Tünde iskolakezdés iskolások nyár tanulás játék

Bár a múltkor meséltem, hogy a tanító nénink azt javasolta, ne fárasszuk az elsős gyerekeket feladatlapokkal a nyári szünetben, helyette játékos formában matekozzunk és fejlesszük a szókincsét, de bevallom őszintén, nem bírtam ellenállni néhány foglalkoztató és fejlesztő munkafüzetnek.

Ahogy azt többen jelezték kommentben – és egyet is értek velük – ha a gyerek kifejezetten szeret ilyesmikkel foglalkozni, akkor miért ne adhatnánk a kezébe feladatlapokat? Nos, az én leendő másodikosom olyan örömmel ült le a minap játékos matekfeladatokat, majd később szövegértéses feladatokat megoldani, mintha a tabletet adtam volna a kezébe, hogy a kedvenc játékával játszhasson. (Nem egyszer este 10-kor úgy kellett kivenni a kezéből a ceruzát, hogy már ne kezdjen bele újabb feladatba. Nem túlzok!)

Legutóbb a Mozaik Kiadótól rendeltem néhány releváns kiadványt: online felületükön osztály szerint is lehet válogatni, és alsós és felsős gyakorló füzetek, feladatlapok is listázhatók. Tavaly, iskolakezdés előtt pedig a Dinasztia Kiadó készségfejlesztő füzeteit használtuk, illetve a LÜK termékcsalád aktuális részeit: a BambinoLÜK-öt és a MiniLÜK-öt.

Készségfejlesztő, iskola-előkészítő füzeteket lehet még találni itt, ahol több kiadó (például Egmont, Pedellus, Geobooks, stb. feladatlapjai közül lehet válogatni , de OFI-s kiadványokkal is találkoztunk.

A digitális korban nem feledkezhetünk meg az online elérhető előkészítő/fejlesztő feladatokról sem: a letölthető és kinyomtatható verziókon kívül vannak online kitölthető feladatok, és egy rakás olyan fejlesztő játék is, amivel felkészíthetjük a gyerekeket az iskolára.

Akinek a gyereke pedig nem szereti (vagy megunta már) a feladatlapos gyakorlást, azzal játékos formában lehet gyakorolni, figyelmet fejleszteni különböző társasjátékokkal.

Azt tervezem, suliidő alatt is fogunk majd feladatlapozni, mert úgy gondolom, a dolgozatoknál előny lesz, hogy rutinja lesz a különböző feladatok megoldásában. Persze mint bármi mást, ezt sem szabad túlzásba vinni, továbbra sem leszek elvakult teljesítmény-orientált anyuka, aki mindent feláldoz annak érdekében, hogy a gyerek osztályelső legyen, csak a lehetőséget szeretném neki megadni a fejlődéshez.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?