Tünde Vakmacska kórház kórházba kerül a gyerek

Sok-sok éve annak, hogy a legnagyobb lányom kórházi kezelésre szorult. Szerencsére csak egyetlen éjszakát kellett bent töltenünk (én a földön aludtam a kabátomon – ez a kórházi helyzet mára sem sokat változott), és azóta sem történt olyan esemény, ami miatt be kellett volna mennünk. Sok gyermek kerül kórházba rövidebb-hosszabb időre műtét vagy betegség miatt. Összeszedtük, mit érdemes a kórházba vinni és mire érdemes felkészülni.

Tervezett kórházi kezelés
 

Van, amikor a gyermeket tervezetten viszik kórházba, például a gyermekorvos javaslatára kivizsgálásra vagy műtétre. Ebben az esetben előjegyzési időpontra kell vinni a gyermeket. Fontos tisztázni, hogy pontosan mikorra kell megérkezni, hogy ehet-e a gyermek előtte, és hogy várhatóan meddig kell ott tartózkodnia.

Készítsd fel a gyermeket!

Nagyon fontos, hogy a gyermek életkorának megfelelően tájékoztasd arról, mi fog vele történni a kórházban. Beszélgess vele a saját nyelvén a vizsgálatról/műtétről, nyugtasd meg, hogy mellette leszel, és azt is mondd el neki, hogy meddig lesz bent.

Tájékoztasd az orvosokat/nővéreket!

Ha a gyereknek valamilyen étel-vagy gyógyszerallergiája van, felvételkor feltétlenül jelezd ezeket!

Ezeket vidd magaddal

A gyermek egészségügyi (beutaló, korábbi leletek, oltási könyv) és személyes iratain (TAJ-kártya, lakcímkártya) kívül vigyél magatokkal játékokat, könyvet, bármit, amivel le tudod foglalni a várakozó/lábadozó gyermeket. Pakolj be pizsamát, papucsot, törülközőt, kispoharat/cumisüveget, evőeszközt, zsebkendőt, vécépapírt, tusfürdőt, fogkefét és fogkrémet, valamint jól jöhet a kézfertőtlenítő zselé is. Az ennivalót beszéld meg a nővérrel, mert elképzelhető, hogy bizonyos dolgokat nem ehet a gyermek – és egyébként is adnak ennivalót bent.

Kicsiknél működik még a spéci plüssállat vagy beavatkozás után jutalomként, vagy „ez vigyáz rád, míg bent vagy” kísérőszöveggel.

Ha váratlanul kerül kórházba a gyermek
 

Van, hogy csak egy telefont kapsz például az iskolából, hogy a gyermeket kórházba szállították, és az is előfordul, hogy te magad hívod ki a mentőt. Ilyen esetekben általában nincs idő összepakolni a kórházi felszerelést. Épp ezért jó, ha a szülőnél mindig ott van a gyermek TAJ-kártyája (vagy másolata).

A gyermek ellátása után gondoskodnunk kell a szükséges felszerelésről. Ha nem akarunk elmozdulni a gyermek mellől és van segítség, kérjünk meg egy rokont vagy ismerőst, hogy pakolja össze a fenti dolgokat és vigye be nekünk.

Ne feledkezzünk meg azokról a ruhákról sem, amelyekben hazavisszük a gyermeket.

Amikor sokat kell várni
 

Van, hogy nem úgy van, ahogy készülsz (aka Bajcsy kórház fül-orr-gége, időpontod van, de még műt a doki, te meg ülsz, mint varnyú az ágon...). Mentőötletek az ilyen esetekre: tablet, mobil minijáték, mesekönyv, barkochba, papírrepülő, nyakba kispárna, ha kornyadozik a csemete.

Tünde Vakmacska kórház kórházba kerül a gyerek Kizavarnak a kisbabád mellől a kórházban

A nővér olyan ellentmondást nem tűrően zavart ki a kórteremben fekvő kisbabáim mellől, hogy a döbbenettől percekig nem jutottam szóhoz.

Tovább>>>

Kérj tájékoztatást!
 

A zárójelentés feletti örvendezésben néha elfelejtjük az otthonra szóló jótanácsokat, vagy hogy mire figyeljen az ember, ha nem akar visszakerülni. Időben kérjünk tájékoztatást, néha utána már nehéz elérni az orvost, és neki is nehezebb visszaemlékezni, hogy kik voltunk és mi bajunk van.

Ami hasznos lenne...
 

Kis tájékoztató füzet képekkel: MI FOG VELEM OTT TÖRTÉNNI? – Az Egyesült Királyságban és Németországban adják a kórházban ezt (itthon jelenleg ezt mandulakivételkor a Tesz-vesz-város Nyuszi Emmája pótolja, meg Finy Petra vonatkozó kiskönyvei kisebbeknek, TÉNYLEG működik.

Legyél tisztában a jogaiddal
 

Érdemes elolvasni a lehetőségeidet és tisztában lenni a jogaiddal. Mindazonáltal ne szívóskodj feleslegesen a személyzettel (orvos, ápoló, takarító néni...) de jogos tájékoztatást kérni, felajánlani a segítséget, jogos számos esetben a gyerekkel maradni a kórházban, jogos az emberi bánásmódra való igény. De adjuk is meg a tiszteletet, amit mi is elvárunk-elvárnánk.

És még egy fontos dolog: próbálj nyugodt maradni, ne pánikolj (mert átragad a gyerekre). Mindenkinek rossz egy síró-hisztiző, pánikoló szülő.

Tünde, Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?