Hamarosan génteszt segítségével állapíthatják meg a nők már a húszas éveikben, hogy meddig tart termékenységük, meddig érdemes várniuk a gyerekvállalással. Az alábbiakban egy viszonylag ritka, de öröklődő rettenetről esik majd szó, jelesül a harmincas évek elején jelentkező meredeken romló termékenységről, amit a korai petefészek kiürülés okozhat. A cikk olvasása hipochondereknek és gyenge idegzetűeknek nem ajánlott.

Korai petefészek-kimerülés, korai menopauza

Általában a havi piros betűs ünnepeid elmaradását 45 és 55 éves korod között várhatod. Ekkorra a petefészkedben a petesejtek száma 1000 alá csökken. Ha viszont a rendszeres vérzésed már 40 éves korod előtt elmarad, korai petefészek-kimerülésről (premature ovarian failure – POF) beszélhetünk.  Minden századik nőnél előfordul a kórkép, aminek következtében már a harmincas éveiket taposó érintettek termékenysége lecsökken.

A korai petefészek-kimerülés nem gyakori, de öröklődik. Veszélye abban rejlik, hogy amikor a harminc körül kialakulnak tünetei, azok még észrevétlenek. Habár ekkor a meddőség még visszafordítható, de csak kezeléssel. A hormonszint eltérései árulkodó tünetek lehetnek.  Tekintettel arra, hogy a baj öröklődik, gyanúja esetén érdemes kifaggatni a még élő felmenőket, tapasztaltak-e bármit, ami a betegség meglétére utalhatott náluk. Mivel csak az elmúlt évtizedekben tolódott ki a gyermekvállalás a harmincas éveink közepére, könnyen előfordulhat, hogy észrevétlenül és problémát nem okozva lappang a „titok” a családban. Nagyanyáink és talán sokan anyáink közül is harmincon túl, ha nem lettek terhesek, vélhetően inkább a jó szerencsének tudták be a dolgot, és valószínűleg nem zavarta őket a másodlagos meddőség, hiszen húszas éveikben megszülték gyermekeiket.

Gének

Az iráni kutatók több génváltozatot azonosítottak, amelyek összefüggésbe hozhatóak a nők korai menopauzájával. Mindegyik génváltozat jelenléte egyenként is befolyásolja a menopauza időpontját. Amikor azonban ezekből egynél több is jelen van valakinek a testében, a hatásuk felerősödik. A kutatók remélik, hogy a jövőben egy genetikai teszttel ellenőrizhető lesz, hogy érdemes-e, illetve meddig érdemes várni a gyerekvállalással.

FSH

Kutatók a génvariánsok jelenlétén kívül megvizsgálták a nők FSH szintjét is. Az FSH az agyalapi mirigy által termelt tüszőserkentő hormon.  Magas szintje a petefészek kimerülését jelelheti.

A hormon úgy működik, hogy a tüszőket ösztrogéntermelésre, a petefészket pedig petesejt termelésére serkenti. Ezután az ösztrogén visszahat az agyalapi mirigyre és lelassítja az FSH termelést. Tehát ha nem érik meg a tüsző, ez nem is termelhet elég ösztrogént, és az FSH szintje nem csökken, ahogy kellene neki, hanem magas lesz.

Vércsoport

A Yale University és a New York-i Albert Einstein College of Medicine kutatói a hormonszintek vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy érdekes módon a nullás vércsoportú nőknek kétszer olyan gyakran merül ki petefészke idő előtt, mint a többi nőnek, így idősebb korukban sokszor nehezen tudnak teherbe esni.

Okok

A tudósok sajnos nem tudják biztosan, hogy mi okozhatja a jelenséget. Vannak, akik az X kromoszóma hibáit, mások bizonyos enzimek hiányát, megint mások különféle autoimmun megbetegedéseket okolnak.

Hormonvizsgálatok

Ahhoz, hogy felmérjék, kinek mennyi a stimulálható petesejttartaléka, általában hagyományos hormonszintméréseket használnak (FSH és ösztradiol). A ciklus harmadik napján történő hormonvizsgálat során az FSH szintje 6 alatt kiváló, 6-9 jó, 9-10 között még megfelelő, 10-13között pedig nehezen stimulálható, 13 felett nagyon nehezen stimulálható. 20 feletti FSH érték már terméketlenséget jelez. (A PCOS betegek kivizsgálásakor az FSH/LH arányt is nézik. Ez az arány normálisan kb. 1:1, ha az LH értéke magasabb, valószínű, hogy PCOS áll fenn.)

Néhány helyen az inhibin-B szintet is figyelik. Az Anti-Müllerian Hormon (AMH) vizsgálata pedig jelezheti, hogy a petefészek öt éven belül kimerüléssel fenyeget-e.

Kezelés

A petefészkek gyógyszeres stimulálása lehet a megoldás az időben felismert bajra. Az ovuláció indukcióról itt olvashatsz bővebben.

Amennyiben az FSH értékek túl magasak, az AMH túl alacsony, azaz a petefészek teljesen kimerült és nem tudják stimulálni, akkor a donor petesejt (a donort a meddő pár „viszi”) felhasználásával lehetséges a terhesség.

Források:

MTI
AFP
HáziPatika.com
http://www.infertility.hu
www.gyor.kaali.hu/kezelesek.html

Center