Tünde nyár iskolások

A napokban köremailt kaptam az elsős gyerekem osztályfőnökétől „Nyár” címmel. Azt gondoltam, hogy nyári teendőket és információkat találok benne, kötelező olvasmányt, gyakorolnivalót, esetleg a beszereznivalók listáját. Egész más volt a tartalom.

Azt kérte az ofő, hogy nyáron ne nyúzzuk a gyerekeket feladatlapos gyakorlással (bakker, pont ezt terveztem pedig), engedjük pihenni a gyerekeket. Azt írta, meseolvasás közben is lehet beszélgetni a gyerekekkel, miközben a szövegértés és az olvasás is fejlődik. A matekkal kapcsolatban az volt a tanácsa, hogy például számoljunk a kicsikkel fürdőzőket a strand medencéjében, kérdezzük meg, hányan lesznek a medencében, ha hárman kimennek – ezzel észrevétlenül oldanak meg szöveges feladatokat.

Az írás „gyakorlására” is volt ötlete: azt kérte, hogy ahol csak járnak a gyerekek (nagymamánál, táborban, esetleg külföldi nyaraláson), írjanak neki képeslapot (az iskola címére). Mint írta, ehhez persze szülői segítség szükséges – de ennyi simán bevállalható. Már maga az érdekes program, hogy kiválasztunk egy képeslapot, majd feladjuk a postán – a megírásról nem is beszélve. (Tényleg szuper ötlet!)

A beküldött képeslapok kikerülnek majd az osztályterembe, mire kezdődik az iskola, így az élménybeszámolókhoz is lesz némi kapaszkodó – írta az ofő, majd hozzátette, hogy az utolsó hetekben azért hangolódás gyanánt intenzívebbé lehet tenni a gyakorlást.

Szerintem ez más iskolákban is működhet, az osztályfőnök/napközis nevét és az iskola címét ráírva a képeslapra biztosan megkapják a címzettek az apró figyelmességet.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?