Rendszeres olvasója vagyok a blognak, és szembesülve a különböző történetekkel és vitákkal, megérett bennem a gondolat, hogy megírjam ezt a posztot. Azt remélem, hogy segíteni tudok az emberek közötti konfliktusok egy részének feloldásában. A saját életemet, az emberekhez való viszonyomat egyszerűbbé tette az enneagram. Hogy mi is az enneagram? Egy rendszer, amely arra épül, hogy az emberek különbözőek. A különböző személyiségek alapvető vonásai és problémái egy típusban gyökereznek.

Az enneagram szimbóluma a kilenc alapvető személyiségtípust, és a köztük lévő komplex összefüggéseket ábrázolja. A személyiségtípusokról érdemes tudni, hogy nemtől függetlenek, nem változnak meg az élet folyamán, viszont mutatnak egy lehetséges fejlődési irányt. Amennyiben fel- és megismerjük saját típusunkat, ezzel párhuzamosan kiderül az is, milyen irányba érdemes fejlődnünk, mely dolgainkra érdemes tudatosan figyelnünk.

(A személyiségtípus eldöntéséhez sok teszt áll rendelkezésre a neten, például az enneagram.hu oldalon magyar és angol nyelvű változat, rövidebb és hosszabb teszt egyaránt megtalálható. )

 Ami lényeges: egyik típus sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak más. Mindnek vannak előnyei és hátrányai, erősségei és gyengeségei egyaránt. Természetesen az egy típusba tartozó emberek nem egyformák. Amiben megegyeznek, az a gondolkodásuk és viselkedésük mozgatórugója. Az egy típusba tartozók között is jelentős különbségek lehetnek, amit belső és külső (környezeti) tényezők alakítanak. Az aktuális lelkiállapottól függően az egyes típusokon belül egészséges, átlagos és egészségtelen fejlődési szintet lehet megkülönböztetni. Ezek azért fontosak, hogy megértsük, az egyes típusba tartozóak miért viselkednek úgy, ahogy. A szintek közötti lesüllyedés akár teljesen ellentétes viselkedést válthat ki egy adott típusba tartozó személyből. Viszont tudatos odafigyeléssel a szintek közötti felfelé mozdulás érhető el, ami kiegyensúlyozottabb személyiséghez vezethet.

A kilenc típus három nagy csoportra osztható.

  • A kettes, a hármas és négyes típus alkotja az érző triászt. Náluk a saját énképük áll a középpontban és a szívük, az érzéseik irányítják őket. 

 

  • Az ötös, a hatos és a hetes típus együtt a gondolkodó triász. Őket az eszük irányítja, folyamatosan „kattog az agyuk”.

 

  • A nyolcas, a kilences és az egyes típus együtt az ösztönös triász. Mint a nevében is benne van, ezt a hármast az ösztönök irányítják, az alapvető életműködések és a túlélés foglalkoztatja őket.

 

És most egy rövid ismertető az egyes típusokról, triászonként.

 

Az érző triász

A Kettes típus: A segítő

Amire vágyik: szeretet.  Amitől fél: nem méltó a szeretetre.

Gondoskodó, barátkozó típus. Célja mások kedvében járni, nagylelkű és segítőkész. A család és a barátság áll az értékrendje elején, szeret segíteni és szeretni. Árnyoldala, hogy az áltana nyújtott segítségért szeretetet vár el, és mindent érzelmi alapon dönt el. Alapeleme, hogy mindig a legkedvezőbb színben tüntesse fel önmagát, hiszen így érzi magát szeretetreméltónak. Gondoskodik és bizalmat épít a közvetlen kommunikációjával. Hajlamos feláldozni magát másokért, másokat helyez maga elé, hogy szeretetet kapjon érte. Ez azonban belső feszültséget, dühöt ébreszt fel benne, amit igyekszik elfojtani.

Erősségei: jó emberismerő, empatikus és céltudatos.

Gyengeségei: sértődékeny, manipulatív és hajlamos a mártír szerepre.

Az egészséges kettes önzetlenül segít másokon, bátorít, feltétel nélküli szeretetre képes önmaga és mások iránt is.

Az átlagos kettes gyakran feláldozza magát másokért, hogy szeretetet kapjon, ez viszont neheztelést szül benne. Ha az érzelmei kitörnek, akkor az sokszor a kapcsolatok megszakításához vezet.

Az egészségtelen kettes manipulatív, erőszakosan kényszeríti ki a vele való törődést és foglalkozást, gyakran mártír.

 

A Hármas típus: Az eredményes

Amire vágyik: siker.  Amitől fél: értéktelen.

Sikerorientált, szeret a figyelem középpontjában lenni, népszerűségre törekszik. Ez a típus hisz a legjobban magában, szereti fejleszteni képességeit és adottságait. Célja, hogy a többiek felnézzenek rá, és sikeressé váljon. Dinamikus és alkalmazkodó, hiszen jelentős személlyé akar válni a környezetében. Olyan teljesítményt akar nyújtani, ami dicséretet és figyelmet eredményez számára. Belső félelme, hogy ő „senki” és nem ér semmit. Kommunikációjában gyakran önreklámozó és hatásvadász. Külső szemlélőnek a tettek és az eredmények embere. Úgy gondolja, az érzelmek gátolják a célok elérésében és a fejlődésben, ezért gyakran elfojtja őket.

Erősségei: gyors és hatékony. Jól motivál és ő is motivált. Gyorsan tanul és „trendi”.

Gyengeségei: türelmetlen és felszínes, versengő. Mivel látszat központú, saját magától is elidegenedik.

Az egészséges hármas igazi példakép, aki inspirál másokat. Magas fokú az önbecsülése.

Az átlagos hármas a jobb teljesítményért és az ezzel járó csodálatért elfojtja az érzelmeit, és túlzottan hajszolja az eredményeket, mert azt hiszi, csak így szerethető.

Az egészségtelen hármas ellenséges azokkal szemben, akik szerinte elveszik a neki járó figyelmet.  És rosszindulatú azokkal, akiktől a csodálatot várja, de nem kapja meg.

 

A Négyes típus: Az Individualista

Amire vágyik: megbecsülés.  Amitől fél: nem fontos a személye.

Érzékeny és visszahúzódó, gyakran művészléleknek titulálják. Hajlamos a drámaiságra és szeszélyes. Alapvetően saját magát különbözőnek, akár különbnek látja másoktól, és ezért őt senki nem képes megérteni. Sokszor kreatív, hiszen a maga szabályai szerint, egyedül csinálja a dolgokat. Alacsony az önértékelése és negatív az énképe, vágyik arra a magabiztosságra, amit a többiekben lát. Sokat panaszkodik, kiábrándult, sokáig „nyalogatja a sebeit” és hosszú ideig fenntartja negatív érzéseit, ha megbántották. Erősen kötődik a vágyakozásaihoz és csalódásaihoz, emiatt nehezen veszi észre a körülötte lévő jót.

Erősségei: kreatív, művészi hajlammal bír, intellektuális.

Gyengeségei: szeszélyes, sértődékeny és melankolikus.

Az egészséges négyes ismeri önmagát, de nem fél a hibáitól. Érzelmeit olyan módon tudja kifejezni, ami a többi embernek is segít a saját érzelmeihez közelebb kerülni.

Az átlagos négyes visszahúzódik a negatív érzelmei miatt, és a saját képzeletvilágában vár a megmentőjére.

Az egészségtelen négyes saját belső kétségei miatt elidegenedik az emberektől, és szenvedő áldozattá válik.

 

A gondolkodó triász

Az Ötös típus: A Vizsgálódó

Amire vágyik: tudás.  Amitől fél: nem kompetens.

Elmélyült, gondolkodó típus. Mindent szeretne megérteni, de nem fogadja el a készen kapott tanokat, mindennek utána akar járni saját maga. Rengeteget olvas és tanul, mert ebben látja a fejlődés lehetőségét. Csillapíthatatlan a tudásvágya. Ideje nagy részét megfigyeléssel és gondolkodással tölti. Nagyra értékeli a tudást és az önálló gondolatokat. Saját belső biztonsága érdekében szüksége van legalább egy olyan területre, ahol bizonyos fokig szakértővé válhat, mivel így érzi magát kompetensnek. Problémája, hogy a gondolkodás elvonja figyelmét a gyakorlati dolgokról. Hajlamos elmélyülés közben nem foglalkozni a környezetével, ezért sok társas és praktikus készsége nem fejlődik ki. A társas érintkezés helyett inkább választ egy jó könyvet.

Erősségei: jó megfigyelő és rendszerező. Alapos, lényeglátó. 

Gyengeségei: Nehezen dönt és gyakran lassú. Elvonul a saját világába, nem gyakorlatias.

Az egészséges ötös magabiztos, átfogóan érti a világot és a dolgok mélyére lát. Újító szellemű és találékony.

Az átlagos ötös a külső bizonytalansága elől visszahúzódik az elméjébe, folyamatosan tanul, gyakorol, gyűjti a tudást. Fél, hogy kiderül, nem biztos a tudása.

Az egészségtelen ötös attól fél, hogy nincs elég tudása és így képtelen helyt állni a világban, ezért teljesen visszahúzódik, elszigetelődik a valóságtól.

 

A Hatos típus: A Lojális

Amire vágyik: biztonság.  Amitől fél: nem kap támogatást.

A biztonságot keresi, ez a típus a leghűségesebb a barátaihoz és a meggyőződésihez. Jóval tovább kitart a kapcsolatai mellett, mint a legtöbb ember. Nem akarja, hogy elhagyják és támasz nélkül maradjon. Kiszámíthatóságra és stabilitásra törekszik. Nem bízik eléggé magában és ezért van szüksége az őt körülvevő környezetre. Gyakran aggódik és óvatos, készül a rosszra. Ezért társas kapcsolatok épít, hogy legyen támasza a bajban. A folytonos bizonytansága miatt azonban nehezen lehet kiérdemelni a teljes bizalmát, viszont ha ez megtörténik, mindent megtesz a kapcsolatért. Mivel mindenben a környezetéhez fordul, nehezen ismeri meg magát, és a sok külső behatás miatt ellentmondásos személyiség.

Erősségei: megbízható, szabálytisztelő. Közösségi ember, stressz hatására aktívvá válik.

Gyengeségei: kishitű, és kudarckerülő. Önbizalomhiányos, ami szorongáshoz vezethet.

Az egészséges hatos közösségteremtő, pozitív gondolkodású, aki bízik saját magában és másokban is.

Az átlagos hatos támogatásra szorul, keresi a biztonságot, ezért szövetségeket köt. Mindig résen van, és gyakran aggodalmaskodik.

Az egészségtelen hatos túlságosan függ a környezetétől, kiszolgáltatottnak és tehetetlenek érzi magát, és ezért kisebbrendűségi érzés gyötri.

 

A Hetes típus: A Rajongó

Amire vágyik: boldogság.  Amitől fél: szenvedés, fájdalom.

Szinte mindenért rajong, mindig kíváncsi és derűlátó. Számára az élet egy kaland. Képes egyszerre többféle dologgal foglalkozni, gondolatai gyorsan ugrálnak egyik dologról a másikra. Kíváncsi és gyorsan tanul, állandóan dolgozik az agya. Nem szereti a kényszereket, viszont kedveli az embereket és az emberek is őt. Rendkívül optimista ember, állandóan lelkes. Nem veszi túl komolyan sem magát, sem mást. Újabbnál újabb meglepő ötletekkel áll elő, ami gyakran fárasztja környezetét, mivel nem tudnak lépést tartani vele. Nem képes az elmélyülésre, a boldogság folyamatos hajszolása akár az egészségét, kapcsolatait vagy anyagi helyzetét is veszélyeztetheti. Ha egyensúlyban van, akkor könnyen ragasztja át jókedvét a környezetére.

Erősségei: lelkesítő és derűlátó. Kíváncsi, gyors észjárású és fantáziadús.

Gyengeségei: szétszórt és nyughatatlan. „Örök gyerek”. Menekül a fájdalmas érzésektől.

Az egészséges hetes boldog, amit könnyen átragaszt környezetére. Sokféle dologban képes kiemelkedően teljesíteni.

Az átlagos hetes attól fél, hogy unatkozni fog, ezért próbál izgatott és elfoglalt maradni, a sok dolog miatt szétszórttá válik. A belső szorongásai elől a külvilágba menekül.

Az egészségtelen hetes mohó és önző, érzéketlen más szükségleteire.

 

Az ösztönös triász

A Nyolcas típus: A Kihívó

Amire vágyik: hatalom.  Amitől fél: irányítják.

Magabiztos, határozott és akaratos. Nem akar mások irányítása alá kerülni, sőt, karizmatikus személye miatt ő irányít másokat. A legönállóbb típus, függetlenségre törekszik. Fél az érzelmi sérüléstől, ezért belső világát elzárja a külvilágtól, szinte feltörhetetlen páncéllal. Emiatt gyakran elveszíti érzelmi kapcsolatát a környezetével. Folyamatosan harcol valamiért, és ez gyakran a kommunikációjában is megfigyelhető. A számára fontos személyeket ugyanúgy védi, mint saját magát. Felfogása, hogy aki nincs vele, az ellene van. Gyakran nem hajlandó engedni a társadalmi konvencióknak, dacol tettei következményeivel és nem érdekli a róla kialakult vélemény, emiatt nem változtat viselkedésén. Az elszántsága sokaknak inspiráló, felnéznek rá, másoknak viszont megfélemlítő lehet.

Erősségei: határozott, szorgalmas és egyenes. Élre áll és cselekszik.

Gyengeségei: agresszív, nem képes kompromisszumra, kötözködő.

Az egészséges nyolcas jó vezető képességeivel kihozza másokból a maximumot, nemes szívű hőssé válhat.

Az átlagos nyolcas büszke és akaratos, túl erősen érvényesíti akaratát és hajlamos uralkodni a környezetén, amiből sok konfliktusa származhat.

Az egészségtelen nyolcas zsarnok, eltipor mindent, ami az útjába áll.  Könyörtelen és hajlamos a dühöngésre.

 

A Kilences típus: A Béketeremtő

 Amire vágyik: nyugalom.  Amitől fél: konfliktusok.

Harmóniára és stabilitásra törekszik. Kényelmes, nem szeret döntéseket hozni. Utál konfrontálódni, amíg lehet, kitér a konfliktusok elől. Kivárás és alkalmazkodás jellemzi, a kisebb ellenállás irányába mozog. A problémák elől visszahúzódik a belső világába, így tompítja a külvilágból érkező ingereket és keresi a nyugalmat. Szereti, ha nélküle intéződnek el a dolgok, ha magában lehet és csak úgy jól érezheti magát. A rossz dolgok és problémák elől hajlamos illúziókba, ábrándokba kapaszkodni, jellemző rá az önámítás. Nagyon sokáig képes nyugodtan szemlélni az eseményeket, de ha kijön a béketűréséből, akkor robbanásszerűen reagál.

Erősségei: kiegyensúlyozott, nyugodt és kedves.

Gyengeségei: nehezen dönt, feledékeny és nehezen határoz meg prioritásokat.

Az egészséges kilences elégedett, lelkileg egyensúlyban lévő, autonóm személy.

Az átlagos kilences folyamatosan másokhoz alkalmazkodik, hogy elkerülje a konfliktusokat. Hajlamos nem tudomásul venni a problémákat, és sodródni az eseményekkel a nyugalma megőrzése érdekében.

Az egészségtelen kilences elszakad a valóságtól, ábrándokba és illúziókba kapaszkodik. Ettől tompa és fásult lesz.

 

Az Egyes típus: A Reformer

Amire vágyik: tökéletes világ.  Amitől fél: nem feddhetetlen.

Racionális, idealista típus. Határozott véleménye és küldetéstudata van, jobbá akarja tenni a világot. Szerinte mindig igaza van, ragaszkodik a szabályaihoz. Az érzelmek számára zavaróak, ezért mások szemében merevnek, kimértnek látszik. Erősen céltudatos, gyakran úgy érzi, igazolnia kell tetteit a külvilág és saját maga előtt is. Sokat töpreng tettei következményein, és azon, miként kerülheti el a meggyőződésével ellentétes cselekedeteket. Ösztönös ember, meggyőződési és ítéletei alapján cselekszik, és ezek alapján szeretné irányítani környezetét is. Rendezett és szinte mindig fegyelmezett.

Erősségei: precizitás, tervszerűség. Szorgalmas és gyakran pedáns.

Gyengeségei: konok és kritikus. Prűd és rideg.  Az érzelmei elfojtása miatt (tudatosan nem enged nekik) problémája lehet az agresszióval.

Az egészséges egyes józan ítélőképességű, valóságot elfogadó, emberséges és megértő. Realitásérzéke miatt kiszűri a problémák között a jó megoldást.

Az átlagos egyes folyton a tökéletességre törekszik. Rendszerető, jól szervezett és ezt másoktól is elvárja. Mindent jobban tud, emiatt gyakran haragos és sértett, de ezt görcsösen igyekszik kordában tartani.

Az egészségtelen egyes intoleráns és rugalmatlan. A szabályaival ellentétesen viselkedőkkel szemben hajlamos büntetésre, kegyetlenségre.  

 

Ezek a rövid ismertetők természetesen nem teljesen pontosak. Ha valaki nem ismer rá magára, érdemes egy vagy esetleg több tesztet is megcsinálnia, hogy biztos legyen a végeredmény. A rendszer azonban nem csak arra jó, hogy magunkat bekategorizáljuk. Érdemes a minket körülvevő embereket is megfigyelni, és viselkedésük alapján sok esetben beazonosítható a személyiségtípus. Ez azért jó, mert akkor könnyebben utat találunk a másikhoz, segíti az elfogadást és a másik megértését.  Saját példámon keresztül azt tudom elmondani, hogy ma már tudom, a férjem nem azért csinál bizonyos dolgokat számomra furcsán vagy esetleg idegesítően, mert bosszantani akar, hanem mert ilyen az alaptermészete. Mára megtanultam, nyaralni csak útikönyvekkel megyünk, hogy utána olvashasson a helyi nevezetességeknek, műszaki cikket csak gondos keresgélés és összehasonlítások után veszünk, és hogy a mekkora probléma neki, ha rossz adatot vagy információt ad meg. Ha nem lenne egyértelmű, ő egy ötös. Amióta az enneagram ismeretében ezt beazonosítottam, azóta igyekszem kihasználni a típusának az előnyeit és átveszem tőle azokat a feladatokat, amiket a „gyengeségei” miatt utál csinálni.  A módszer bevált, és sokkal kevesebb a vita közöttünk. Remélem, másnak is tud segíteni.

Kata

Főbb forrásaim:

Don Richard Riso, Russ Hudson: Személyiségtípusok (Park Kiadó, 1999)

Don Richard Riso, Russ Hudson: Az enneagram bölcsessége (Park Kiadó, 2004)