Zsuzsi főz recept főzés tél

Erre a hétre igazi télies melengető ételeket hoztam, amelyekből könnyen össze lehet hozni egy menüt. A leves és főétel kategóriában kétféle receptet találhattok, egy nehezebb, tartalmasabb, és egy könnyedebb, zöldségesebb fogásét, annak érdekében, hogy mindenki találjon a fogára valót. Desszertnek pedig természetesen egy fánkot kínálok, ha már itt van a farsang időszaka.

Lencseleves virslivel
 

Tartalmas, egytálételnek is beillő leves, ami után elegendő egy meleg édes tészta, vagy például a farsangi fánk.

Hozzávalók:

50 dkg lencse
3-4 sárgarépa
2 fehérrépa
negyednyi zellergumó
egy nagyobb hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
8 dkg füstölt szalonna
8-10 szem egész feketebors
egy csapott evőkanál pirospaprika
babérlevél
2 dl tejföl
1-2 evőkanál mustár
egy mokkáskanál reszelt ciromhéj
2-3 db bőrös virsli

A lencsét előző este beáztatom. A hagymát, fokhagymát, leveszöldséget megtisztítom, felkarikázom, illetve kisebb kockákra vágom. A szalonnát felkockázom, sütni kezdem. A zsírján üvegesre párolom a felaprított hagymát is, rádobom a zöldséget és 2-3 percig pirítom. Rászórom a paprikát, felöntöm 2,5-3 liter vízzel (füstölt hús levével), hozzáadom az áztatóvíztől lecsepegtetett lencsét, a borsot, babérlevelet, a megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket, sózom és kis lángon addig főzöm, amíg minden meg nem puhul. Ekkor szűrőkanállal a lencse felét kevés lével kihalászom és turmixolom, majd a fazékba visszaöntöm, ezzel sűrítve a levest (aki hagyományosan szeretné, lisztes tejföllel sűrítsen). A tejfölt egy merőkanál meleg levesben elkeverem, hozzáadom a mustárt, citromhéjat és a fazékba öntöm. Ekkor megy bele a felkarikázott virsli is, amivel készre főzöm a levest. Kenyérrel tálalom, lehet tenni még rá a tányéron tejfölt.

Citromos brokkoli-sárgarépa leves
 

Könnyű zöldséges leves, amelyet a citrom tesz picit különlegessé.

Hozzávalók:

30 dkg brokkoli
2 nagyobb sárgarépa
arasznyi póréhagyma
egy gerezd fokhagyma
egy-két ág friss kakukkfű (mokkáskanálnyi szárított)
3 dkg vaj
só, bors
0,5-1 deci tejszín
fél citrom leve és reszelt héja
1,5 liter zöldségalaplé (ennek víz)

A vajat felolvasztom, megpárolom rajta a felszeletelt póréhagymát és a feldarabolt répát. (Aki nem szereti a levesben úszkáló hagymadarabokat, egy kis fej hagymát vagy a pórét egészben tegye a leveshez a répa megfuttatása után, így könnyebb tálalás előtt eltávolítani. )

Felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, beleteszem a kakukkfüvet, majd addig főzöm, amíg a répa már majdnem puha. Ekkor hozzáadom a kisebb rózsákra szedett brokkolit is és a zöldségek puhulásáig főzöm. Akkor jó, ha még inkább roppanós, mert ha szétfő, nem gusztusos. Hozzáöntöm a tejszínt, belereszelem a citrom héját és belefacsarom a levét is, és 1-2 perc alatt készre főzöm.

Székelykáposzta
 

Egyik kedvenc káposztás ételem, amit úgy szeretek, hogy sokkal több a káposzta benne, mint a hús. Mostanában mindig dobok bele rizst, amikor összekeverem a káposztát a pörkölttel, nagyon jól sűríti az étel levét. Azért nem vagyok oda, ha a székelykáposzta piros lében tocsog, sűrűn szeretem.

Hozzávalók:

1,5 kg savanyú káposzta
75 dkg sertéslapocka
10 dkg füstölt szalonna
15 dkg mangalica kolbász
3 fej hagyma
egy zöldpaprika (csípős is lehet)
2 babérlevél
5-6 szem bors
pirospaprika
köménymag
2 gerezd fokhagyma
egy marék rizs
egy evőkanál liszt
2 dl tejföl
olaj/zsír

Először a pörköltet kezdem készíteni. Ehhez zsiradékot forrósítok, üvegesre sütök benne két fej felaprított hagymát, közben a köménymagot is beleteszem, hadd pattogjon ki. Rádobom a kisebb kockára vágott lapockát, fehéredésig sütöm, megpaprikázom, hozzáadom a felszeletelt fokhagymát, zöldpaprikát, és egy körömnyi babérlevelet. Felöntöm annyi vízzel, amennyi szűken ellepi és puhára főzöm. A levét időről-időre elforralom, és pótolom, ettől lesz igazán sűrű szaftja.

Közben a maradék hagymát félfőre vágom, a szalonnát felcsíkozom, a kolbászt felkarikázom. A savanyú káposztát leöblítem, kissé kinyomkodom és pár vágással rövidebbre aprítom, ha kell. A szalonnát kiolvasztom, rádobom a hagymát és a kolbászt, három-négy percig sütöm, és rádobom a káposztát. Hozzáadom a szemes borsot, babérlevelet, jól elkeverem, aláöntök egy bögre vizet és majdnem puhára főzöm. Ekkor belekeverem a pörköltet, rádobom a rizst, nagyon kis lángon összerottyantom, majd a tejfölben elkevert liszttel behabarom. Nekem úgy ízlik, ha nincs hosszú leve, de ha valaki hígabban szereti, kis vízzel felengedheti. Lehet bele kaprot is főzni a habarással egyidejűleg. Tejföllel és friss kenyérrel tálalom.

Kínai kellel rakott csirkemell
 

Maradékhasznosítós ötletből vált többször is ismételt, bevált receptté nálam ez az étel. Kevéssé megszokott módon kerül felhasználásra benne a méltatlanul hanyagolt kínai kel, ami a téli zöldségkínálat egyik állandó szereplője. Nagyon sokoldalú zöldféle, főzeléknek, salátának, rakottan is nagyon finom, de én nyersen, magában is szeretem.

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell filé
egy kis fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
10-12 levél kínai kel
10 dkg füstölt tarja
egy golyó mozzarella
1,5 dl tejszín
só, bors
mokkáskanál köménymag
kevés frissen reszelt szerecsendió
egy evőkanál olaj
3 dkg vaj

Serpenyőben az olajat és a vajat felforrósítom, és elősütöm benne a vékony szeletekre vágott, enyhén sózott, borsozott csirkemell szeleteket. Ha mindkét oldaluk színt kapott, egy kisebb tepsibe fektetem a húsokat. A serpenyőben maradt zsiradékon megfonnyasztom az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Rászórom a köményt, kicsit megfuttatom, utána hozzáadom a felcsíkozott tarját. Egy-két perc sütés után beleszórom a nem túl vékony csíkokra szelt kínai kelt is, és addig sütöm, amíg a zöldség kicsit összeesik. Fűszerezem kevés sóval, szerecsendióval, borssal, és picit hűlni hagyom. A tarjás-zöldséges keveréket elosztom a húsok tetején, minden szeletre teszek egy szelet mozzarellát, a csirkemellek köré öntöm a tejszínt és előmelegített, 180 fokos sütőben addig sütöm az ételt, amíg a sajt aranybarnára nem sül a tetején. Párolt rizzsel tálalom.

Anyu-féle túrófánk
 

Gyorsan elkészíthető, könnyű tésztájú fánk, legfőbb előnye, hogy nem kell kelesztgetni, a tészta pedig gyakorlatilag egy fakanállal összekeverhető. A tésztába cukor nem kerül, mert vaníliás cukorba kell még melegen forgatni, de ha ez valakinek nem szimpatikus, akkor tegyen kevés cukrot a tésztába és hagyja el a forgatást.

Hozzávalók:

25 dkg túró
25 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 tojás
2 dl tejföl
csipet só
olaj a sütéshez
vaníliás porcukor a forgatáshoz

A túrót villával megtöröm, hozzákeverem a tojásokat, a tejfölt, majd végül a lisztet és nokedli sűrűségű tésztává dolgozom. (Lehet a tésztába tenni vaníliáscukrot vagy citromhéjat, esetleg mindkettőt.)

A tésztát kb. egy óráig hűtőben pihentetem. Ha ez az idő eltelt, olajat forrósítok – bő olajat, mint más fánkoknál is szokás - , evőkanállal az olajba szaggatom a masszát, és 4-5 perc alatt aranybarnára sütöm a túrófánkokat. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetem róluk a felesleges olajat és még melegen vaníliás porcukorban megforgatom őket. Házi baracklekvárral vagy szilvareszterrel a legfinomabb.

Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat.

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?