Angliában Húshagyó Kedden van Pancake Day, azaz palacsinta-nap, ez adta az ötletet a mostani poszt megírásához. E napon palacsintasütő, -evő, és -dobáló versenyt is tartanak a britek, ennek megfelelően a híradóban megcsodálhattuk a hercegi jegyespár palacsintadobáló tudományát is.

A palacsinta egyébként már az ókori Rómában is ismert volt, mai neve – milyen érdekes – a placenta, azaz lepény latin szóból alakult ki. Abban az időben kövön, vagy fémlapon, ha nem volt más kéznél, pajzson sütötték meg, és sósan fogyasztották. Mára a világ minden táján készítik és fogyasztják valamilyen formában, a tésztája lehet kelt, vagy élesztő nélküli, készülhet teljes kiőrlésű gabona, de akár hüvelyesek vagy rizs lisztjéből is, és a mai napig megmaradt a sós vagy édes töltelékek sokfélesége is. A palacsintát a gyerekeknek nem kell nagyon reklámozni, nem sok olyan kölyök van, aki ne szeretné.

Igyekeztem olyan recepteket válogatni, melyeknél a szokásos módon elkészített palacsinta kicsit másként kerül felhasználásra, mert ez is egy olyan étel, ami kitűnően variálható. Hozzá kell tennem, hogy személy szerint gyűlölök palacsintát sütni, de a férjem van olyan drága, hogy átvette tőlem ezt a szerepet, így nálunk ő felel az alábbi receptekben elkészített termékekért (de legalábbis a tésztáért).

Barackos rakott palacsinta

12 db palacsinta
egy doboz krémes tehéntúró (vagy egy nagy pohár zsíros tejföl)
3-4 evőkanál porcukor
egy citrom reszelt héja
egy üveg házi baracklekvár
8-10 szem jó érett sárgabarack vagy lecsepegtetett barackbefőtt
3 dkg vaj

A kisütött palacsintákat megkenem baracklekvárral, a hagyományos módszerrel feltekerem és egy vajjal kikent tűzálló tálba fektetem. Lehet, hogy csak több sorban fog elférni, nálam is ez történt, ilyenkor minden réteget megkenek túrókrémmel, amelyet a krémes túróból a citromhéjjal és a porcukorral kevertem. A palacsinták tetejére öntöm a megmaradt krémet, elrendezem rajta a felezett sárgabarackokat és 150 fokos előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm, amíg a túrókrémet kicsit beszívja. Langyosan vagy hidegen tálalom.

Szezonban eperrel, málnával is finom.

Palacsintapite

Ez a desszert a világ egyik leggyorsabb süteménye, gyakorlatilag a francia clafoutissal rokonítható, pedig az alföldön tejpite vagy tejespite néven ismert hagyományosan magyar ételről van szó.

25 dkg finomliszt
6 dl tej
4 tojás
3 evőkanál házi vaníliás cukor
2 evőkanál porcukor
csipet só
egy citrom reszelt héja
egy marék aranymazsola
olaj
lekvár tetszés szerinti mennyiségben és ízben
porcukor (elhagyható)

A lisztből, tejből, tojásból, vaníliás és porcukorból csipet sóval palacsintatésztát keverek, ezt a citromhéjjal és a mazsolával ízesítem. A masszát kiolajozott tepsibe öntöm, előmelegített 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. Téglalap alakú szeletekre vágom és lekvárral és/vagy porcukorral meghintve megesszük. Volt már rá példa, hogy idénygyümölcsökkel kirakva sütöttem meg, úgy sem megvetendő falat.

Amerikai palacsinta magyarosan

22,5 dkg liszt
3 dkg vaj megolvasztva
2 púpos teáskanál sütőpor
1 teáskanál cukor
csipet só
3 dl tej
2 tojás
vaj a sütéshez

A tetejére

tejföl
ropogósra sült bacon
hegyes erős paprika

A lisztből a vajjal, tojással, tejjel, cukorral, egy csipet sóval és a sütőporral kikeverem a tésztát, ami olyan állagú lesz, mint egy híg nokedlitészta, a nálunk megszokott palacsintamasszánál tehát sűrűbb.

(A tészta elég sok, nem kell egyszerre kisütni, van, hogy előző este kikeverjük és másnap reggel, meg még az ezt követő nap reggel is sütünk belőle.)

Sütéskor palacsintasütőben vajat forrósítok és kanállal kisebb körformájú palacsintákat próbálok létrehozni a serpenyőben. Amikor a korongok teteje kezd hólyagosodni, megfordítom és pár perc alatt a másik oldalukat is megsütöm.

Ezt a változatot tejföllel megkenve, sült baconnal és erős paprikával esszük, de mehet rá lekvár, nutella tejszínhabbal (ez a lányomnak), vagy amerikai módra bacon és juharszirup. Én natúr joghurttal és mézzel szoktam enni.

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön egy hagyományos recept is, a hortobágyi palacsinta, ahogy én készítem. Eredetileg késsel apróra vagdalt borjúpörköltből kellene készíteni, de csirkéből és sertésből is lehet csinálni, botmixer segítségével. A következő adag főétel négy nagyétkű felnőtt számára.

Hortobágyi húsos palacsinta

15 db sós palacsinta
másfél kiló csontos csirke-felsőcomb
egy nagy fej hagyma
egy zöldpaprika
fél hegyes erős zöldpaprika
egy paradicsom
egy evőkanál pirospaprika
olaj, só
2 evőkanál liszt
3-4 dl tejföl

Tételezzük fel, hogy a palacsinták töltésre készen várakoznak, csak a belevalót kell megcsinálni, mint ma nekem. Ehhez pedig a csirkéből egy hosszú lére hagyott pörköltet főzök, mert a leve lesz a paprikás mártás alapja.

A pörkölthöz az olajon a hagymát kevés sóval megfonnyasztom, rádobom a lebőrözött csirkedarabokat és erősebb lánggal fehéredésig sütöm. Ekkor megszórom a pirospaprikával, mérsékelem a tüzet, felöntöm egy pohár vízzel. Ízesítem sóval, beleszórom a feldarabolt paprikát, erős paprikát és paradicsomot, majd fedő alatt vajpuhára főzöm. Ügyelek arra, hogy legyen alatta lé. Ekkor eloltom alatta a lángot.
Ha a hús már leomlik a csontról, kiszedem, kicsontozom, mély tálba teszem, és pár evőkanál pörköltlével és egy evőkanál tejföllel botmixer segítségével pépesítem. Ezzel a masszával töltöm meg a palacsintákat, a szélüket be is hajtom, úgy tekerem fel. A megtöltött palacsintákat tűzálló tálba sorakoztatom és leöntöm a paprikás mártással, amihez a pörkölt levét felforralom, és lisztes tejföllel behabarom. Az ételt 150 fokos sütőben összemelegítem, majd tálalom. Ízlés szerint meg lehet locsolni tejföllel, a tányéron és jól csúszik mellé az uborkasaláta.

Többször kértetek táplálékallergiásoknak szóló recepteket. Sajnos, ezzel kapcsolatban nem vagyok túl kiművelt, ezért kerestem pár hasznosnak tűnő oldalt, valamint ajánlom figyelmetekbe a Pearl79 nicknevű kommentelőtársunk hozzászólásait és tanácsait.

http://www.taplalekallergia.hu/ - 2001. évi terméklisták

http://taplalekallergia.lap.hu/ - hasznosnak tűnő gyűjtőoldal

http://www.tejmentesetelek.hu/

http://www.liszterzekeny.com/ - egy blog

http://liszterzekeny.lap.hu/ - gyűjtőoldal cöliákiásoknak

Aki további témába vágó hasznos oldalakat ismer, ne habozzon megosztani a többiekkel.

Én meg továbbra is várom ötleteiteket a további posztokhoz.

Zsuzsi főz