A szülőszobán alapból nincsenek alternatív szüléssegítő eszközök, de kérésre labdát hoznak. Szülés előtt beöntést adnak, és a gát tájékán átszaladnak egy borotvával. Kórházi hálóingben kell szülni, és EDÁ-t is lehet kérni a szüléshez. A Bezzeganya kórházteszt sorozatának eddigi legrészletesebb posztjában Profilaxis meséli el a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház szülészetén tapasztaltakat, és összegyűjtötte a szüléshez és a kórházi tartózkodás idején szükséges felszereléseket is.Bemutatnád a kórházat, ahol szültél? Beszámolódat a bezzeganya@bezzeganya.hu címre várjuk!

Bajcsy-Zsilinszky Kórház (1106 Budapest, Maglódi út 89-91.)

Általános infók:

Minden vizsgálat (és kórházi felvétel előtt is) be kell jelentkezni kórház bejáratánál lévő betegfelvételi irodában (TAJ kártyával). Ha nincs nyitva (éjszaka), a betegfelvétel a H épületben történik (portás megmutatja, hol van).

Hétköznap nappal nehéz parkolóhelyet találni. Parkolni a főbejárat utcájában illetve a környező utcákban lehet, vagy a kórház kerítésén belül (fizetős, de nem drága), itt viszont elég nehéz parkolóhelyet találni.

A kórház honlapja: http://www.bajcsy.hu/, a szülészet honlapja: http://www.bajcsyszul.hu

Mi az, amit feltétlenül be kell vinni a kórházi tartózkodáshoz:

Az anyának:

1)     hálóing (ha nem szeretne végig a kórházi hálóingben lenni)

2)     köntös (a folyosó huzatos)

3)     intim betét (elég sok, vastag fajta a szülés utánra – a gátseb gyorsabban gyógyul, ha gyakran van cserélve a betét – nekem 3 óránkénti altesti zuhanyt és betétcserét javasolt az orvos)

4)     WC-papír

5)     evőeszközök (azt nem adnak a reggelihez-ebédhez-vacsorához)

6)     eszközök, amivel elmosogatod az evőeszközeidet

7)     pohár (víziváshoz)

8)     csésze (meleg folyadékokhoz-pl. teához)

9)     személyes tisztálkodó eszközök, fésű

10)  törölköző

11)  1 pár vízálló papucs zuhanyozáshoz (hogy ne szedj össze lábgombát valaki után)

12)  1 pár kényelmes papucs sétálgatáshoz

13)  Szénsavmentes ásványvíz (szülőszobába, vajúdás alatti időszakra és utána)

 

A babának:

1)     Azok a ruhák, amiben majd hazaviszed

2)     Kis pléd (babaágyba)

3)     Kis vékony kesztyű (hogy ne karmolja össze magát)

4)     Pelenka (eldobható)

5)     Popsitörlő

6)     Textilpelenka (büfiztetéshez)

 

Dokumentumok, igazolványok:

1)     Az összes terhesgondozás alatt készült lelet

2)     Az összes olyan dokumentum és igazolvány, ami a baba születési anyakönyvi kivonatának és lakcímkártyájának elkészítéséhez szükséges

 

Egyebek:

1)     Telefon+a töltője

2)     Fényképezőgép feltöltött elemekkel

Terhesgondozás

Terhesgondozásra nem ide jártam, csak NST-re és néhány laborvizsgálatra, így erről nem tudok véleményt mondani.

A laborvizsgálat (beleértve a vizeletminta leadást is) egy kis helyiségben történik (kb. 4 m2), ugyanitt van az egyik NST készülék is. Az NST-re be kell ugyan jelentkezni (nap-óra-percre adnak időpontot), de azt nem tartják be, a várakozás nagyon valószínű.

A kórház szervezésében van szüléselőkészítő foglalkozás (programja letölthető) és terhestorna is (a részvételhez írásos orvosi javaslat szükséges).

Szülőszobák: Újak, barátságosak, modernek, van légkondi, a szülészet honlapján meg lehet nézni néhány képet ezekről, ugyanúgy néznek ki, mint a képeken. Vajúdást segítő eszközök: bordásfal, szülőlabda, kötél, szülőszék, fürdőkád (vízben vajúdáshoz), franciaágy) elérhetők. A szülőszobák különböző nagyságúak és színvilágúak (barack - mályva - zöld – sárga), egyszemélyesek, de nem minden előbb felsorolt vajúdást segítő eszköz van benn minden szülőszobában. Én a zöld színűben voltam, ott nem volt alapból semmi alternatív vajúdást segítő eszköz, de a szülésznő kérésemre hozott egy szülőlabdát. Ha valaki mást (is) szeretne, mint ami a számára kijelölt szülőszobában van, jelezze. Az egyes szülőszobákhoz nincs külön vécé-zuhanyzó, csak az összeshez egy közös, de ez szerintem nem gond. A szülőágy háttámlája állítható (a szülésznő kívánság szerint állítja) nálam egyszer sem volt vízszintes. Vajúdásnál lehet járkálni (a folyosóra is ki lehet menni). Inni, zenét hallgatni lehet a vajúdás alatt (enni nem tudom, hogy lehet-e, nekem eszembe sem jutott), a szülőszobán végig benn lehet az apa. (Vagy más személy, kívánság szerint).

NST-CTG: Minden szülőszobában van. Használatuk szerintem orvosfüggő, rajtam kb. 40 percig volt fenn, ezalatt nem lehetett mozogni (szülőlabdán ülni sem), utána már nem tették fel.

Szülés

A kórházban felvétel előtt megvizsgálnak, megnézik a méhszájat, kikérdeznek, kérik az utolsó leletek bemutatását, aztán felvesznek. A szülés előtti előkészítés részeként adnak beöntést is (utána le lehet zuhanyozni), és a gát környékén átszaladnak egy borotvával, de nem kopaszítják le az egész területet. Szülni a kórház által biztosított hálóingben lehet.

Burokrepesztés, oxitocin, ahogy máshol is, ha úgy ítélik, hogy szükséges. Én amikor befeküdtem a szülőszobába, kaptam 2,5 liter Ringier-oldatot is infúzióban (hogy a baba  „jobban érezze magát”). EDÁ-ra is van lehetőség (éjjel-nappal), én is kértem, de ha valaki szeretné, akkor jó, ha az elején szól (kórházi felvételkor) . Az EDÁ-ról van egy nagyon jó letölthető tájékoztató a honlapon, ennek elolvasását azoknak is ajánlom, akik nem itt fognak szülni.

A vajúdás alatt időnként bejött az orvos, és időnként a szülésznő is, megnéztek, kérdeztek (szükségem van-e valamire, milyenek a fájások, hogy érzem magam, stb.), és ha szükséges volt, tették, amit kellett. Amikor elment az orvos, mindig elmondta, hogy hová megy, és mikor (kb. mennyi idő múlva) jön vissza (éjszaka volt, és ő volt az egyik ügyeletes). A kitolást megelőzően az orvos adott instrukciókat, hogy hogyan nyomjak és hová. A reggeli műszakváltáskor szülésznőcsere volt, de az orvos maradt.

A baba kibújása előtt megsimogathattam a fejét, majd apa elvágta a köldökzsinórt (megkérdezték, akarja-e – és ő akarta) majd néhány másodpercre a mellkasomra tették. Aztán elvitte a szülésznő (az újszülötteket egy másik helyiségben látják el), de az apja elkísérte, és később megmosdatva, felöltöztetve ő is hozta vissza a szülőszobára. Köldökvér-levétel, vérvétel tőlem, majd a lepény megszületése után a szülés utáni ellátás (gátseb!) következett. A babát ezt követően kaptam vissza. A gátseb varrásához felszívódó varratot használnak, így nincs szükség varratszedésre. Ezután még 1 órát kellett a szülőszobán töltenem, ahová bejöhettek a hozzátartozók.

Reggelente a nővérek hőmérőt osztanak, lázmérés után összeszedik. A napi 2 vizit során (reggel-este) az ügyeletes osztályos orvos körbekérdez a szobában, mindenkivel minden rendben van-e, esetleg megnyomkodja a hasadat is, vagy megnézi a gátsebet. De inkább csak kétperces szóbeli esemény.

A császárról nincs infóm.

Csecsemőosztály

A csecsemőosztály egy kívülről lezárt nagy, egylégterű helyiség, ahová csak az anyukák és az osztály dolgozói léphetnek be, az anyukáknak csengetniük kell, ha be szeretnének menni.

Teljes (24 órás) rooming-in van, de a baba bármikor bevihető a csecsemőosztályra. A szülést követő éjszakán kifejezetten javasolják, hogy baba töltse ott az éjszakát, egyrészt azért, hogy az anyuka ki tudja pihenni magát, másrészt mert ilyenkor még előtej se nagyon van. De az anya dönthet úgy is, hogy inkább nem viszi be. A második éjszakánál már az az elvárás, hogy azt már anyja mellett töltse a baba. Személyes vélemény (kövezzetek meg nyugodtan): jó dolog a 24 órás rooming-in, de csak a saját gyerekeddel. Sokágyas kórteremben ha mindenkivel ott van éjszaka a kisbabája, (akik persze nem egyszerre sírnak), már nem annyira. És ha még minden szobatárs ágyán ott ül valamelyik hozzátartozója, az is eléggé megnehezíti a pihenést.

A szülést követően, ha az anyuka már a kórteremben van, az egyik csecsemősnővér meglátogatja az anyukát, és a kórteremben megmutatja a szoptatást (szükség esetén később is segít), a köldökcsonk-ápolást, a pelenkázást, az öltöztetést, és ellátja jótanácsokkal és infókkal. A köldökcsonk ápolásához adnak alkoholt és vattát, ha valaki nem hozott – én nem vittem, de hát nem is tudtam, hogy elvárás. A fürdetés a kórházi tartózkodás alatt a csecsemőosztályon történik folyó vízben, csap alatt (a csecsemősnővér végzi), ehhez este mindenki maga tolja be a babáját a csecsemőosztályra. Fürdés után a baba tiszta ruhákat kap. Kérésre napközben is, ha „baleset” történik, és át kell öltöztetni. A csecsemősnővérek később is, a teljes benntartózkodás időtartama alatt látogatják az anyukát, és segítenek, kérdeznek, hogy volt-e valamilyen probléma, és segítenek, ha kell. A neonatológus is meglátogatja az anyukát, minimum egyszer. (Jelenlétemben, a kórteremben adta be a BCG oltást a babának). A csecsemősnővérek kedvesek, segítőkészek, de túlterheltek.

A benntartózkodás alatt, ha az anyukának nincs (elég) teje, a baba hozzátáplálásként kaphat sima vizet (szoptatás után), az anyuka kérésére tápszert (ezt a kérést dokumentálják, alá is kell írni, hogy az anyuka kérte a tápszeres hozzátáplálást), de van lehetőség a kórházi gépi mellszívó használatára is, ha valaki szeretné a ki nem szopott, de lefejhető tejet odaadni a babának. A fejés lehetőségéről sajnos csak a második benn töltött éjszaka szóltak. Fertőtlenített mellszívó feltétet és cumisüveget adnak a fejéshez (Régi típusú, ez még tényleg üvegből készült cumisüveg), a rajta lévő cumi bimbóvédőként is használható, de persze használható az otthonról hozott is.

Kórtermek: van egyágyas (ebben van egy pótágy is, amin benn maradhat éjszakára is egy hozzátartozó – ágynemű is jár neki), és kétágyas szoba is a sokágyas mellett. Ezekben van hűtő, mosdó, TV, pelenkázó szekrény, légkondi, szekrény az anyuka ruháinak, asztal 2 székkel. Az egy- és kétágyasoknál két szobához tartozik egy közös vécé-zuhanyzó blokk, ami egy közös előtérből nyílik. Csakhogy mivel a közös előtér ajtaját nem lehet kulcsra zárni, boldog-boldogtalan (más kórtermekben fekvők, valamint a hozzátartozóik) ezt használja, ezért kinn hagyni semmit nem érdemes. Van néhány sokágyas szoba, ezekhez egyetlen közös zuhanyzó-vécé helyiség tartozik. Minden szobában van benn pelenkázószekrény és mosdó. A kórházban léteznek ún. VIP szobák is, (ezek kétágyasak, és többek között külön teakonyha, külön vécé, gardróbszoba széffel, hidromasszázs zuhanykabin, internethozzáférés, LCD TV tartozik hozzá) - csak látogatóban jártam egy ilyenben, de ezek nem a szülészet emeletén vannak az épületben, ezért szerintem nem praktikus ilyen szobát választani, mert ekkor lifttel kell a babát közlekedtetni a csecsemőosztály és a kórterem között. A szobákat minden reggel felmossák, letörlik a bútorokat fertőtlenítővel. Maguk az ágyak nagyon jók, a háttámla dőlésszöge fokozatmentesen állítható egy távirányítóval.

Az anyukát a kórteremben meglátogatja a kórház anyakönyvvezetést intéző munkatársa, aki felveszi az adatokat, és két nappal ezután a baba időközben elkészült születési anyakönyvi kivonata és lakcímkártyája átvehető a X. kerületi okmányirodában (azért ott, mert a kórház a X. kerületben van.). Ez jó, így legalább ezután nem kell szaladgálni. A kórteremben látogatást tesz egy fényképész hölgy is, aki ajánlatot tesz baba (és családi) fotók készítésére (egész jó tükörreflexes filmes gépe volt), de nincs gond, ha nem kéri az anyuka.

Internet: A csecsemőosztály bejáratánál a folyosón van egy nyilvános internet terminál (pénzbedobással használható). Kártyaolvasó nincs benne, és USB csatlakozót se láttam (bár a hátulját nem néztem meg).

Látogatók: a folyosón tartózkodhatnak, de bemennek a kórtermekbe is, ahol tetszőlegesen hosszú időt töltenek el, nem törődve azzal, hogy ez esetleg a szobatársaknak kellemetlen lehet, mert pl. pihennének, vagy szoptatnának.

Kaja: Reggeli-ebéd-vacsora, mindegyik kis adag, az ebéd olyan „régi menza színvonalú”, nem éppen ideális szoptató kismamáknak, de hát végül is a kórház nem szálloda. Az épületen belül van egy büfé (hálóingben-köntösben megközelíthető), de nem ajánlom, nem sok minden van benne, de az aztán jó áron. Ha nem hoznak a családtagok kaját, érdemesebb inkább rendelni valamelyik házhozszállítást vállaló étteremből. Vagy kibírni éhesen a hazamenetelig. A szülészet mellett van kávéautomata. A kórház honlapján említett mikrót (amiben vizet melegíthettem volna egy teához pl.) nem láttam sehol.

Hazamenetel reggelén megmérik a baba súlyát, összehasonlítják a születési súlyával, és kiszámítják, hogy mennyi az a minimális súly (maximális súlyvesztés mértéke) amivel a baba hazaengedhető. Ha ezt eléri a baba súlya, akkor hazaengedik, ha nem, akkor nem tudom, hogy mi történik. Nem vizsgálják, hogy ki hogyan viszi haza a babát (gyerekhordozóban vagy anélkül).

Mennyi ideig kell a kórházban maradni? Hüvelyi és császáros szülés esetén is egyaránt 3 napot, ha nem volt probléma.

Zárójelentést állítnak ki babáról, anyáról egyaránt, azt aláíratják, de a papírokat már nem hozzák be a szobába, az anyukának magának kell utána járnia, hol is kaphatja meg.

Összességében véve kellemes élményekkel gazdagodva távoztam, legközelebb is jönnék ide szülni. (Könnyű szülésem volt).

Profilaxis