kórházteszt szülés

A jászberényi Szent Erzsébet Kórházban szültem. Terhességem alatt úgymond problémamentes voltam, leszámítva az első három hónap hányásait és a hormonok játékát. Fogadott orvosom volt, ő kísérte végig várandósságomat. Első baba, kötelező vizsgálatok, nyomtatott ultrahang képek, szépen gömbölyödés. A kiírás dátuma november 14, amiből hat nap túlhordással november 20 lett. A jászberényi védőnői szolgálat és a kórház közös szervezésében tavasszal és ősszel is volt szülésfelkészítő tanfolyam, mely heti egyszer egy előadás + egy babahét volt. Mivel pont beleesett várandósságom, mindkettőre el tudtam menni. Nagyon sok hasznos előadás volt hozzáértő emberekkel és végre nem orvosi nyelven, hanem valódi szülésznők, orvosok hétköznapi beszámolói.

Kifejezetten tetszett, hogy nem kíméltek minket szép, már-már csodaszerű történetekkel. Volt szó fájdalomról, vérről, boldogságról. Elmondták és meg is mutatták, hogyan kell ellátni egy cseklő-nyakló újszülöttet, és mi is kipróbálhattuk az öltöztetést, fürdetést és a szoptatási pozitúrákat is (mondani sem kell, voltak vicces pillanatok és közös nevetések pocakos társaimmal). Javaslatukra többen eljártunk az ingyenes terhestornára, ahol a lazító-erősítő gyakorlatok mellett megtanultunk vajúdó lélegezni és toló-lélegezni (aminek tényleg hasznát vettem később).

A terhesség 30. hete körül javasolta a szülészorvosom, hogy válasszak szülésznőt. Szerencsére egy olyan tüneményes hölgyet fogtam ki, akin, ha keresek, sem találtam volna hibát. Nem volt az a negédes, gügyögős típus. Nyugodt, kellemes beszéde és több évtizednyi tapasztalata engem is megnyugtatott.

Elérkezett a kiírás dátuma, és ezzel egy időben az izgalmunk is tetőfokára hágott. Sajnos kislányunk nem jött időben, így két ctg-re járkáltunk, ami szerencsére időpontra történt. Hatnapi terminus túllépés után tízperces fájásokkal este 6-kor bevitt férjem, ahol a szülésznő fogadott. Az orvosom nem jászberényi, így őt telefonon értesítették és – mivel első szülés, gondolták, nem lesz egy villám menet – így kényelmesen összekészült, és nekivágott a másfél órásútnak. Ezalatt az ügyeletes orvos (akit eddig nem ismertem) megvizsgált és burkot repesztett.

A szülésznő végig velem volt, holott műszakja 7-kor letelt. Masszírozta a derekam, beszéltetett, törölgette a homlokom és folyamatosan buzdított, beszélt, kedveskedett. Mikor Dóri lányom úgy döntött, megindul kifele, egy pillanat alatt tele lett a szoba mosolygós arcokkal és az ügyeletes orvossal. Négy tolás és kint is volt, fél perc, és már a hasamon pihent bebugyolálva. A körülöttünk lévők csendesen, kedvesen és megértően látták el a dolgukat. Mindenki tapintattal viseltetett irántunk. Nem készültünk apás szülésre, de férjem pont akkor toppant be, mikor a mellkasomra tették. Adtak neki köpenyt, a szülésznő vezette be és gratulált elsőként. A pihenőidőben eltűnt mindenki, hagytak minket, immáron hármunkat örülni, elcsendesedni és feldolgozni minden élményt.

Dóri lányunk pénteken, 20.52-kor született. Három kiló, 55 cm. 10 pontos kislány. Mire a fogadott orvos megérkezett, a baba már a hasamon volt és varrtak össze. Első terhesség, sok olvasmány, tanácsok, terhestorna, málnalevél tea, terminus túllépés és íme, három óra alatt megérkezett a csoda. Éjfélkor már az ágyban aludtam.

A jászberényi kórházban a baba 6-22 óráig a kismamával lehet, így szokják egymást, mielőtt együtt mennek haza. Nálunk ez remek volt. A szobák tiszták, naponta takarítanak, és többször cserélnek kukát. Vannak két- és négyágyas szobák is, mindhez külön mosdó és zuhanyzó tartozik. Az étel elegendő és finom volt. Mindent hazahoztam, amit a látogatók hoztak be nassolni, enni. A vizitek alkalmával csak mosolyt láttam, gratulációkat és a kérdést: Van-e tejem? Ez a kórházban és a felkészítők alkalmával is központi kérdés volt. A Jászberényi Védőnői Szolgálat és a Kórház is száz százalékig támogatja az anyatejjel való táplálást. Ezért is vagyok elégedett.

A csecsemős lányok mind kedvesek és figyelmesek voltak. Ha kérdeztem, mutatták, segítettek. Amit külön kiemelek: nincs bejárkálós látogatás. Ablakon keresztül csak, csak az anya mehet ki. Ez nekem pozitív, védelmező. Azt a három napot kibírja mindenki. Még a férjem is. Összességében pozitív tapasztalataim vannak.

Szent Erzsébet Kórház, Jászberény

szülés ideje: 2014
pontszám: 10/10

Zsuzsi

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?