szülés

Az első fiamat vártam. Anyám és korabeli asszonyok mind jól rám ijesztettek.

„Akkor majd megtudod, mi a magyarok istene!”

vagy

„...olyankor az ember megfogadja, hogy soha többé szóba sem áll férfival...”

vagy

„Én veled több mint tíz órán át vajúdtam, hasonlóra számíthatsz te is, kislányom.”

Elérkezett a nagy nap. Nem volt fájdalmasabb, mint egy havi rendszeres görcs, csak nem tartott olyan sokáig. Húsz percig tartott az orvos megjelenésétől a születésig, és megölelhettem a farral született gyermekemet. Természetesen nem kaptam semmilyen gyorsítót vagy érzéstelenítőt. Ma is szívesen gondolok rá, csodálatos dolog a születés.

A második fiam olyan gyorsan jött a világra, hogy az orvosnak nem volt ideje felvenni a köpenyét. Csak a kesztyűt húzta rá a bába.

„Most már nyomhat”

– mondta, és öt másodperc múlva kinn volt a kisfiam. Igaz, előtte végeztem a könyvből tanult pihegést, és néztem közben az órát, milyen sűrűn jönnek a fájások, de ennyi volt mindössze.

A második kisfiam a buksijával törte magának az utat, feszítő érzés volt, kicsit kellemetlen, de olyan ösztönös, nyomásra késztető. Semmivel sem ér fel, amikor megpillantja az ember a gyönyörűséget, amit addig csak elképzelt, a csodálatos életrevaló, aranyos kis gyermekét.

Véleményem szerint a születés nagyszerű dolog, két ember munkája a babáé és az anyukáé.  És még hozzáteszem, hogy kicsi vagyok, és hatalmas babáim születtek. Én úgy gondolom, fel lehet lelkileg és a gyakorlatban is készülni, ami sokat segít.

Zsebegér

szülésEz is érdekelhet:

Jaj, anyuka, miért nem kiabál?

Nagyanyán együtt pálinkázott a bábával a szülés alatt

Meglepetés a szülőszobán: a nagyinak ikrei születtek