A kórház neve: BAZ Megyei Semmelweis Tagkórház, Miskolc

A szülés időpontja: 2019. február

Kórház állapota: A szülészet teljes körűen felújított (a többi részről nem tudok véleményt mondani)

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Szerintem korrekt állapotban voltak mind a szülészeten, mind a gyermekágyas osztályon.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: Teljesen felújított, hat egyágyas szülőszoba van.
A szülőszoba-látogatáson hangsúlyozzák, hogy támogatnak minden alternatív vajjúdási és szülési opciót, sajnos nekem nem volt lehetőségem kipróbálni bármit is, mert ágyhoz voltam kötve. (Azt hiszem, kád kivételével minden alternatíva megtalálható.)

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Volt fogadott orvosom, de ő nem tudott bent lenni a szülésnél. 18 óra vajúdás alatt volt szerencsém három ügyeletes orvoshoz, mind a három orvossal teljesen meg voltam elégedve. Kedvesek, segítőkészek voltak, elmagyaráztak mindent, hogy mit miért csinálnak, és mik a lehetőségeink. A szülésznőkről kicsit megoszlik a véleményem (nem volt fogadott szülésznőm), itt is három műszakhoz volt szerencsém. A „hajnali”műszak, akik felvettek, nagyon kedvesek voltak, párommal is kommunikáltak, amíg engem megvizsgáltak.

A nappalos műszakról már kevesebb jó véleményt tudok írni (négyen voltak). Elsősorban a kommunikációt hiányoltam, mind felém, mind a párom felé nézve. Negyedóránként jöttek be hozzám, könyveltek, és ki is mentek, ha kérdeztem/kértem vagy meghallották, vagy nem. Az egyik rendesen zokon vette, hogy a nyolc órája csepegő oxitocin hatására sincsenek fájásaim. (Kicsit úgy éreztem, hogy engem hibáztat, mert fájásgyenge vagyok/voltam) Az éjszakás műszak viszont nagyon rendes volt (ketten voltak) segítőkészek voltak nagyon, lelkileg is támogattak, amikor kiderült, hogy császár lesz a dolog kimenetele.

Nem fontos orvost fogadni, mindenkinél jó kezekben lesz

Milyen várandósnak lenni és szülni a bababarát címet többször is elnyerő Miskolci Semmelweis Kórházban? Ebből a posztból kiderül.

Tovább>>>

Csecsemősöknél is megoszlik a véleményem, némelyik segítőkész, némelyik csak odavágja a gyereket, aztán kezdjél vele, amit akarsz (első babásként kértem, hogy segítsenek mellre tenni, vagy megnézni, hogy jól szopik-e, ránézett, és le lettem rázva annyival, hogy „bimbóvédő nélkül ez nem fog menni, hozassak be és próbáljam azzal” és ezzel a lendülettel ki is fordult a szobából.)

Szüléslevezetés: Császármetszésem volt, fájásgyengeségre hivatkoztak. Szerintem egy kicsit siettették a dolgot. Az éjszakás orvos, aki műtött is, szerinte kicsit korán adták be az oxitocint, és nem kellett volna 18 órán keresztül feküdnöm, hanem rábízni a gravitációra a dolgot, hátha tágultam volna. Este fél 8-kor azt mondták, hogy ebből ma nem lesz szülés, hagynak pihenni  majd reggel kapok megint oxit, és ha akkor sincsenek fájásaim és nem tágulok, akkor császár. Elküldtek fürdeni, a párom megvárta, míg lefürdök, majd mondták neki, hogy menjen haza, majd telefonálnak. Visszakísért a szobába, ahol közölték, hogy mindjárt jönnek az orvosok, ne menjen el, mert ebből mégiscsak most lesz császármetszés. Igazából nem erőltették a dolgot, kifejtették, hogy miért javasolják, de én döntök. Laikusként mit tud csinálni az ember lánya, beleegyeztem.

Császármetszés: Bent lehet apuka.

Látogatási rend: Sajnos pont influenzaszezon miatt le volt zárva a szülészet, amikor én szültem, így senki nem jöhetett be. Portán leadhatták a kis csomagot, azt felhozták és ennyi.

De a honlapjukon ez áll:
Hétköznap: 14:30-17:00ig
Hétvégén és ünnepnapokon: 11:00-12:00 és 14:30-17:00

Gyermekágyi szobákba nem jöhet be senki, (kivéve VIP) az előtérben lehetnek a látogatók, oda ki kell sétálni, de a babákat nem lehet kivinni.

Mit kell vinni a baba ellátáshoz: Pelenkát és popsitörlőt, minden mást adnak. Saját ruhát lehet vinni, de fürdetéskor mikor viszik a picurokat, át kell öltöztetni a kórházi ruhába. Cumit és cumisüveget nem szeretik, ha pótlásra szorul a baba, akkor kispohárból kell etetni/itatni.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó:  A 3-4 ágyas szobákhoz tartozik egy zuhanyzó WC-vel. 2 db 2 ágyas szobához viszont egy közös zuhanyzó van WC-vel.

Van-e VIP szoba: Igen van. Három egyágyas és egy családi szoba.

Koszt mennyisége, minősége: A reggeli az nagyon kevés, minősége kifogásolható, de nem szörnyű. (értem én itt 2 db zsömlére jut 2 db felvágott, vaj nem mindig van, a tea az szörnyű, íztelen,szagtalan, színezett víznek mondanám. Vacsorára járt a kis pohár tej.) Az ebéd kiadós, laktató (lehetőség szerint ajánlják, hogy vigyünk be ételes edényt, mert ha félórán belül nem sikerül elfogyasztani az ebédet, akkor is elviszik), én mindig eltettem, így a vacsorával együtt szerintem kielégítő volt.

Szívatják a kismamát a miskolci kórházban

35 hetes kismama vagyok. Imádok terhesnek/állapotosnak lenni. Viszont már alig várom, hogy megszűnjön végre ez az állandó hercehurca.

Tovább>>>

Kommunikáció: Mint a „Szüléslevezetésnél” leírtam, megoszlik a véleményem. Volt, aki kommunikált, volt, aki nem. A legtöbb tájékoztatást a szülőszobalátogatáson kaptam/kaptunk. Az ügyeletes orvos, aki műtött, a megfigyelőben műtét után és a gyermekágyi osztályon is meglátogatott, tanácsokat adott.

Kaptál-e tanácsot hazamenetel előtt: Babával kapcsolatban semmit. Ha nem kérdez az ember, akkor nem mondanak semmit. (Gondolom, feltételezik, hogy mindent tudunk első babásként is.) Az orvos által a császármetszés miatti kötelező tanácsokat megkaptam. (Nincs nemi élet, ülőfürdő. Bármi gond van, láz, alhasi fájdalom (a megszokottnál erősebb), erős vérzés rögtön vissza a kórházba, stb.)

Bármilyen egyéb tapasztalat: Igazából lehet, hogy csak én reagáltam túl, meg a hormonok, meg az elzártság miatt. De nagyon nem díjaztam, hogy a „tervezett” hazamenetel előtti napon jöttek a csecsemősök, hogy csináljunk próbaszopást, mert fogyott a babám, és így nem engedi haza főorvos. Hiába próbálkozik az ember lánya, ha nem sikerül a helyes mellre tétel sem, ráadásul még a tej sem indult meg, szerintem nem az utolsó pillanatban kellene ezzel foglalkozni, hanem minden nap, amikor elviszik fürdeni a kicsiket, akkor lemérik őket, és látják, hogy gyarapodnak-e vagy sem. Ha nem, akkor adhatnak kiegészítésképpen tápszert. Így utólag bánom, hogy nem vittem be kézi mellszívót, mert nagy segítség lett volna ahelyett, hogy kézzel próbál az ember kipréselni magából pár csepp tejet, hogy legalább azzal is táplálja a gyerekét.

Pontszámok:

  • szülészet állapota: 10
  • kórtermek állapota: 10
  • szülőszoba korszerűsége: 10
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 10
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 10
  • orvosok segítőkészsége: 10
  • szülésznők segítőkészsége: 8
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 6
  • kommunikáció, tájékoztatás: 5
  • tisztaság: 10
  • ellátás minősége: 9
  • személyes élmények: Összességében nem volt komolyabb gondom a kórházzal meg a személyzettel a leírtakon kívül. Ami egyáltalán nem tetszett, az a lezárás. Abban is az, hogy a frissen szült „anyukák” abban a papucsban és ruhában mentek ki dohányozni az épületből, amiben bent is feküdtek, az kicsit felháborított. Ha lezárás van, akkor senki se ki se be.

M.

Más kórházakról ezekben a posztokban olvashatsz: 

Veszprém: Bár minden szülészet ilyen lenne!

Székesfehérváron minden adott egy csodálatos szüléshez

A folyosón vajúdnak a kismamák Kaposváron

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>