A kórház neve: Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórház, Békéscsaba

A szülés időpontja: 2019. augusztus

A kórház állapota: A szülészet/nőgyógyászat 2009 óta a kórház újonnan épült szárnyában működik a második, illetve a harmadik emeleten. Nincs lepukkanva, szerintem teljesen rendben van.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Ablaktalan kis lyuk, tiszta penész a plafon.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: programcsászárom volt, sokat nem tartózkodtam ott, de bordásfal, kád, labda van, hogy mennyire lehet ténylegesen használni, nem tudom. Viszont a szülőszoba egy nagy helyiség, ahol csak függönnyel vannak leválasztva az ágyak 2019-ben.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Fogadott orvosom volt (igazából kényszerből, mert azt mondták, erősen ajánlott). Három, 2020-tól már csak két doki vállal szülést. A dokim eleinte szimpatikus volt, a szülés után kicsit túlbuzgó, de minden alkalommal el kellett mondani az előző terhességgel kapcsolatos dolgokat, szóval nem éreztem, hogy túlzottan figyelt volna rám. A szülésznőkkel pozitív a tapasztalat, az aznapi ügyeletes, és a műtét utáni három napon is nagyon kedvesek, mosolygósak, segítőkészek voltak. A csecsemősök között volt ilyen és olyan is: szoptatáshoz kértem volna segítséget, hogy jöjjön oda valaki és nézzen ránk, amire az épp műszakos válasza annyi volt: Anyuka, csak mellre kell tenni. Szoptatási tanácsadó sajnos nincs, a kórházi védőnő pedig azon a héten pont szabadságon volt.

Szülésvezetés: programcsászárom volt medencevégű fekvés és a korábbi császár miatt is.

Császármetszés (bent lehet-e apuka): nem, de elvileg megkaphatja szőrkontaktra a babát, bár nem rögtön, mert a műtő és a szülészet/csecsemőosztály elég messze volt egymástól.

Látogatási rend: Délelőtt és délután is van meghatározott egy-két óra.

Mit kell vinni a baba ellátásához? Semmit, csak hazahozós ruhát.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? Háromágyas szobában voltam, a mellettünk lévő kétágyassal volt közös fürdő.

Van-e VIP szoba? Igen, kettő. 10000 Ft/éj. Ide bárki bemehet látogatni.

Koszt mennyisége, minősége: Igazi kórházi koszt. Meg lehetett enni, de nem volt sok íze, az adag is kevés.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Igen, de én kérdeztem is. Azt hiányoltam, hogy a négy nap alatt gyermekorvos egyszer se jött be, hogy a babáról mondjon pár szót.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Nem.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Nincs 0-24 rooming in. Kiskocsi a babáknak pl. szobánként van csak egy, a baba az ágyon van anyával. A mi szobánk pl. annyira picike volt, hogy oda el sem fért volna három kiskocsi, egy is alig. Alapból reggel 5 és este 10 között 3 óránként hozzák ki a babákat, a reggeli első szoptatás után a nagyvizit után 9 körül adják vissza őket. Utána estig lehetnek kint folyamatosan, de bármikor vissza lehet vinni a babát, ha anya pihenni szeretne, vagy látogatói vannak. Nincs szájhúzás. Éjjelre elviszik, de elvileg, ha anya kéri, kiviszik szopizni a babát, de utána vissza kell vinni. Meg lehet kövezni, de nekem ez sokkal szimpatikusabb, hogy anya dönthet. Velem napközben végig ott volt a baba, de a lelkemnek jobban esett ez a picit anyabarátabb hozzáállás. (Az első babám máshol született, a császár utáni éjjelt leszámítva ő 0-24-ben velem volt, és egyszer mentem be a csecsemősökhöz vele, csak beszólást kaptam, majd ránk csukták az ajtót.)

Ami még negatívum, hogy a köldökcsonkot alkohollal, hintőporral kezelik még mindig.

Értékelés:

  • szülészet állapota: 8
  • kórtermek állapota: 7
  • szülőszoba korszerűsége: 5
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 8
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 4
  • orvosok segítőkészsége: 9
  • szülésznők segítőkészsége:10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 8
  • kommunikáció, tájékoztatás: 8
  • tisztaság: 7
  • ellátás minősége: 9
  • személyes élmények: 7

Szüléstörténet Békéscsabáról:

Fejbe rúgtam a doktornőt a méhszájvizsgálat alatt
Megvizsgált a doktornő és boldogan közölte, hogy majdnem 2 ujjnyi a méhszáj, kicsit megfeszegeti. Lazán fejbe rúgtam a „kis feszegetés” közben. Különösebben nem haragudott meg, de azt mondta, hogy inkább ordítsak, mint rúgjak.
Tovább>>>

Az összes kórháztesztünket megtalálod itt>>>