Sok-sok éve dolgoztam egy cégnél, akikkel minden októberben rózsaszínre „festettük” a Lánchidat és meghívtuk az embereket, hogy sétáljanak át velünk a hídon. így próbáltuk felhívni a figyelmet a mellrák elleni védekezés fontosságára. Jöttek velük épp a betegséggel küzdők, gyógyultak, egészségesek, orvosok, családok, gyerekek. Sokan, meg is töltöttük a hidat rendre. Gyönyörűen volt kivilágítva, szépen mutatott a budapesti éjszakai panorámában ez a pink vonulat, de ami ennél is szebb volt, hogy minden októberben megemelkedett a vizsgálatra érkezők száma. Nem hiába dolgoztunk. Imádtam ezt a projektet a valódi haszna miatt.

Amerikában saját napja is van ennek a megmozdulásnak, náluk ma van a Nemzetközi Melltartóellenes Nap. A cél ugyanaz, felhívni a figyelmet erre a rettegett betegségre, ami 8 nőből egyet érint élete során, és ami halálos is lehet, ugyanakkor időben felfedezve gyakorta gyógyítható.

Nem kérdés, hogy egy fárasztó nap után hazaérve nincs is jobb, mint ledobni a melltartót. Ez már magában egy ünnepi pillanat, de maga a nap többről is szól. Vizuálisan a mellünk az egyik olyan testrészünk, ami a kinézetünkben is egyértelműsíti, hogy nők vagyunk. És épp ezt az azonosítót támadja a kór. Bizony nem egyszer hozva azt, hogy egyiket, vagy esetleg mindkét mellünket el kell távolítani az életben maradásért. Ilyenkor sokan protézissel élnek tovább, amihez elengedhetetlen a melltartó. Na, ezért dobjuk ma le a melltartót, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzésre, hogy minél kevesebben járjunk így!

Ha van még energiánk, tehetünk ennél többet is az ügyért. Remek alkalom lehet arra, hogy felhívjuk a betegséggel küzdő családtagunkat, ismerősünket. Vagy, hogy magunk is bejelentkezzünk egy szűrővizsgálatra. Esetleg elhívhatjuk anyukánkat, testvérünket, barátnőnket is magunkkal. Tegyünk a mellrák ellen. Elegendő lehet évente egyszer is. Csak csináljuk! 

Ti jártok szűrővizsgálatokra?

Anide

Mellrákkal kapcsolatos személyes történeteket itt olvashatsz:

Mellrák: nem gondoltam, hogy velem is megtörténhet

Nem kell híresnek lenned, hogy túléld a mellrákot

Majdnem árván maradtak a gyerekeim

Mellrák - amiről azt gondolod, veled nem fordulhat elő