Mára ismét tavaszias ételeket igyekeztem összegyűjteni, ezúttal hétvégi ebédmenü formájában. Lesz leves, húsos főétel, krémes sütemény és meleg tészta is.
A leveshez primőröket, a desszertekhez epret használtam, hiszen mindennek itt van, vagy közeleg a szezonja. Remélem, mindenki talál kedvére valót köztük.
Tavaszi zöldségleves
Ez a leves olyan hozzávalókból áll, amelyek télen is elérhetőek, de most, amikor minden zöldségből lassan megjelenik a primőr változat, mindenképp érdemes elkészíteni, mert teljesen más lesz az íze a friss alapanyagok miatt. A lányom egyik kedvence.
Hozzávalók
50 dkg tisztított zöldborsó
egy csokor vegyes zöldség (sárga-és fehérrépa)
egy fej főzőhagyma
4-5 nagy fej gomba
egy zöldpaprika
kiskanál pirospaprika
só
csipet cukor
egy csokor petrezselyem
olaj
A galuskához
3 dkg vaj
egy tojás
annyi liszt, amennyit felvesz
só
A hagyma felét felaprítom, a másik felét egyben hagyom. A répákat megpucolom, felkarikázom, a gombát megmosom, nagyobb darabokra, negyedekre vágom.
Nagyon kevés olajat forrósítok, rádobom a hagymát, majd pár perc kevergetés után a répát. Ez is kap egy-két percet, amíg némi nedvességet kienged, majd mehet bele egy kiskanál pirospaprika. Rádobom a zöldborsót is, meg a petrezselyem felaprított szárát és felengedem kb. 2,5 liter húslevessel. Beledobom az egészben hagyott zöldpaprikát és fél hagymát , a csipet cukrot és puhára főzöm a zöldségeket. Ez kb. fél órát vesz igénybe, ami pont jó arra, hogy elkészítsem a vajas galuskát. A puha vajat tálba teszem, elkeverem egy tojással, csipet sóval, és annyi lisztet adok hozzá, hogy egy sűrűbb nokedlitészta-állagot kapjak.
Amikor a zöldségek puhák, a forró levesbe mártogatott kiskanállal beleszaggatom a galuskát az ételbe, törekedve arra, hogy kisebb, formás levesbetétekhez jussak (na ez az, ami nem megy). Megszórom a levest a maradék felaprított petrezselyemmel, és ha a galuskák feljöttek a felszínre, tálalom.
Zöldséges csirkeragu
Ezt a zöldséges-húsos fogást el lehet készíteni más zöldfélékkel is, mehet bele medvehagyma, spenót, zöldborsó is, az alábbiakon kívül. Gyorsan kész és nagyon finom.
Hozzávalók
egy nagyobb csirkemell
20 dkg spárga
20 dkg brokkoli
egy fej zsenge karalábé
egy közepes méretű cukkini
egy evőkanál liszt
2 dl tejszín
pár csepp citromlé
5 dkg vaj
só
A zöldségeket megpucolom, majd kicsit előfőzöm, mert nem egyformán puhulnak meg. A brokkoli rózsáit és a spárgafejeket egyelőre félreteszem, a hasábokra vágott karalábét, a brokkoli szárait és a feldarabolt spárgaszárakat forró sós vízben roppanósra főzöm. Utána a brokkolirózsákat dobom bele pár percre a forrásban levő vízbe. A zöldségek főzőlevét nem öntöm ki, a ragu sűrűségének beállítására felhasználható.
Ha ezekkel megvagyok, egy mélyebb serpenyőben felolvasztom a vajat. Közben a csirkét csíkokra vágom, meghintem a liszttel, és kézzel összeforgatom. A csirkecsíkokat a vajon aranybarnára sütöm, sózom, majd mellédobom a feldarabolt cukkinit. Ha a cukkini már roppanós-puha, hozzáadom a félretett spárgafejeket, az előfőzött zöldségeket, felöntöm tejszínnel, és addig főzöm, amíg a spárgafejek is megpuhulnak. Pár csepp citromlével teszem pikánsabbá az ételt, amit párolt rizzsel tálalok.
Epres lasagne
Saját fejlesztésű recept, a krémesre hasonlít, de a krémje sokkal lágyabb. Ricotta helyett mascarponét is lehet hozzá használni, akkor elég bele 1 dl tejszín és nem kell zselatin. Ez a mennyiség két, három lapból álló süteményhez elegendő.
Hozzávalók
Egy csomag leveles tészta (fagyasztott)
20 dkg fehér csokoládé
egy evőkanál tej
reszelt citromhéj
2 dl tejszín
25 dkg ricotta (olasz savósajt, tkp. túróféleség)
egy csomag Dr. Oetker Zselatin fix
40 dkg eper
A leveles tésztát felolvasztom, hat egyforma méretű téglalapra vágom, és sütőpapírral bélelt sütőlapon 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm. Nem kell megrémülni, egy lap kb. 10 cm magasra emelkedik fel, de amikor már langyos, a két tenyerem közt finoman összenyomom, és így kellően lapos lesz. A tésztalapokat hagyom kihűlni. A megtisztított epret vékony szeletekre vágom.A csokit összetördelem és vízgőz felett a tej hozzáadásával felolvasztom.( elején masszává állt össze, azt hittem így is marad, de aztán engedelmeskedett.) A felolvadt fehércsokit langyosra hűtöm, ekkor kanalanként habverővel hozzákeverem a szobahőmérsékletű ricottát és a reszelt citromhéjjal ízesítem. Másik tálban félig felverem a tejszínt, hozzáadom a zselatin fixet, és nem túl kemény habbá verem, majd beleforgatom a ricottás masszába. Tálra teszek egy lap tésztát, megkenem 3-4 evőkanálnyi krémmel, ezt kirakom eperrel. Ráfektetem a következő lapot és ismétlem a műveleteket. Egy süti három lap tésztából áll, a másik három lapból ugyanígy készítem el a másikat is. Pár órára hűtőbe teszem, hogy a krém kissé meghúzzon. Tálalásnál fűrészes késsel próbálom szeletekre vágni, vagy sikerül, vagy nem…
Epres gombóc
Ezt annak ajánlom, aki kihagyja a húsos főételt, tökéletes második fogás a leves után.
Hozzávalók
60 dkg héjában főtt, áttört krumpli
egy tojás
2 dkg vaj
15 dkg liszt
csipet só
25 dkg eper
vajas zsemlemorzsa a forgatáshoz
fahéjas cukor a megszóráshoz
A langyos főtt krumplit a tojással, vajjal, liszttel, sóval puha, rugalmas tésztává dolgozom össze. Ezután kb. egy órát állt, amíg a levest készítettem, szerintem ez még jót is tett neki. Ezután lisztezett munkalapon fél centi vastagra nyújtom a tésztát, kb. 5x5 centis négyszögekre vágom és a lapok közepére teszek egy-két szem megtisztított megmosott epret attól függően, hogy mekkora szemű a gyümölcs. A tészta négy sarkát összecsípem, majd a tenyeremben gombóccá formázom. Forró, enyhén sós vízben addig főzöm a gombócokat, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Ekkor kiszedem őket és lecsepegtetés után vajas pirított zsemlemorzsába forgatom. Fahéjas cukorral megszórva tálalom.
Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat !
Zsuzsi főz
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?