Böbe bába szülésznő

Mi lehet az oka annak, ha egy anyuka elégedetlen a szülésével, a szülési körülményekkel, a szülésznőkkel? Mi az, ami jogos elvárás a szülésznők felé, mikor érdemes szülésznőt fogadni és mit lehet tenni annak érdekében, hogy a szülésznők és a kismamák közötti kommunikáció megfelelő legyen? „Böbe bába” szülésznővel készült interjúnkban ezekre a kérdésekre is keressük a választ.

Szülésznőként miben látod a legnagyobb problémát a kismamák és a szülésznők között?

Böbe bába: Hm, ez egy nehéz kérdés. A probléma egyik fő gyökere szerintem a kommunikáció hiánya. A kismama hall itt is valamit, ott is valamit, amiből összeáll a fejében egy kép. Ez sajnos a legtöbbször köszönőviszonyban sincs a valósággal. A másik probléma, hogy az egészségügyi személyzetre vagy istenként tekintenek és tőlük várják a csodát, vagy gonoszként, aki fájdalmat okoz. Pedig mi is emberek vagyunk, akik megteszünk mindent, ami csak tőlünk telik.

Hogyan lehetne szerinted javítani a helyzetet/kommunikációt?

Böbe bába: Ehhez idő kell és nyitottság mindkét részről. Az egészségügyi személyzet részéről az egyik megoldás az oktatás. Régebben csak a szakmai anyagokat tanították, és az idő mutatta meg, hogy ki mennyire tudott kommunikálni. Mára ez megváltozott. Az oktatás eleve tartalmazza a különféle kommunikációs eljárásokat, de azokat se hagyja magára a rendszer, akik régebben vannak a pályán, továbbképzéseken és esetmegbeszéléseken át fejleszthetik tovább saját kommunikációs képességeiket. Ez természetesen mindenkire vonatkozik. A másik pedig a rutin. Az idők során egyre jobban megismerjük a különféle típusú embereket.

A kismamák részéről is szükség van a nyitottságra. Azt már említettem, milyen fontos, hogy ne ellenségnek vagy istennek nézzenek minket. Ami még nagyon fontos lenne, hogy ha valami kérdése van, azt tegye fel akkor és ott. Ez azért lenne lényeges, mert az adott egészségügyes nem tudhatja, pláne, ha tíz perce vette át a műszakot, mivel van tisztában a kismama, mivel nem. Lehet, hogy számunkra evidens, de ő mégse érti. Valamint azért is, mert ha sokáig magában tartja a kérdéseit, mire felteszi, a köznapi kérdésből agresszív támadás lesz részéről, amire elvben ugyanúgy kéne felelnünk, mintha partnerként kérdezett volna, de visszatérnék oda, hogy emberek vagyunk. Ha 11 óra hajtós műszak után üvölt velünk a kismama teljesen ok nélkül, nem biztos, hogy minden esetben menni fog a békés és barátságos válaszadás.

Lehet-e gond, ha valaki mindenfélét összeolvas a neten szülés előtt és a.) indokolatlanul szorong b.) teljesen téves elképzelései vagy elvárásai vannak?

Böbe bába: Igen, lehet gond. Sok türelem kell, míg megértetjük vele, hogy amit olvasott, az nem fedi a valóságot. Ha jól tudjuk irányítani a beszélgetést, akkor a komolyabb konfliktus elkerülhető, de nem minden esetben.

Mi a jogos és a túlzott elvárás a szülésznők felé?

Böbe bába: A szülésznők szerepe jócskán megváltozott. Ahogy egyre elterjedtebb lett az együtt szülés, úgy szorultak háttérbe a segítő funkciók. A lelki támogatást már a párjától várja a kismama. A szülésznő kicsit olyan, mint a mentor, a háttérből segít és figyel, hogy baj esetén tudjon lépni. Ami az elvárásokat illeti, ketté kell választani a dolgot fogadott és ügyeletben lévő szülésznőre.

Ha az ügyeletes szülésznőről van szó, mindenképpen tudnunk kell, hogy ő csak az ügyelete alatt van jelen, váltáskor más szülésznő érkezik. Ügyeletes esetén is jogosan várja el a kismama, hogy helyzetfüggően (kis kórház, nagy kórház, egy szülésznő, három szülésznő, egy szülés folyamatban, tíz szülés folyamatban) elérhető legyen a szülésznő, tehát vagy a helyén van, vagy ha hosszabban bemegy valakihez, akkor tudják, merre található. Fontos, hogy megbízható legyen, tehát ha azt mondja, húsz perc múlva jövök, akkor is jön húsz perc múlva, ha semmi gond sincs. Elvárható, hogy amikor a kismamának kérdései vannak és felteszi azokat, kapjon rá feleletet. Baj esetén, amikor megtudja, azonnal értesítse az orvost. A kitolási és a lepényi szakban végig gondoskodjon a kismama szakképzett felügyeletéről. A szülés után elvárható, hogy amennyiben az újszülött állapota megfelelő, biztosítsa a család számára az aranyórát, illetve vagy ő vagy a csecsemős (kórházfüggő) segítsen az első mellre helyezésnél és szoptatásnál. Elvárható természetesen, hogy munkáját az adott kórház szakmai protokollja alapján a lehető legnagyobb figyelemmel végezze.

Egy ügyeletes szülésznő esetében túlzott elvárás, hogy az adott kismamát helyezze a középpontba, a döntései kulcsa mindig az lesz, hogy szakmai szempontból éppen hol van rá nagyobb szükség. Nem várható el, hogy ott üljön a kismama ágya mellett, miközben szimultán kísér egyszerre több szülést. Pont ezért fontos az is, hogy a kint toporgó család ne zörögjön be a szülészetre kétpercenként, hogy megszületett-e a gyerek. Ha megszületik, úgyis szólunk, de fontosabb a várakozó nagynéninél az, aki éppen szül. Ráadásul azon túl, hogy a gyerek megszületett, minden információt csak az orvos mondhat el a családnak, telefonon keresztül pedig nem fogunk felvilágosítást adni. Csak az általa megnevezett legközelebbi hozzátartozónak adhatnánk, ő pedig ott van a kismama mellett. A döntések fontossági sorrendje miatt szívesen segítünk sok mindenben, de előfordulhat, hogy valaki életveszélybe kerül, akkor pedig lehet, hogy öt perccel tovább marad fent például a ctg.

Mi a különbség, ha valakinek fogadott szülésznője van, mintha az ügyeletesnél szül?

Böbe bába: Abban az esetben, ha valaki fogad fel szülésznőt, annak ennél több, más elvárása is jogos lehet. Eleve még a terhesség ideje alatt létre jön kettőjük kapcsolata. Attól kezdve a fogadott szülésznő végigkíséri a terhességet, a vizsgálatokat, ahol kell, részt vesz vagy segít. Tisztában van a menet közben felmerült problémákkal, a kismama félelmeivel. Megbeszélik az összes kérdést, ami a szülés kapcsán felmerül a kismamában, mindent elmond az adott kórházban kötelező protokollokról. A szülésznő vagy az adott kórházban dolgozik, vagy szerződésben áll vele, ezért ismeri az összes ottani lehetőséget. Felvilágosítja a lehetőségekről élettani szülés esetében (amikor simán csak megszül), elmondja, milyen problémák merülhetnek fel, és azt, mi történik, ha valamilyen okból szükség lenne császármetszésre.

A legfontosabb, hogy még mielőtt a szülés megtörténik, a kismama tudja, mik a lehetőségei, és váratlan esetekben mire számíthat (például adott kórház császármetszésnél engedélyezi-e az apa jelenlétét). Nem véletlenül nem fogadhatnak fel számolatlanul kismamát a szülésznők. Szülés alatt is lehet több elvárása a kismamának. A legfontosabb, hogy a szülésznő végigkíséri a vajúdási folyamatot. Akkor is, ha a kismama húsz óra múlva szül meg és telik le az aranyóra. A vajúdás alatt csak vele foglalkozik. A kapcsolat a szülészetet elhagyva sem szakad meg, szülés után bekövetkező problémákkal is fordulhat hozzá a kismama. Például egy kismamámnak vérzési problémái voltak, aminek megoldásához tudtam adni segítséget, elmondtam pár lehetőséget, és hogy kihez fordulhat vele.

Túlzott elvárás természetesen van fogadott szülésznő esetén is. Szép és jó a szülésterv, előre egyeztetni, amit csak lehet, de egy kismama se várhatja el, hogy ha veszélyhelyzet fordul elő, ami bármelyikük életét veszélyezteti, ezek a megbeszélések érvényben maradnak. Ebben az esetben azonnal szakmai vészprotokollok kerülnek elő, mert elsődleges minden esetben az életmentés, nem a szülési terv.

Mit gondolsz a szülésznőválasztásról?

Böbe bába: A legtöbb helyen létszámhiány van, és bizony rangsorolni kell, egyszerre nem lehetünk két helyen. Talán a szülésznőválasztás is emiatt terjedt el ennyire. Akinek fontos, hogy vele csak egy ember foglalkozzon, és az mindig elérhető legyen, annak javasolt egy szülésznő felfogadása.

Mi lehet az oka, hogy a kismamák csalódottak a szüléssel kapcsolatban?

Böbe bába: Mindenhonnan ömlik a sok „szupermami”, aki természetes úton, háborítatlanul hozta világra a gyermekét. Szinte azonnal visszanyerte utána régi alakját, ellátja a gyermeket, háztartást vezet, stb. Sok kismama ezen frusztrálódik, ha például neki nem volt „élmény” a szülés. Ugyanis a médiapéldák miatt csak és kizárólag a fenti megoldást tartja szülésélménynek. Ha bárhogy be kellett nála avatkozni, akár a legkisebb mértékig, és másnap nem tudná lefutni a maratont, akkor nem volt élmény. A valódi szülésélmény az lenne, hogy megismerve a lehetőségeket, saját terhességét, több lehetőséget is számba véve (tehát eleve figyelembe véve azt, hogy gondok akadhatnak), a lehető legproblémamentesebb legyen a szülés, a végén egy egészséges, boldog családdal.

Másik része a dolognak, hogy a változás mindig lassabban megy. A várandósok előtt kinyílt a világ, megfogalmazták az igényeiket. Ezeket próbálja az egészségügy beépíteni. pl. 24 órás rooming-in, vertikális szülés, vízben szülés stb. Nem zökkenőmentes, sok a konfliktus, de jó irányba haladunk.

Szoktál beszélgetni szülés után a kismamákkal, hogy hogy élték meg a szülést? Ha igen, milyen válaszok jönnek? Illetve hogy látod, ennek nem kellene általánosnak lenni?

Böbe bába: Röviden szoktam, nem minden esetben van időnk egy hosszabb beszélgetésre, amit nagyon sajnálok. Érdekes tapasztalat, mert más dolgokat említ fontosnak ugyanaz a kismama közvetlenül szülés után, mielőtt elhagyná a kórházat, vagy ha összefutunk egy-két év múlva. Ezek a beszélgetések vegyesek, van, akinek teljesen pozitív volt a szülés, mások szörnyűségként fogták fel, és ez nem magától a szüléstől függ, hanem a kismama elvárásaitól. Minél inkább eltér a lehetőségektől az elvárás, annál negatívabb a történet. Sajnos a kismamák zöme a császármetszést még mindig katasztrófaként éli meg, rendszeres a panasz, hogy nem is tudott szülni, holott az is egy szülési mód, ami sok nőt és gyereket mentett már meg. Szerencsés lenne, ha minden esetben tudna beszélgetni a kismama és az apuka az orvossal és a szülésznővel.

Más hozzáállása van-e a szüléshez azoknak, akik már szültek néhányszor, azokhoz képest, akik először szülnek?

Böbe bába: Akik már többször szültek, tudják, mire számíthatnak, így nyugodtabbak, az elsőgyerekesek az ismeretlentől is félnek, nem csak a szüléstől.

Érdemes-e szülésfelkészítőn részt venni?

Böbe bába: Igen. Ilyenkor a kismama és a kispapa szakemberektől tud személyesen kérdezni, plusz a választott kórházról szerez információkat.

Valójában mennyire találják hasznosnak, „élesben” mennyire használják a „divatos” szüléssegítő eszközöket?

Böbe bába: Kórházanként más a szülőszobák felszereltsége. Természetesen a helyi lehetőségekből választhat a kismama. A labda nagy kedvenc, akárcsak a masszírozó eszközök. A kismamák szeretnek vízben vajúdni, de a szülőszéket nem annyira favorizálják, a többség kényelmetlennek tartja.

Milyen a viszony, mennyiben változott az orvosok és a szülésznők viszonya, szerepe a szülés során?

Böbe bába: Az alá-, fölérendeltség még mindig megvan, de az orvosok új generációja már inkább partnernek tekinti a szülésznőket. A magasabb iskolázottsággal nőtt a kompetencia is. Élettani szülésnél segédkezhet egyedül szülésznő, nem kell feltétlenül orvos. Ez lesz a jövő. Ennek az útnak még csak az elején tartunk, de ahogy már említettem, jó irányba haladunk.

Köszönjük a válaszokat!

Tünde

Böbe bába szülésznőSzülésznőkkel kapcsolatban itt írtunk még:

Mit akar az anya, a szülésznő és a szülészorvos?

A szülésznő az ágy alá mászott szívhangot hallgatni

A szülésznő megkérdezte: szüljünk ma?

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>