Tünde iskolások iskola

Múltkor írtam arról, hogy nálunk egyáltalán nem mindegy, milyen füzetet veszünk a gyerekeknek. (Mármint nekik nem mindegy…) A témában érkezett hozzászólásokból mazsoláztam, körbenéztem, mások hogyan csinálják, mi a fontos a füzetválasztáskor, mennyire lényeges az ár és mik az eladók tapasztalatai.

Van, aki úgy gondolja, hogy a legolcsóbb is megfelel: „Hát én skót vagyok, nálunk csak legegyszerűbb, minta nélküli füzetek vannak + átlátszó öntapadós borító.”

Más szerint viszont a gyerek szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen a füzet, amelyet az iskolában használ: „Kimutatott tény, hogy a gyerek szívesebben dolgozik egy neki tetsző füzetbe, mint egy sima hagyományosba. Ráadásul tantárgyanként más, ezért már messziről tudja, melyik tantárgynak melyik a füzete.” – mondja KiTTi, majd hozzáteszi, hogy azok a szülők, akik a gyerek füzetein spórolnak, játsszanak el a gondolattal, hogy egy számukra fontos dolog esetében, amit napi szinten használnak, a legolcsóbbat, legegyszerűbbet kell venniük és használniuk egy évig. „Aki a hagyományos gagyi füzeté veszi a gyereknek, kiszámolta már, hogy mennyit spórol, mintha esetleg egy középáras csinosabb füzetre beáldoz? Tényleg megéri az az 1000-2000 Ft max., hogy a gyerek megkapja, amibe szívesebben dolgozna?” – teszi fel a kérdést KiTTi.

Bármilyen furcsán hangzik, vannak olyan gyerekek is, akiknek viszont édesmindegy, milyen füzetbe írnak, az ő szüleiknek van a legegyszerűbb dolguk: nincs harc a dizájnfüzetekért, sőt, van, amikor a gyerek el sem megy bevásárolni, megelégszik azzal, amit anya vásárol nekik. (Általában a fiúknál tapasztalható ez.)

Van olyan szülő is, aki beleegyezik egy-egy dizájnfüzet megvételébe, de csakis otthoni használatra, nagyobb mennyiségben az olcsóbb fajtát választják. Más szerint viszont az olcsó füzetek hamar szétesnek, ezért érdemesebb a drágább, de jobb minőségű terméket venni inkább.

És hogy mi a menő idén? Több hipermarketben és áruházban néztem végig a kínálatot, ember legyen a talpán, aki könnyen választ: rengeteg az állatos, tájképes, focicsapatos, vagy akár nonfiguratív, színes füzet, és persze elmaradhatatlan a Jégvarázs, a Star Wars, a Verdák, valamint nagy népszerűségnek örvendenek a Minyonos cuccok is. 

Az egyik áruház pénztárosát arról faggattam, mik a tapasztalatai, mi a legmenőbb idén. A dolgozó elmondta, hogy meglepő módon az olcsóbb, „alap” füzeteket alig veszik, inkább a drágább dizájnfüzetek kerülnek a kosárba, például a múltkor emlegetett Gorjuss-sorozat füzetei, vagy a Jégvarázs borítósok. A pénztáros hölgy azt is hozzátette: még nem igazán indult be az iskolaszerek vásárlása, augusztus közepétől számít élénkebb érdeklődésre a sulicuccok iránt.

Mini kérdőívünkben arra vagyunk kíváncsiak, nálatok mi a menő és mi a fontos füzetválasztáskor.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?