Annácska, a nagyobbik unokám nemrég múlt nyolcéves, és nagy gondban voltam, hogy mivel lepjem meg a nyolcadik szülinapján. Ha beírtam a számítógépen a keresőbe, hogy nyolcéves kislánynak akarok ajándékot nézni, csupa társasjáték, kártya, meg iskolai foglalkoztatók jöttek fel, mintha a nyolcévesek már csak „okosítanák” magukat. Lehet, hogy más nyolcévesek így vannak vele, de Annácska kedvencei a plüssállatok, kicsi kora óta.

Ezzel meg az a baj, hogy már annyi plüssállata van neki is, meg a húgának is, hogy az édesanyjuk lezárta a náluk lakó plüssállatok létszámát. Így aztán a karácsonyra tőlünk kapott óriási plüssmackója sem mehetett vele haza, hanem itt várja nálunk őt. A mackó Mellényke névre hallgat, mert az óriási, gyerek nagyságú maci egy mellénybe bújtatva érkezett. Amikor meghozta a futár, és látta a derékig érő, nagy dobozon, hogy a plüssállat bolt a csomag feladója, ugyancsak elcsodálkozott.

„Nem is tudtam, hogy létezik ekkora plüssállat!”

– mondta, amikor átadta a csomagot. Mi sem tudtuk addig, amíg nem találkoztunk egy játszóházban egy /nála kicsit kisebb, de méretes/ társával. Anna ott szeretett bele az óriási plüssmackóba, és karácsonyi ajándékként kért magának is egyet.

Most a születésnapja előtt is felmerült, hogy egy másik óriás plüsst szeretne kapni, de a virtuális játékboltokat végigjárva nem találtunk olyat, ami tetszett volna neki. Én megkönnyebbültem, hogy mégsem túrnak ki a házból minket az óriás plüssök! Ugyanis nem Mellényke az egyetlen. A kishúgának, Sárinak van egy tíz centivel kisebb óriás mackója „aki” Mézecske névre hallgat. Annácskának meg van egy óriás plüssmajma is: Kókuszka. Mézecskének van egy „kishúga”, Csillagocska maci, Kókuszkának meg van egy „kisöccse”, Öcsike majom.

Rajtuk kívül még sok plüssjáték lakik nálunk is, de ők a nagy kedvencek, akik a lányok szerint ugyanúgy az unokáim, mint ők. A kisebb plüssök a nagy plüssök játékai, így azok is roppant fontosak, egytől egyig.

Szakértők szerint a gyerekek plüssmániája annak köszönhető, hogy a puha anyagból készült játékok biztonságérzetet, támogatást, társaságot nyújtanak a gyerekeknek, és a szoros testi közelségükkel pótolják a szülőket, úgynevezett átmeneti tárgyak, amik a gondoskodásra, szeretetre emlékeztetnek.

Ezt a gondoskodást, szeretetet /vagy annak hiányát/ látjuk abban, ahogy a gyerekek a plüssjátékaikkal bánnak. Gondozzák, öltöztetik, etetik, altatják, gyógyítják, nevelik őket, közben visszahalljuk tőlük a saját mondatainkat, szabályainkat, meséinket. Különböző szituációkat játszanak el velük, így dolgozzák fel, amik velük történetek, így adják ki magukból a feszültséget, játsszák el érzelmeiket.

Gondban voltam Annácska ajándékával, mint a Mátyás király mesében az eszes lány, akinek mennie kellett is, meg nem is, fel kellett öltöznie, meg nem is, kellett ajándékot vinnie, meg nem is. Én is olyan ajándékot szerettem volna kitalálni, hogy plüss legyen, meg ne is…

Így a másik kívánságát teljesítettem, mert egy sétáló kiskutyát nézegetett sokáig, de aztán nem tetszett végül az sem neki, mert „túl kicsinek” és babásnak találta. Sok keresgélés után találtam egy interaktív kiskutyát, ami hallgat a beszédre és nagyobb, mint a sétáló kutyus. Tizenkét féle utasítást megért, már majdnem olyan, mint egy igazi kiskutya, csak szófogadóbb. Ugat, fejen áll, pacsit ad, puszit ad, táncol, ül, alszik, csinál egy mutatványt, ha köszönünk neki, akkor visszaugat, kézen áll, két lábra áll. Világosbarna bundája egy igazi kutyus szőréhez hasonló.

Amikor a születésnapján Anna megkapta a kutyust, én direkt nem olvastam fel előre a dobozáról a parancsszavakat, amiknek engedelmeskedik a kiskutya, ő olvasta fel, és azonnali volt a siker, mert a kutyus már csinálta is, amit mondott neki. Anna Buboréknak nevezte el a kiskutyát, „aki” az egész család körében nagy sikert aratott, a felnőttek sem tudták megállni, hogy ne játsszanak vele. Végül Anna kikapcsolta a kiskutyát és elvitte aludni, mert a kutyus elfáradt a sok játéktól.

Annácskát érdeklik a távirányítós játékok, a kreatív alkotó készletek és tudományos laboratóriumok, építőjátékok, sportjátékok, és még sok minden más, de a plüssjátékok: Mellényke, Kókuszka, Öcsike és Buborék és társaik az örök kedvencek. Amikből a még több a legjobb.

Egy hatezer felnőtt bevonásával készült felmérés eredménye szerint az angol felnőttek 30 százaléka, az amerikai felnőttek 40 százaléka plüssállattal alszik. Bár a felnőttek ezzel nem szoktak dicsekedni, a szállodák azért tudnának mesélni az ottfelejtett játékmacikról. Évente 75.000 ottfelejtett plüssjátékot kell elpostázniuk a tulajdonosaiknak.

Az, hogy Annácska felnőttként melyik kedvencét csomagolja majd be, ha utazni megy, még a jövő titka. Egyelőre jó sok befér belőlük az ágyába, és rengeteg a szívébe.

Murmurka

Olvass még plüssállatokról!

Poratka-allergia: fagyaszd le a plüssállatokat!

Legyőztem a koszos zoknikat, a plüssállatokat és a káoszt!