Tünde interjú orvos cukorbetegség

Korábbi cikkünkben részletesen körüljártuk a gyermekkori diabétesz kialakulását, a betegség tüneteit és lefolyását. Most a gyermekkori cukorbetegség kezelési módjairól és szövődményeiről beszélgettünk Dr. Blatniczky László endokrinológus, diabetológus főorvossal.

Hogyan kezelik a gyermekkori cukorbetegséget?

Dr. Blatniczky László: Mivel elpusztulnak az inzulintermelő sejtek, minden esetben inzulinnal kezeljük a gyermeket. Mégpedig aszerint, hogy van-e még a gyermeknek saját inzulinja. Akiknél van, náluk más típusú inzulinkészítményt szoktunk felírni más adagolás szerint, mint azoknak, akiknek már nincs inzulintermelő sejtjük. A sejtpusztulás ha elindul, nem megállítható. Az inzulin tehát nélkülözhetetlen. Kitűnő inzulinkészítmények vannak, amelyekkel remekül lehet variálni a gyermek inzulinigénye, napi ritmusa alapján, hogy melyik típust milyen mennyiségben használjuk. A kezelés tehát teljes mértékben egyénre szabott.

Mi történik, ha egyáltalán nincs már inzulintermelő sejt?

Dr. Blatniczky László: Amikor már egy inzulintermelő sejt sem maradt, akkor szoktuk azt mondani, hogy totális fázisába került a diabétesz. Ez azt jelenti, hogy a teljes napi inzulinszükségletet a napi mindenkori algoritmus szerint kell biztosítani. Ez nehéz: különböző készítményekkel ugyanazt az elválasztási dinamikát kell rekonstruálnunk, mint ami egy egészséges gyermeknél van. Ezért két típusú inzulint szoktunk használni. Az inzulintermelés ritmusa olyan, hogy mindig van egy alapjárati inzulintermelés a nap 24 órájában. Ez a napi igény 50 százaléka. Amikor étkezünk, emelkedik a vércukorszint, ekkor pedig rövid hatású inzulinnal kell belépnünk a rendszerbe, hogy visszanyomjuk a vércukor emelkedését.

A gyermekkori cukorbetegség kezeléséhez csak inzulint használnak?

Dr. Blatniczky László: Az inzulin csak egy szükséges nélkülözhetetlen komponens. Ha ez nem társul egy egyenletes, jól reprodukálható napi életmóddal és egy precízen meghatározott szénhidráttartalmú diétával, akkor az orvos kiírhatja a legjobb inzulin összeállítást, akkor sem lesz jó a gyerek anyagcseréje.

Ezek szerint a diéta is fontos?

Dr. Blatniczky László: Az - amúgy nélkülözhetetlen – inzulinbevitel nem az elsődleges a gyermekek kezelésében. Az orvos meghatározza a gyermek mindenkori élete, életkora, testösszetétele és kalóriaigénye alapján a diétáját: reggelitől vacsoráig öt-hat étkezés formájában, az arányokra nagyon figyelve. Rá kell bírni a családot, hogy egy olyan típusú életmódjuk legyen, ami reprodukálható. Ha az életmód, a kalória konstans, ahhoz lehet beállítani az ideális inzulinmennyiséget. Az inzulin az utolsó a fázisa a kezelésnek. A sorrend tehát: étkezés, mozgás, inzulin.

Hogyan kapja a gyermek az inzulint?

Dr. Blatniczky László: Az inzulin injekcióval vihető be, ehhez nagyon korszerű tollak állnak rendelkezésre. Az ampullát betesszük, rákerül a tű, a toll végén pedig fél egység finomsággal beállítható, hogy hány egységet szeretnék bevinni. Bőr alá adandó.

A másik megoldás az inzulinpumpa: itt egy komputer adagolja az inzulint. Ebben az esetben egy kanül van betéve a bőr alá, amit 2-3 naponta kell cserélni, tehát nincs szükség napi több szúrásra, mint a tollal történő kezelésnél. A kanül egy vékony csövön keresztül össze van kötve az inzulinpumpával. Az inzulinpumpában benne van a komputer (sőt, már van olyan modell is, amelyhez távirányító is tartozik). Folyamatos szöveti inzulin infúzió zajlik, amelynél komputerizáltan század egység pontossággal lehet meghatározni, hogy egy óra alatt mennyi inzulint adjon be a gép.

Drága egy cukorbeteg gyermek kezelése?

Dr. Blatniczky László: Az inzulint a gyermekek ingyen kapják. A tollas verziónál a tollat a gyártó cégek állják, csak tűt kell venni hozzá. A pumpa ára 800-850 ezer forint. Ebből a szülőknek 5 ezer Ft-ot kell csak fizetni. A készüléket négyévente kell cserélni. A szerelék hozzá viszont félévente 35-40 ezer forint, ezt a szülőnek kell állnia. Ez nem olcsó, de jó kezekben, jól felkészített szülővel egy nagyon precíz kezelési mód.

Fel kell készíteni a szülőket a pumpa használatára?

Dr. Blatniczky László: Ahhoz, hogy a pumpát szakszerűen lehessen használni, meg kell érteni a felépítését, a kezelési metódust. Egy szülői oktatás minimum 12-16 óra. A pumpa kezelésének oktatása önmagában 2x3 óra, a mögöttes elméleti oktatás is több óra . (Természetesen nem egyszerre.)

Bárki kaphat inzulinpumpát?

Nem mindenki alkalmas a pumpa kezelésére. Jól felkészültnek kell lenni elméletben. Tudni kell mikor, mit miért csinálunk. A gyermeknek is megfelelő viszonyuknak kell lenni a betegséghez. Az orvos dönti el, hogy ki alkalmas a pumpa használatára.

Mit jelent, hogy megfelelő a viszony a betegséggel?

Dr. Blatniczky László: A tinédzserek gyakran autoagresszívvé válnak, nem adják rendesen, vagy nem úgy adják az inzulint, ahogy kellene, nem figyelnek az étkezésükre, mert azt hiszik, hogy a pumpa, mint egy mesterséges hasnyálmirigy, majd rendbe teszi a vércukrukat. A pumpa nagyon precíz adagolóeszköz, de nem helyettesíti a tinédzser agyát, gyomrát. Ha nem társul életmódi és dietetikai fegyelemmel, semmit nem ér. Tehát ha a tinédzser nem tartja a megbeszélt életmódot, azért lesz rosszabb az anyagcseréje, mert azt hiszi, hogy a gép helyette dolgozik és gondolkozik. Tőlük el szoktuk venni a pumpát, mert nem érdemlik meg, hogy egy ilyen drága kezelési módot kapjanak, ha sima, hagyományos, tollas kezeléssel is ilyen vagy talán még jobb kezelési eredményt lehet elérni.

Milyen gyakran látja a cukorbeteg gyermekeket orvos?

Dr. Blatniczky László: Az a lényege a gyermekkori cukorbetegek gondozásának, hogy az orvosnak „együtt kell élnie” a gyermekkel a betegség kezdetétől  18 éves koráig. Minden életperiódusban mások lesznek a hatások, amelyek deformálhatják az anyagcserét. Ezért szoros, 2-2,5 havonkénti kontrollra van szükség, hogy a mindenkori igények szerint tudjuk alakítani a kezelést.

Milyen szövődményei vannak a betegségnek?

Dr. Blatniczky László: A diabétesz kezelésének vannak helyi szövődményei, tehát oda, ahova az inzulint adjuk szisztematikusan (folyamatosan ugyanarra a helyre), ott elindulhat egy kötőszövet felszaporodás. Ha ebbe a csomóba adja a gyermek az inzulint, akkor az nem biztos, hogy megfelelően hat.

Egy lázas betegség a zsírégetést provokálhatja. Ha a zsírégetés mellett nincs megfelelő cukorégetés, akkor ún. ketoacidózis alakul ki, amikor elkezd hányni, kiszárad, nem tudunk bevinni semmit, ekkor akut életveszélyes állapot alakulhat ki.

Másik szövődmény, ha több a bevitt inzulin, mint a hozzárendelt szénhidrátmennyiség. Ebben az esetben a vércukorszint leesik. Egy adott szint után, amikor a szervezet nem tudja kivédeni, sokkos, hipoglikémiás tünetek jelentkeznek, aminek a legsúlyosabb állapota az eszméletvesztés. Ettől fél mindenki, pedig egy gyermeknél talán 4-5 évente fordul elő ilyen, nem olyan gyakori. Ezek a hirtelen fellépő szövődmények, amíg tartanak, életveszélyesek, de jól kezelhetők, és 24 óra alatt rendeződik az állapot.

Van nem hirtelen fellépő szövődmények is?

Dr. Blatniczky László: A rossz anyagcserével rendelkező gyermekeknél az idő előrehaladtával tulajdonképpen egy korai öregedés indul be. Ez részben a klasszikus értelemben vett érelmeszesedésnek a korai megjelenése: az érfalban károsodások lesznek, másodlagosan fokozottan, a zsírlerakódástól és a koleszterin lerakódástól megvastagodnak az erek, tehát szív- és érrendszeri komplikációk merülhetnek fel. A betegség érintheti a vesét is, veseműködési zavar is felléphet.

Egy másik nagy csoportot alkotnak az idegrendszeri szövődmények, amikor a túl magas vércukorszint következtében az idegsejtekben nemkívánatos cukormolekulák kezdenek felszaporodni, és ezek károsítják az idegsejtet. Ezek a klasszikus késői szövődmények, amelyek általában, ha rosszul kezelik a diabéteszt, akkor 10-15 évnyi cukorbetegség után kezdenek el jelentkezni. Ma, amikor van már vércukormérő, és az egészségeshez hasonló vércukor-ingadozásra tudjuk beállítani a diabéteszeseket, ez hitünk szerint önmagában arra jó, hogy ezek a késői szövődmények ne jöjjenek egyáltalán, vagy a jelentkezésük kitolódjon a normál öregedés időszakára. Ez a cél.

Köszönjük a válaszokat!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?