Tünde kontaktlencse

Nyár elején a nagylányomnál okozott problémát a kontaktlencse-viselés szabályainak be nem tartása, most egy ismerősöm lánya került hasonló helyzetbe. Istvánfi Kinga kontaktológus segítségével összefoglaltuk, mire kell figyelniük a kontaktlencsét viselőknek. Fontos, hogy ha gyermekünk kontaktlencsét kap, pontról pontra beszéljük át vele a szabályokat.

A leggyakoribb hibák, amelyeket a kontaktlencse viselője elkövet:

  • nem tartja be a higiéniai szabályokat
  • nem megfelelően tárolja a lencséket
  • túlhordja a lencséket.

Lássuk, melyek a kontaktlencse-viselés szabályai

1. Kézmosás

Mielőtt a szemünkhöz vagy a lencséhez nyúlunk, alaposan mossuk és szárítsuk meg a kezünket.

2. Tárolás

Soha ne tegyük csapvízbe a kontaktlencséket, mert a víz alkalmatlan a lencsék tárolására. Ehelyett használjunk kifejezetten erre a célra való tárolófolyadékot.

3. A tárolófolyadék kiválasztása

Kérjük ki a kontaktológus/szemész véleményét a tárolófolyadék kiválasztásával kapcsolatban.

4. A tárolófolyadék váltása

A tárolófolyadék fajtáját csak abban az esetben változtassuk, ha a kontaktológussal/szemésszel egyeztetett probléma áll fenn, és az ápolószer cseréjét javasolja. A legfontosabb, hogy csere esetén ugyanazt a kontaktlencsét kétféle folyadékba ne rakjuk. Tehát ha cserére kerül a sor, az új folyadékot új kontaktlencsével kezdjük használni.

5. A tárolófolyadék cseréje

A tárolófolyadékot minden egyes alkalommal öntsük ki a tokból, és tegyünk bele frisset, mielőtt belehelyezzük a lencséket.

6. Tisztítás

Amikor kivesszük a lencsét, az ápolószerrel tisztítsuk le a felületét, mielőtt a tárolódobozba tesszük.

7. Mindig tisztító folyadékkal tisztítsuk!

A tárolófolyadékok úgy vannak kifejlesztve, hogy a szemnek semmilyen kárt ne okozzanak, de közben bizonyos mértékig fertőtlenítsék a kontaktlencse felületét, illetve a megfelelő nedvességet adják neki. Szigorúan tilos más egyéb folyadékkal, vagy esetleg nyállal megtisztítani a lencsét, mert olyan baktériumok, illetve más betegséget okozó anyagok lehetnek benne, amelyek károsodást okozhatnak a szembe kerülve.

8.Tokcsere

A tárolótokot cseréljük rendszeresen. Minden tisztítószer mellé gyárilag csomagolnak tokot, így javasolt az új tisztítószer felbontásakor a régi tokot eldobni, és az újat kezdeni használni.

9. Használati idő

Minden kontaktlencsénél meghatározott, hogy mennyi ideig lehet hordani azokat. Vannak napi, heti és havi lencsék. Nem szabad túlhordani a lencséket, mert ilyenkor az oxigén-áteresztő képességük már csökkenhet, és a szaruhártyán komoly elváltozásokat okozhatnak.

10. A lencsék cseréje

Ha a lencsék uszodavízzel vagy bármilyen természetes vízzel érintkeztek, dobjuk ki őket, és másnap helyezzünk fel újakat.

11. Műkönny

Sokan tapasztalják, hogy lencsehordás alatt kiszárad a szemük. Fontos, hogy ők műkönnyel nedvesítsék a szemüket, mert a száraz lencsék mechanikus irritációt okozhatnak a szemfelszínen.

12. Szemcseppek

Figyeljünk oda, hogy a kontaktlencse-viselés során csak bizonyos szemcseppeket használhatunk. A vény nélkül kapható szemcseppek esetében is tájékozódjunk, hogy szabad-e kontaktlencse mellett használni azokat. Amennyiben gyógyszeres szemcsepp használatára szorulunk, de a kezelőorvos nem tiltja a kontaktlencse használatát, úgy a cseppentést a kontaktlencse berakása előtt minimum fél órával végezzük el.

13. Szakorvosi ellenőrzés

Ha a lencse nem okoz panaszt, akkor is elengedhetetlen a rendszeres szemészeti ellenőrzés, hiszen panaszmentesség esetén is előfordulhatnak gyulladások, fertőzések, amelyeket kezelni szükséges. A látásélességet és a kontaktlencse illeszkedését is rendszeresen ellenőriztetni kell szakemberrel.

Tünde

Tünde kontaktlencseKontaktlencsékkel kapcsolatban itt írtunk még:

Anya, én most megvakulok?

Kontaktlencse gyerekeknek: ezekre figyelj

Akkor kapjon a gyerek kontaktlencsét, ha tud rá vigyázni

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>