fejlesztés színezés gyereknevelés Tünde

Már a karantén is okozott nehézségeket ott, ahol kisgyermekek vannak a háznál: a kijárási korlátozások miatt kényszerből otthon maradt szülőknek többek között sokszor problémát jelentett, hogy hogyan foglalják le gyermekeiket. Most itt a nyár, és bár szerencsére a korlátozások megszűntek, a gyerekkel otthon lévőknek ilyenkor is gondoskodniuk kell gyermekük szórakoztatásáról.

Ha olyan elfoglaltságot keresünk a gyermeknek, ami amellett, hogy játékos, fejleszti is, és hosszú ideig elvan vele a kicsi, akkor elsőként a színezők jutnak eszünkbe. Talán nincs is olyan család, ahol ne használtak volna színezőket, sőt, ma már – a pozitív hatások miatt – a felnőtteknek is készülnek színezők. Ha színezünk, eltereli gondolatainkat a problémákról, lenyugtat, és stressz és szorongás ellen is segít. Ezen kívül kicsit visszarepít minket a gyermekkorunkba.

A színezés játékosan fejleszt
 

A rajzolás, színezés fejleszti a gyermek kreativitását, figyelmét, és az önkifejezésben is segít. A korai életszakaszban a rajzolástól erősödnek a kéz izmai, ízületei, és fejlődik a kéz-szem koordináció. A későbbi írástanulást is megkönnyítheti, ha a gyermek korábban sokat használt ceruzákat színezésre, rajzolásra. És persze a játék örömét is átéli, aki színez.

Ha nem megy, ne adjuk fel egyből
 

Azoknál a gyermekeknél, akik szoronganak attól, hogy valami nem sikerül tökéletesen, a színezők fokozhatják a szorongást, például ha nem sikerül a vonalon belül maradni. Ma már léteznek letörölhető színezők, melyen ki lehet javítani, ha valami nem úgy sikerül, ahogy a gyermek szeretné. Figyeljük meg gyermekünk hozzáállását, viselkedését, és ha úgy látjuk, nem igazán élvezi a színezést, ne erőltessük. Érdemes később újra próbálkozni, amikor már a szem-kéz koordináció fejlettebb, a kéz ügyesebb, a sikerélmény is nagyobb lesz.

Színezzünk együtt!
 

A színezők közös programnak is hasznosak: színezés közben beszélgethetünk a gyermekünkkel, segíthetünk egy kicsit neki, ha szeretné, a kész műveket pedig akár ki is tűzhetjük a szoba falára. Sőt, az egyes tematikus kifestők színezgetése közben kitalálhatunk közösen meséket, vagy játékosan taníthatunk néhány hasznos információt a színező témája kapcsán.

fejlesztés színezés gyereknevelés TündeSzínezd újra!
A Padlopi letörölhető óriásszínezővel
 hosszú időre lekötheted a gyerekek figyelmét. Nemcsak a felülete jóval nagyobb, mint egy átlagos színezőnek, de letörölhető anyagának köszönhetően számtalan színvariációt készíthetnek el a kicsik egy színezőn. A legjobb része, hogy használat után feltekerhetitek, és bármikor újra elővehetitek egy újabb alkotáshoz. (X)

Tünde

Olvass még fejlesztés témában!

10 játék a finommotorika fejlesztésére

8 játék, ami a figyelmet fejleszti

Agyonvert a gyerek a fejlesztő játékokban