Mikor engednéd ki a gyerekedet szülői felügyelet nélkül fesztiválra? Számít, hogy fiú vagy lány? Függ attól, hogy melyik fesztiválról van szó? Fontos az életkor, vagy a gyerek habitusától függ a szülői engedély? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ személyes példákkal, a Bezzeganya olvasói és egy szakértő segítségével.

Sejtettem, hogy ez a pillanat előbb-utóbb el fog jönni: a gyerek (mit gyerek, 16 éves nagylány) szeretne kimenni a Sziget Fesztiválra. Ezzel nincs semmi probléma, járt már kint máskor is. Például amikor lábtörésem miatt kerekesszékben tolt ki a fesztiválra, vagy amikor a nyakamban csápolt 12 évesen Tankcsapdára. Arról nem is beszélve, amikor a kemós kezeléseim végén, parókában vittem ki középső húgával. Csakhogy a kiscsaj most nélkülem szeretne menni. Anyámborogass! Elengedhetem?!

Mikor mehet egy fiatal egyedül fesztiválozni?
 

Tizennégy év alatt ez nem kérdés, a Sziget szabályzata szerint ők csak cselekvőképes, nagykorú kísérővel mehetnek be és tartózkodhatnak a fesztiválokon. Csakhogy a lányom már 15 is elmúlt, nemsokára betölti a 16-ot. Megbízható, értelmes és szabálykövető. És szőke, kék szemű, basszus. Nem is egyedül menne, hanem három, általam is ismert húszéves baráttal, akik megígérték, hogy vigyáznak rá. Kecskére káposztát.  Én 17 évesen már egy hétig kint is aludtam a Szigeten, ő meg csak egyetlen estére menne. Ráadásul nem az ország másik végében van a fesztivál, hanem elérhető távolságra, bármikor haza tudom hozni haza tud jönni.

A kérdést feldobtam a Bezzeganya Facebook csoportjában és a Facebook oldalon is.

A fesztiválok veszélyesek(?)
 

Többen írták azt, hogy „a mai világban” veszélyes ilyen helyre menni egy fiatalnak, ezért nem engednék ki egyáltalán. Volt, aki azt írta, hogy neki sincs igénye ilyen szórakozásra, és egyelőre az ő kamaszlánya sem vágyik fesztiválozni. Néhányan úgy gondolják, hogy a legnagyobb probléma a drogokban keresendő. Ezt mondjuk Zacher Gábor cáfolta egy korábbi nyilatkozatában, ahogy valaki kommentelte:

„Én azt gondolom, hogy egy normál a4-es hétvégén az sokkal veszélyesebb lehet, mint egy fesztivál. A fesztiválon, ha valaki fölborul, ott vannak a helperek, ott lesz a Safety First csapat, ott vannak a biztonsági őrök, akik azért odafigyelnek ilyenkor” – mondta a Honvéd Kórház sürgősségi osztályának főorvosa, Zacher Gábor.

Nem a kor számít…
 

Van, aki szerint a neveltetésben, és nem az életkorban van a kulcs:

„Ha jól nevelted, tud magára vigyázni kortól függetlenül.”

„Van, amelyik gyerek 14 évesen is elég érett önálló döntésekhez, és van, aki 20 évesen sem nő fel a feladathoz.”

Akadt olyan hozzászóló is, aki úgy véli, nem mindegy, hogy melyik fesztiválról van szó: rockfesztiválra például simán elengedné a gyerekét, a többire nem. Szerinte a rockfesztiválokon nincs balhé, és a drog is jóval kevesebb.

A fiataloknak meg kell tanulniuk felelősségteljesen bulizni
 

„Én elengedném őket. Nem lehet örökké fogni a kezüket. Meg kell tanulniuk felelősségteljesen bulizni is, szülők nélkül. Lennének kikötések nyilván, például sms-ben jelezni bizonyos időközönként, hogy minden rendben, és egy előre megbeszélt időpontra hazaérni. Nem lehet ez a kifogás, hogy olyan világot élünk... Úgy kell nevelni a gyerekeket, hogy tisztában legyenek a veszélyekkel is, tudjanak kezelni problémás szituációkat a MAI VILÁGBAN, stb. Ők most fiatalok, a tizenéves korszakot nem lehet visszahozni később. Én hiszem, hogy egy jó szülő-gyerek kapcsolat legfontosabb alapfeltételei a bizalom és a támogatás. A gyerek túlféltése miatti tiltások pedig nem vezetnek jó útra. Csak azért nem szabad megfosztani őket egy élménytől, mert aggódunk. Nem azt mondom, hogy 15 évesen fesztivál bérletet fognak kapni, de egy napra miért ne mehetnének el a barátaikkal?” – írta egy anyuka.

„Gyereke válogatja. Aki a szüleivel már fesztiválozott, azt a szülők is könnyebben kiengedik. Akiben az egyszerű hétköznapokon is meg lehet bízni, abban egy ilyen helyzetben is meg lehet. Én azt a gyerekemet nem engedném el, aki teljesen megbízhatatlan. És nem, ha lukas lesz az oldalam, akkor sem telefonálgatnék neki. Az egyezmény az lenne, hogy a legkisebb baj esetén is telefonál. De ne kelljen már naponta bejelentkeznie, ha akar, ha nem. Nehéz, de fordított esetben, ha mi lennénk a gyerek, nekünk is ez lenne a jó” – fogalmazta meg gondolatait egy másik olvasónk.

Mit mond a szakértő?
 

Megkérdeztem Matusek M. Zsuzsannát, a Magyar Gyermekmentő Liga elnökét, hogy hogyan látja a fiatalok és a fesztiválozás kapcsolatát:

„Amit mindenképpen megemlítenék, az a józanság – és itt nem feltétlenül az alkoholos befolyásoltságra gondolok. A józanság alatt azt értem, hogy tudja a gyerek, hogy hol van az „állj”, azaz tudja, hogy hol van az a határ, amit még szabad. A másik, amit fontosnak tartok, az a méltóság. Ha tudja a gyerek, hogy mit jelent méltóságteljesen viselkedni – és itt nagyon fontos a szülői háttér – akkor nagy baja nem lesz. Mert akkor tudja, mi az, amit nem akar, és ezt a döntést fel is meri vállalni. Nem lesz arra szüksége, hogy megfeleljen bármilyen (kortárs) csoportbefolyásnak. A Szigeten szerzett tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy ezen a fesztiválon a fiatalok gyakran csoportokban szórakoznak, összezárnak és figyelnek egymásra. Az, hogy egy fiatal tinédzser nem egyedül megy, az nagy biztonságot jelent számára. Biztonságot ad még az is, hogy a Szigeten rengeteg a segítő. Ott van például a Civil Sziget, ahova bárki tud fordulni, aki bajba kerül vagy problémája van, segíteni fognak, tehát a fiatal nincs egyedül.”

(Hogy hogyan készítsük fel a kamaszunkat a biztonságos fesztiválozásra, milyen szabályokat érdemes lefektetni és mire kell felhívni a figyelmüket és megtanítani őket, mielőtt kimennek egy ilyen rendezvényre, egy külön cikkben foglalkozunk majd.)

A lányomra vonatkoztatva a drogos/piás/megerőszakolós veszélyeket túlzásnak érzem, lesznek vele ismerősök, telefon is lesz nála, és megbízom benne. Akkor tehát mitől is féltem annyira? Mindenesetre még alszom rá egyet…

És ti mit gondoltok?

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?