Tünde fül-orr-gégész fülfájás fáj a gyerek füle

A gyerekeknél jelentkező fülfájásnak különböző okai lehetnek: akut középfülgyulladás, vagy visszatérő esetekben, úgynevezett idült középfülgyulladás, hallójárat-gyulladás. Míg a középfülgyulladás általában megfázások, felső légúti hurutok szövődményeként jelentkezik, a hallójárat gyulladása inkább nyáron jellemző: úszás, fürdőzés következtében alakul ki. A fülfájás okairól, tüneteiről és kezelésükről dr. Balogh Krisztina gyermek fül-orr-gégész szakorvos beszélt.

Középfülgyulladás
 

A középfülgyulladás akut megfázások (nátha, orrfolyás) szövődményeként jelentkezhet. Könnyen hinnénk, hogy ezért inkább az őszi, téli időszakra jellemző betegség. Azonban az utóbbi időben a nyáron lakásban, autóban használt légkondicionáló berendezések okozta megfázásos tünetek is gyakrabban fordulnak át középfülgyulladásba a kisgyermekek esetében. A gyermekek szervezete érzékenyebben reagál a hőingadozásra, mert a kisgyermekek hőközpontja, hőszabályozása még labilisabb, nem elég érett. Így egyre gyakoribb nyáron is a meghűlés, amely akár gennyes középfülgyulladással is végződhet. Ezért nagyon fontos, hogy a kocsiban, vagy otthon illetve más közösségi terekben (például moziban), a gyermeket ne ültessük légterelő vonalába.

A középfülgyulladás lehet akut és idült/krónikus.

Az akut középfülgyulladás tünetei:
 

  • erős fülfájás, amely hajnalban és éjszaka a legerősebb
  • láz, elesettség
  • csecsemőknél fájdalmas sírás, aluszékonyság, láz, hányás, elesettség, étvágytalanság/táplálhatatlanság
  • gyermekeknél akár hányinger, hányás, esetleg a fül piszkálása
  • rosszabb hallás

A tünetek megjelenésekor minden esetben orvoshoz kell fordulni!

Idült/ krónikus középfülgyulladás
 

Ez a kórkép kevésbé fájdalmas, a jellemző tünet a rosszabb hallás (a gyermek gyakran visszakérdez, nem hallja, ha suttogva beszélünk hozzá, esetleg nyomásérzésre panaszkodik).

A megnagyobbodott orrmandula, amely hosszabb ideje fennálló, esetenként kezeletlen orrdugulás következménye a fülkürt elégtelen működésébe torkollhat. Ez pedig közvetlenül kiválthatja a krónikus, savós középfülgyulladást.

A fülkürt működése

A fülkürt a fülbetegségek kialakulásának egyik központja. A fülkürt  egy nyálkahártyával bélelt vékony cső, amely összeköti az orrgaratot és a középfület. Rágás, nyelés kapcsán az orrgarat megnyílik, és levegő jut a középfülbe. Így a dobhártya mindkét oldalán (azaz a középfülben és a környezetében) azonos lesz a nyomás, optimális lesz a hallás.

Ha a fülkürt működése pl. gyulladásos folyamat (fülkürthurut) miatt zavart szenved, fokozatosan felszívódik a levegő a középfülből, mi pedig azt észleljük, hogy rosszabbul hallunk, dugul a fülünk. Amennyiben hosszabb ideig fennáll ez az állapot, a középfülben vákuum keletkezik, a kis erekből folyadék (savó) szivárog át a középfül üregébe, hogy a nyomás kiegyenlítődjön. Ez azonban azzal is jár, hogy a hallásunk tovább romlik, mivel a folyadék rontja a hangátvitelt.

Csecsemő és kisgyermekkorban a fülkürt vízszintes és rövid, ez kedvez a kórokozóknak, amelyek a középfülbe jutva gyulladást okozhatnak. Náthás kisgyermeknél mindig figyeljünk arra, hogy az orr minél hamarabb tiszta legyen (sóoldattal a letapadó váladék kiszívása, rendszeres orrfújás szükséges), mert a fülkürt „szellőzése” a fentebb leírtak miatt igen fontos.

Egy idő után az úgynevezett perzisztáló váladék egyre sűrűbbé válik (nyákos középfülgyulladás), akár kötőszövetesen átalakulhat, a dobhártya pedig teljesen elvékonyodhat, akár ki is lyukadhat. Ez azt eredményezheti, hogy bár a kezelésekkel a fül-orr-gégész igyekszik helyreállítani a fülkürt működést, az állapot állandósul, és később műtétileg is igen nehéz illetve bizonyos esetekben nem is lehetséges a korrekció. Éppen ezért fontos időben fül-orr-gégészhez fordulnunk ilyen esetben, mondja dr. Balogh Krisztina

Hallójárat gyulladás
 

A hallójárat gyulladás leginkább nyáron jelentkezik. Egyrészt az uszodavíz klóros fertőtlenítése, másrészt a meleg miatt a vízben lévő baktériumok okozhatják.

A napi gyakorlatban látjuk, hogy sok esetben a hallójárat gyulladás kialakulása elkerülhető lett volna, ha nyaralás előtt elviszik a gyermeket a fül-orr-gégészetre. Ugyanis a fülben összegyűlt váladék (fülzsír) eleve úgynevezett dugót okoz, amely még egyéb tünetekkel nem jelentkezik, azonban a tengeri, vagy édesvízi fürdőzés után a vízzel érintkezve megduzzad, és fájdalmas gyulladást eredményez, amely megelőzhető lett volna, ha váladékot időben eltávolítják.

A betegség tünete: a gyermek a fülkagyló mozgatására is fájdalmat érez. Ennek oka a gyulladt hallójáratban felgyülemlett, sokszor nagy mennyiségű váladék. Ha a preventív lépés nem történt meg, a váladék eltávolítása, a gyulladás megszüntetése akkor is rendkívül fontos, mert a teljesen beszűkült hallójárat újabb gondot és további veszélyeket is rejt - mondta el a szakorvos.

Fülzúgás
 

Ha a gyermek arról panaszkodik, hogy egyik vagy mindkét fülében búgó, csengő, zakatoló hangot hall akkor, amikor nincs külső hang, fülzúgásról beszélünk. Oka leggyakrabban a hallójáratban található fülzsír vagy víz, de okozhatja hallójárat-gyulladás is.

Ebben az esetben a fülzsír szakszerű eltávolítása megoldást nyújthat.

A fülzúgás másik oka lehet agyi vérellátási zavar, illetve zajkárodosás. Ilyen esetekben gyermekneurológiai szakvizsgálat is javasolt. Gyakori még, hogy például a fent említett középfül-gyulladás kapcsán jelentkezik a panasz – ilyenkor általában a fülzúgáshoz láz is társul, de szintén okozhat fülzúgást a fülkürt hurut is.

Tünde

Tünde fül-orr-gégész fülfájás fáj a gyerek füle Arcüregtisztítás – szúrás helyett öblítés

Az arcüreg felszúrása helyett van egy sokkal kíméletesebb módszer. Az orrátmosás egyrészt segít a már kialakult arcüreggyulladás kezelésében, és allergiák esetében is hatásos.

Tovább>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?