Tizenegy fotel a kemoterápiás kezelőben. Mindegyikben ülnek, de a folyosó is tele van a méregre várakozókkal. Mellettem fiatal nő, alig múlt harminc, kétgyerekes anyuka. Távolabb még három negyven alatti nő, mindannyian ugyanazért vagyunk itt. Mi, akik azt hittük, ez velünk nem fordulhat elő. A rizikócsoport közelében sem vagyunk. Gyerekeink vannak, szoptattunk, egészségesen élünk és fiatalok vagyunk. Csakhogy a mellrák nem válogat.

programajánló betegség mellrák

Egyre több a fiatal beteg, és sokan vannak, akik későn mennek orvoshoz, mert eszükbe sem jut, hogy a csomó, amit a mellükben tapintottak, rosszindulatú is lehet. Május 28-án 10–15 óra között a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika nyílt napot szervez a női egészségről, az emlőrákról, hogy minél több nőhöz eljussanak a legfontosabb információk a betegségről. Cím: 1082. Üllői út 78/a.

Azok a nők, akik mellrákkal küzdenek, rengeteg kérdéssel, problémával és lelki teherrel szembesülnek, ám a legtöbben nem kérnek segítséget, pedig a kommunikációnak nagy szerepe van a megoldásban. A Klinika harmadik alkalommal szervezi meg a rendezvényt, amelyen tabuk nélkül beszélgetnek mellrákból gyógyultak, kezelés alatt állók és tapasztalt orvosok: klinikai onkológus, sebész, patológus, sugárterapeuta és radiológus szakorvosok, valamint ápoló, onkopszichológus, dietetikus szakemberek.

Az egyik tabu téma a szexualitás. Azoknak a nőknek, akiknél emlődaganatot diagnosztizálnak, nemcsak a betegséggel kell megküzdeniük: számtalan változáson megy keresztül a testük. A haj és a mell a nőiesség, az anyaság egyik szimbóluma, és ezek – akár átmeneti – elvesztése miatt a túlélők gyakran nem találják többé vonzónak magukat.

Magyarországon minden hetedik nőt érint a mellrák, a világon pedig egymillió új beteget regisztrálnak évente. Az időben felismert emlőrákok nagy része gyógyítható, fontos tehát az önvizsgálat, és a legkisebb elváltozás esetén orvoshoz fordulni. Hogy ne legyen túl késő. Mert veled is megtörténhet.

Forrás