Az már köztudott, hogy a Covid-fertőzés hosszú távú szövődményeket okozhat – akkor is, ha csak enyhe vagy mérsékelt tünetekkel zajlott le a betegség. A gyermekek esetében is számíthatunk erre? Dr. Kovács Tibor gyermekgyógyászt kérdeztük a témában.

Hosszú távú szövődmények
 

Általánosságban elmondható, hogy a koronavírus-fertőzés kevésbé gyakori, és enyhébb lefolyású a felnőttkori esetekhez képest. Ennek ellenére a gyermekeket érintő esetekre is éberen kell figyelni. Mivel a fertőzés kevésbé érinti ezt a populációt, így a szövődményekkel is ritkábban találkoznak a gyermekorvosok. Ugyanakkor esetükben is előfordulhat az úgynevezett krónikus fáradtság szindróma, gyengeség, levertség, izomfájdalom, koncentrációs zavarok jelentkezhetnek.

Az immunrendszer túlzott aktivitása következtében a tüdőszövet károsodhat, a légzésfunkciók csökkenését okozhatja. Általános gyengeség, fáradékonyság, légszomj tapasztalható. Allergiás, asztmás betegek tüneteik erősödését figyelhetik meg – mondja Dr. Kovács Tibor.

A vírus ér- és szívizom-károsodást is okozhat, de előfordul, hogy a szívizomsejteket fertőzi meg, vírusos szívizomgyulladást idézve elő. Általános gyengeség, fáradékonyság, légszomj, mellkasi fájdalom, nyugalomban is szapora pulzusszám tapasztalható.

Időnként a koronavírus a veséket sem kíméli, a veseszövetet vagy a vese ereit támadva azokban oxigénhiányt idézhet elő.

Gyermekeknél több szervet érintő gyulladásos szindrómáról is beszámoltak. Nem gyakori, ugyanakkor igen súlyos tünetegyüttes. A fertőzést követő 2-4. héten, főként nagyobb gyermekek esetében figyelték meg. Jellemző tünetei: magas láz, megjelenhet kifejezetten erős hasi fájdalom, hányás, hasmenés, bőrkiütések, kötőhártya-gyulladás. A vérképben bizonyos fehérvérsejtek csökkent száma figyelhető meg, a gyulladásos paraméterek igen magasak. A szív károsodása szívizomgyulladás, ritmuszavar, koszorúsér-tágulatban nyilvánulhat meg.

A gyermekeket is érinti
 

A koronavírus egészségre gyakorolt hatásai és a fertőzés kimenetele gyermekeknél is eltérő lehet, függetlenül attól, hogy enyhe vagy súlyos tüneteket okozott a vírus. A fertőzés szövődményei az akut szakasz után hetekkel később is jelentkezhetnek, további károsodást okozva szervezetükben, ezért náluk is oda kell figyelni a test jelzéseire – hívja fel a figyelmet a gyermekorvos.

Honnan tudjuk, hogy gyermekünk maradéktalanul gyógyult?
 

A gyermek szervezetének általános állapotáról a laborvizsgálat tud pontos információt adni. A vérképből olyan információk nyerhetők, hogy van-e bármilyen gyulladás a gyermek szervezetében, véralvadási problémák felmerülnek-e, van-e szív- érrendszeri vagy veseérintettség.

A laborvizsgálat mellett pulmonológiai, kardiológiai kivizsgálás is javasolt, különösen, ha a gyermek valamilyen alapbetegségben szenved. A kardiológiai vizsgálat során a szív és a keringés működését ellenőrizhetjük, a tüdőgyógyászati kivizsgálás a légzésfunkciókról ad képet, tájékoztat Dr. Kovács Tibor.

A maszkviselés és a járványügyi szabályok betartása nem csupán a mi, hanem gyermekeink védelmében is továbbra is fontos.

Tünde

Olvass még a témában!

Influenzás vagy koronavírusos a gyerek?

Kornavírus: ne a félelmet mutasd a gyermekednek!

Félek, hogy megfertőzi a gyereket a koronavírus