Tünde fül-orr-gégész hallójárat gyulladás fülfájás

A nyári hónapokban gyakori vendégek a fülfájós gyermekek a fül-orr-gégésznél. Ilyenkor az esetek nagy részében a hallójáratba jutott medencevíz okoz gyulladást, amely nagy fájdalommal jár – a diagnosztizálás a fül-orr-gégész feladata. A nyári fülfájásokról, okairól és kezeléséről dr. Votisky Péter gyermek és felnőtt fül-orr-gégésszel beszélgettünk.

Nyár, meleg, strand, a kisgyerek boldogan pancsol a vízben. Néhány nappal később a gyermek fájlalja a fülét, kedvetlen, esetleg lázas. A problémát a fül-orr-gégész oldja meg, aki megállapítja a fülfájás okát, és ennek megfelelően kezeli a kis beteget.

A nyári strandolás többféle fülészeti problémát okozhat. Egyrészt a hallójáratba kerülő víztől megduzzadhat az egyébként esetleg ott található fülzsír, és ez hirtelen hallásromlást okoz, és néha még feszítő érzést, fájdalmat is tapasztal a gyermek (vagy felnőtt). Amennyiben nincs fülzsír, akkor a hallójáratba kerülő víz feláztathatja a hallójárat bőrét. A felázott bőr pedig kitűnő táptalaj a bőrön élő kórokozók számára, amelyek elszaporodása úgynevezett hallójárat-gyulladást okoz, mondja a fül-orr-gégész.

Ha a dobhártyán lyuk található (például egy korábbi középfülgyulladás maradványtüneteként). A becsorgó víz a középfülbe folyhat be, ott középfülgyulladást alakulhat ki, vagy fellobbanthatja a betegséget.

Tünetek
 

A hallójárat-gyulladás legfőbb tünete az erős fájdalom. A fájdalom azért lehet nagyon erős, mert a hallójárat bőre alatti porc, illetve csonthártya nagyon érzékeny. A duzzanat és a gyulladás is erős fájdalmat okoz, úgy, hogy akár rágás közben is fájhat a gyermek füle, tájékoztat dr. Votisky Péter.

Kezelés
 

A fülész feladata ilyen esetekben a hallójárat kitisztítása, illetve helyileg fertőtlenítő, antibiotikus vagy gomba elleni gyógyszer adása. A gyógyszereket (fertőtlenítő, fülcsepp) általában gézcsíkra csöppentve juttatjuk be a hallójáratba, amennyiben a hallójárat kellően feltágult, a fülcsepp formájában adott gyógyszer is elegendő. A kezelésben fontosak a megfelelő gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítmények is. Amennyiben kifejezett bakteriális fertőzésre van gyanú, akkor az egész szervezetet érintő, szájon át adott antibiotikumos kezelés is szóba jöhet.

Megelőzés
 

A megelőzésben fontos a strandszezon előtt a hallójárat kitisztítása, hogy a bejutó víz ne pangjon a hallójáratban (ez fülorvosi feladat). Másrészt fontos a hallójárat bőrvédelme is, megelőzés céljából paraffin olajos fülcseppentéssel (orvosi utasítás szerint otthon végzendő). Krónikus bőrgyulladásoknál esetleg méretre készített rugalmas füldugó alkalmazható (ezeket a személyre szabott eszközöket hallókészülék szalonokban készítik) – hangsúlyozza dr. Votisky Péter fül-orr-gégész főorvos.

Tünde

Már megint középfülgyulladása van a gyereknek!

Tünde fül-orr-gégész hallójárat gyulladás fülfájás


Akinek korábban előfordult már ilyen betegsége, az hajlamosabb lehet a középfülgyulladásra. Dr. Kovács Tibor gyermekorvossal arról beszélgettem, mik lehetnek az okai a visszatérően jelentkező középfülgyulladásnak.

Tovább>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>