. Életmódváltás, odafigyelés, kitartás, tisztán étkezés és sport. A híres 70-30. 70 százalék kaja – 30 százalék mozgás. Nyilván élsportolók, speciális edzést végzőknél ez az arány más lesz, de mi nem versenysporttal foglalkozunk, szépen meg lehet változtatni bármilyen étrendet anélkül, hogy az ember utálná, amit eszik, vagy két hét alatt megunja és oda az egész januári „megváltozom” terv. Minden fejben dől el. Ha valaki szeretne változtatni, elhatározza magát és csinálja. Minden más csak blabla…

Köszönöm a válaszokat!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?