anyatej anyatej tárolása fejés

Ha fejsz, hogy több legyen a tejed, vagy hogy legyen mihez nyúlni, ha nem vagy otthon és más eteti meg a kicsit, vagy esetleg túl sok termelődik, és a fölösleges mennyiséget fejed le, gondoskodni kell az anyatej megfelelő tárolásáról. Mennyi ideig áll el hűtőben, fagyasztóban, és hogyan tárold biztonságosan a gyermeknek a lefejt anyatejet? Ihász Katalin dietetikust kérdeztük a témában.

Higiénia
 

Akár kézzel, akár segédeszközzel fejsz, fejés előtt alaposan moss kezet! Fontos, hogy langyos vízzel/szappanos vízzel/speciális fertőtlenítővel megmosd a melleidet is, hogy a bőrön lévő kórokozók ne kerüljenek bele a lefejt tejbe. A fejőeszközöket minden használat után mosd el mosogatószerrel, naponta egyszer pedig fertőtlenítsd is ezeket (forralással, mikrós/ultrahangos fertőtlenítővel, fertőtlenítőszerrel, stb.)

Az anyatej tárolása
 

A lefejt anyatej zárt tárolóban/edényben tartva 4-5 fokos hűtőben 24 óráig áll el. A különböző időpontokban történt fejésekből összegyűjtött tejet egybe lehet önteni, de arra figyeljünk, hogy a legkorábban betett tej időpontja a mérvadó a 24 órás eltarthatóság szempontjából. Fontos, hogy a frissen lefejt tejet ne öntsük rá azonnal a már hűtőben lévő adagra, mert megsavanyodhat. Gyűjtsük külön edényben a más időpontokban lefejt anyatejet, és ha azonos hőmérsékletűek, akkor öntsük csak össze, tanácsolja a dietetikus.

Ha nem használjuk fel az anyatejet, speciális fagyasztózacskókban/edényekben a mélyhűtőben tárolhatjuk az értékes táplálékot. Írjuk rá az edényre a dátumot, amikor a fagyasztóba tettük: a lefagyasztott anyatej -18 Celsius fokon fél évig áll el. Érdemes egyadagos „csomagokat” készíteni, amit egy étkezésre elfogyaszt a gyermek, mert a kiolvasztott és felmelegített anyatej maradéka később már nem használható fel.

Melegítés
 

A hűtőből kivéve testhőmérsékletűre melegítsük az anyatejet. A mikrós melegítés nem ajánlott, mivel a mikró nem egyenletesen melegít, a felforrósodott részeken pedig elpusztulnak az anyatejben található értékes anyagok. A kívánt hőmérsékletet ezért cumisüveg-melegítővel vagy meleg vízbe állított cumisüveggel érhetjük el. A már felmelegített, de el nem fogyasztott anyatejet nem szabad tovább tárolni!

Felhasználás
 

A baba hat hónapos korától elkezdhető a hozzátáplálás. Ha van tárolt anyatej, érdemes a babának készített főzelékekbe keverni: egyrészt így ismerős lesz neki az íz, másrészt az anyatejben lévő értékes tápanyagokhoz is hozzájut. Az anyatejjel dúsított főzelékek, pürék maradékát már nem szabad visszatenni a hűtőbe, ki kell önteni.

A tárolt anyatej tetején képződhet fehéres-sárgás réteg, ami alatt hígabb az anyatej. Ez teljesen természetes, a zsírréteg választódik ki a tej tetején, melegítés és keverés hatására visszanyeri eredeti állagát. Ha viszont melegítés, keverés hatására sem lesz homogén az állaga, és/vagy savanyú a szaga, semmiképp ne adjuk oda a babának.

Az anyatej tápanyagtartalma változik a baba növekedéséhez igazodva, így a lefagyasztott tejet sem érdemes fél évig tárolni. A három hónapos korban lefejt tej a kilenc hónapos babának már nem kielégítő, viszont a hozzátápláláskor célszerű az ételekbe keverni anyatejet, 1-2 hónapos időintervallumon belül (például hat hónaposnak négy-öt hónaposan lefejt tejet érdemes adni) , javasolja Ihász Katalin dietetikus.

Tünde

anyatej anyatej tárolása fejésFejésről itt olvashatsz még:

Négy órát fejtem naponta, hogy legyen tejem

Szoptatási tévhitek

Már a kórházban nyiszorgattam a mellem

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>