A kórház neve: Szent Erzsébet Kórház, Jászberény

A szülés időpontja: 2019. május

A kórház állapota: A szülészet-nőgyógyászat felújított, újszerű, de pl. az épület másik szárnyában található labor rész már rosszabb állapotban van.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: A járóbetegek részére is nyitott részen (tehát amíg mondjuk csak vizsgálatokra járunk) a mellékhelyiségek állapota rossz, sokszor rossz a világítás vagy az ajtózár. A szülészeten három szülőszobára csak egy mosdó és egy zuhanyzó áll rendelkezésre, melyek ráadásul egy helyiségben vannak. Gyermekágyas szobánként egy vécé és egy zuhanyzó áll rendelkezésre, ezek állapota megfelelő, viszont szappant és vécépapírt a kórház egyik helyen sem biztosít.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: A kórház szülészetén három szülőszoba található, ezek közül egyben elérhető a kád és bordásfal használata, labdát bármelyik szobában biztosítanak. Szülésem idején más vajúdó nem volt, ennek ellenére nem a kádas szobát kaptam, de kérésre volt lehetőség annak használatára. Talán itt érdemes megemlíteni, hogy a kórház nagy hangsúlyt fektet a homeopátiás szerek használatára, melyeket a szülésznők már a terhesgondozás során ajánlanak, és a vajúdás során is használnak a fájdalom csillapítására, a regenerálódás elősegítésére.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Fogadott orvosom és szülésznőm is volt, viszont a nem fogadott orvosok és szülésznők sokszor kedvesebbek, segítőkészebbek voltak a fogadottaknál. A csecsemős nővérek között volt tündér és boszorkány is, gyorsan ki lehetett tapasztalni, hogy kihez érdemes fordulni, ha segítséget szeretnénk kérni. Megemlíteném még a kórház védőnőjét, aki minden nap jött, és nagyon készségesen válaszolt minden felmerülő kérdésre.

Szülésvezetés: A vajúdást nem siettetik, viszont a szülésnél már volt hasra könyöklés és gátmetszés is. Oxitocint kaptam, de inkább csak a lepény leválást segítendő a szülés vége felé.

Császármetszés: Természetes szülésem volt, de a fogadott szülésznő azt mondta, hogy mivel felfogadtuk, így szükség szerint megoldaná, hogy bent lehessen az apa is, és az ő testére tegyék a babát, amíg az anyát varrják.

Látogatási rend: Látogatási rend van, a babákat a látogatók ablakon keresztül láthatják, ahová az anya teszi a babát, így akár az egész látogatási idő alatt ott lehet. A kórterembe apa sem jöhet be.

Mit kell vinni a baba ellátásához? A babának saját ruhát, pelenkát, popsitörlőt, cumisüveget, textilpelenkát, plédet minimum vinni kell, de pl. a cumi is jó, ha kéznél van annak, aki nem ellenzi.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? Kórtermenként van, alapvetően háromágyasak a szobák, de ha sok szülő nő van, akkor négy vagy öt ágyat is betesznek egy kórterembe.

Van-e VIP szoba? Van egy VIP szoba, térítés ellenében lehet igénybe venni, amikor épp szabad. Előre foglalni nem lehet. A VIP szobába hozzátartozó is bemehet. 

Koszt mennyisége, minősége: Alapvetően elegendő az étel, bár, ha nem vinne mindenki valamit magával, akkor nem lenne egyszerű jól lakni és még szoptatni is. Volt olyan reggeli, ami egy kis túrószerűség volt nyers répával és egy kis szelet kenyérrel. Azt nem egészen értettem, hogy bár azt javasolják, hogy szoptatás idején lehetőleg kerüljük a tejtermékeket, szinte minden nap minden étkezésénél volt tejtermék.

Kommunikáció: Alapvetően kaptam tájékoztatást, a kérdéseimre válaszoltak, viszont a szülés során több információt vártam volna, illetve úgy gondolom, jóváhagyásomat kellett volna kérniük pl. a gátmetszés esetén.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Alap információkat megkaptam, pl. milyen esetben kell soron kívül visszamenni, de a szoptatással kapcsolatban nem kaptam elég információt.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Amennyiben valamilyen komplikáció lép fel, vagy a babával történik valami, Szolnokra fogják átszállítani. A babák az anyukákkal vannak a kórteremben elhelyezve, csak fürdetésre és vizsgálatra viszik el őket, de szükség szerint bármikor vissza lehet őket vinni a csecsemősökhöz.

Értékelés:

  • szülészet állapota: 8
  • kórtermek állapota: 8
  • szülőszoba korszerűsége: 8
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 5
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 7
  • orvosok segítőkészsége: 7
  • szülésznők segítőkészsége: 8
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 7
  • kommunikáció, tájékoztatás: 8
  • tisztaság: 8
  • ellátás minősége: 7
  • személyes élmények: 7

Zsófi

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más is írt már a jászberényi szülészetről, itt elolvashatod:

Mosolygós emberek között szültem Jászberényben