Tünde gyermekgyógyászat cukorbetegség

Korábban többször foglalkoztunk a Bezzeganyán a gyermekkori cukorbetegség témájával. Az alábbiakban összefoglaljuk még egyszer, amit a betegségről tudni érdemes. Kitérünk arra is, hogy milyen egyéb esetekben érdemes felkeresni a gyermekkel az endokrinológiai szakrendelést.

Gyermekkorban az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása a jellemző. Ebben az esetben a szervezet sejtjei nem tudják felvenni és feldolgozni a szervezetbe került cukrot, így az a véráramban kering, majd a vizelettel kiválasztódik. Mivel a cukorral együtt sok víz is távozik a szervezetből, a gyermek sokat iszik, így a vizelet mennyisége jelentősen megnő (általában ezek szoktak lenni a betegség első tünetei), és akár éjszaka is bepisilhet az addig szobatiszta gyermek.  Jellemző lehet még a fogyás, a visszatérő bakteriális fertőzések, a hányinger, a hasfájás, és az acetonos lehelet is.

Ezekkel a tünetekkel szokták a szülők felkeresni a gyermekorvost, aki egyszerű laborvizsgálattal ki tudja mutatni, ha a gyermek vizeletében cukor van. Ez tovább erősíti a gyanút, hogy a gyermeknek kezdődő, 1-es típusú cukorbetegsége van. Ilyenkor további endokrinológiai vizsgálatok szükségesek a betegség megállapításához, mondta el dr. Blatniczky László endokrinológus főorvos.

Az endokrinológiai szakrendelést az alábbi esetekben érdemes felkeresni:

  • cukorbetegség
  • pajzsmirigy működési zavar
  • serdülőkorral kapcsolatos hormonális problémák

A pajzsmirigy működési zavarát jelezheti, ha a gyermek nyakán duzzanat látható, ha száraz a bőre, székrekedése van, hullik és töredezik a haja, és lányoknál a menstruációs ciklus sem normális. A szakorvos először laboratóriumi vizsgálatot kér, melynek során meghatározhatók vér pajzsmirigyhormon (T3,T4),  illetve az agyalapi mirigyben termelődő TSH értékek, amelyek a kiindulási alapot jelentik a pajzsmirigy-probléma kimutatásához, tájékoztat dr. Blatniczky László.

Szintén az endokrinológus foglalkozik azokkal a gyerekekkel, akiknek a növekedése elmaradt vagy lelassult, ahogy az egyéb, serdülőkori hormonproblémák feltérképezése is az endokrinológus feladata. Ha a menstruációs ciklus rendszertelen, ha a tini lány bőre zsíros, pattanásos, ha fokozott a szőrnövekedése, indokolt lehet endokrinológushoz, gyermeknőgyógyászhoz fordulni, hogy a tünetek okát hormonvizsgálatok segítségével megállapítsák.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?