A kórház neve: Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Budapest

A szülés időpontja (év, hónap): 2019. augusztus

A kórház állapota: Van lift, szobák, fürdők, nővérpult, de ázott-javított mennyezet, koszos ablakok, szülészet előtt széteső székeken lehet várakozni. Kórtermek: funkcionálisak, de szekrény nincs a holmiknak, és a babák kosarai nem férnek el egymás mellett... A csomagok és a babakosarak jó tetriszjátékot játszanak, éjjelifény sem volt: kukával támasztottuk ki az ajtót a folyosói fény miatt.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Törött, kopott, a zuhanyt neked kell tartanod, nincs zuhanyfüggöny/paraván: minden vizes lesz, szellőzés nincs, akasztó nincs a törölköződnek, a vécé óvódásokra van méretezve: császárral kapaszkodó hiányában percek kérdése a le- és felállás róla.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: A szülőszoba modern, de a csempék, függönyök mérhetetlenül koszosak. Van kád, labda, szülőszék, kötél, bordásfal. De a kádas szülőszobát nem szeretik, mert csak egy alacsony franciaágy van benne (mivel vízben szülés nincs). Higiéniai eszközöket nem biztosítanak, de gyógyszerrel, orvosi eszközökkel el vannak látva, az egyetlen mellszívó hetek óta rossz volt.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: 1, 10, 8. Fogadott orvosom nem volt, semmiről nem tájékoztattak, de a fizetős szobatársakat igen. A szülésznők mind aranyosak, határozottak, humorosak. Csecsemősök közül az egyiktől rettegni lehet, a többiek tündérek. A gépezet jól megy, főleg a pörgős-mosolygós nővérkéket illeti a dicséret. Dinamikusan teszik a dolgukat, de az ember nem érdekli őket.

Szülésvezetés: Szobatársak elmondása, és az előzetes szülésfelkészítő tapasztalatai alapján nagyon siettetnek, és kötelezően vágnak. Nem bíznak az anyákban, császárral biztosra mennek. Császár után 8 órával fel kell kelni.

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Nem, és nem feltétlenül kapja meg apa a babát utána. Én is csak másnap érinthettem meg.

Látogatási rend: 9-19 között bátran a folyosóra, szobába a szobatársakkal megbeszélve jöhettek.

Mit kell vinni a baba ellátásához? Textilpelenka, pelenka, popsikrém, popsitörlő. Opcionális a kiskesztyű, a pléd, cumisüveg. Adnak ott rugdalózót, sapkát, plédet.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? 8.

Van-e VIP szoba? Van, kétágyas és háromágyas. 7000 és 14400 között van az áruk.

Koszt mennyisége, minősége: Megfelelő.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Nem. 

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Nem.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Fogadj orvost, és vigyél sok fertőtlenítőt. Fogadott orvossal, szülésznővel, maximális árú VIP szobával 260.000 egy szülés. 

Szülés előtt egy emelettel lejjebb járnak a nők ultrahangra, de itt csak a szonográfus hölgyben lehet megbízni, az orvosokban csak erős kételkedéssel. Fürdetésre nem lehet bemenni, pelenkázást és köldökápolást csak egyszer és futtában mutatnak meg. Vizsgálatok alatt nem lehetsz a babával. Nem öltöztetheted.  Nem tájékoztattak, hogy császárom lesz: egyszer csak a szülőszobára parancsoltak egy üveg vízzel, amiből nem is ihattam. Nem mondták el, mire számíthatok műtét közben és után. De műtét után nem sajnálták a fájdalomcsillapítót, és felkelés előtt letisztítottak. Nem segítettek a szoptatásban (otthon kapott először anyatejet egy mellszívó segítségével, mivel az sem volt a kórházban). A szobatársam és én is 37. hét betöltése előtt voltunk: neki volt fizetett orvosa, ő szülhetett ott, engem el akartak küldeni máshova. Az orvosok nem emberségesek, csak a markukat tartják. A szülésznők viszont tartják az emberben a lelket, ahogy az ápolónők is: mosolyognak, viccelődnek, elnézést kérnek, megnyugtatnak. Csecsemősök szintén - egy kivétellel - aranyosak. De szoptatásban nem segítenek, és a szopipárnát is csak a tárva-nyitva levő ajtóval szemközt használhatod, ki nem viheted, hiába van sok belőle. A babákkal csodásan bánnak. Vigyáznak rájuk napközben és éjjel is, ha kell. Takarítónő a fürdőt nem takarította, szemetet se minden nap vitte ki onnan. A nyári hőséget nehéz kiszellőztetni, de éjjelre úgy lehűl a levegő, hogy megfázol: két hónapig voltunk betegek a gyerekkel, mert a szobatársamnak melege volt. Betegen és depressziósan jöttem haza. 

Értékelés:

  • szülészet állapota: 7
  • kórtermek állapota: 4
  • szülőszoba korszerűsége: 10
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 5 ·       
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 3
  • orvosok segítőkészsége: 1 
  • szülésznők segítőkészsége: 10 
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 8
  • kommunikáció, tájékoztatás: 0
  • tisztaság: 1 
  • ellátás minősége: 10
  • személyes élmények: 2

A.

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más is írt már a Bajcsy-Zsilinszky Kórházról, olvasd el!

A Bajcsyban nem kopaszítják le teljesen a kismamát szülés előtt

A babafürdetést is megtanítják a Bajcsy szülészetén