Erre a hétvégére igyekeztem egy igazi tavaszi ebédet összeállítani. Van benne újhagyma, spárga, eper, minden, amit ilyenkor a leginkább szeretek. Vegetáriánusoknak is ideális fogások ezek, a főételben a húst nyugodtan lehet valamilyen (pl.: laska) gombával helyettesíteni, jó kis ragu lesz belőle. Természetesen a desszertnél bármilyen bogyós gyümölcs használható, sőt, ha nem jutunk hozzá, meggybefőttből, vagy akár fagyasztott gyümölcsből is elkészülhet.Ezekhez a fogásokhoz nem kell órákig rostokolni a konyhában, ha jó az idő, nyugodtan lehet menni a természetbe, mert a menü jó szervezéssel egy óra alatt lazán előállítható (persze a desszertet azért ne forrón együk meg).
Jöjjenek a receptek!
Tavaszi zöldségleves vajas galuskával
A legjobb primőrökből készíteni, de akkor sincs gond, ha fagyasztott borsóból és tavalyi répákból főzzük. Nálunk a gyerekek nagyon szeretik, a lányom miatt a gombát ki szoktam hagyni belőle.
Hozzávalók
- 50 dkg tisztított zöldborsó
- egy csokor vegyes zöldség (sárga-és fehérrépa)
- egy fej főzőhagyma
- 4-5 nagy fej gomba
- egy zöldpaprika
- kiskanál pirospaprika
- só
- csipet cukor
- egy csokor petrezselyem
- olaj
A galuskához
- 3 dkg vaj
- egy tojás
- annyi liszt, amennyit felvesz
- só
A hagyma felét felaprítom, a másik felét egyben hagyom. A répákat megpucolom, felkarikázom, a gombát megmosom, nagyobb darabokra, negyedekre vágom.
Nagyon kevés olajat forrósítok, rádobom a hagymát, majd pár perc kevergetés után a répát. Ez is kap egy-két percet, amíg némi nedvességet kienged, majd mehet bele egy kiskanál pirospaprika. Rádobom a zöldborsót is, meg a petrezselyem felaprított szárát és felengedem kb. 2,5 liter húslevessel. Beledobom az egészben hagyott zöldpaprikát és fél hagymát , a csipet cukrot és puhára főzöm a zöldségeket. Ez kb. fél órát vesz igénybe, ami pont jó arra, hogy elkészítsem a vajas galuskát.
A puha vajat tálba teszem, elkeverem egy tojással, csipet sóval, és annyi lisztet adok hozzá, hogy egy sűrűbb nokedlitészta-állagot kapjak.
Amikor a zöldségek puhák, a forró levesbe mártogatott kiskanállal beleszaggatom a galuskát az ételbe, törekedve arra, hogy kisebb, formás levesbetétekhez jussak (na ez az, ami nem megy). Megszórom a levest a maradék felaprított petrezselyemmel, és ha a galuskák feljöttek a felszínre, tálalom.
Spárgás csirkemell
A kedvenc tavaszi zöldségem a spárga, melyből ezúttal a zöldet használtam fel. Újhagymával, petrezselyemmel és egy kis fehérborral kiegészítve gyorsan elkészíthető, könnyű és ízletes fogás a végeredmény.
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemell filé
- egy teáskanál dijoni mustár
- só, bors
- egy evőkanál liszt
- egy evőkanál olaj
- 4 dkg vaj
- 50 dkg zöldspárga
- egy csokor újhagyma
- egy csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- egy deci száraz fehérbor
- 2 deci tejszín
A húst vékony csíkokra vágom, sózom, meghintem frissen őrölt borssal, ráreszelek egy gerezd fokhagymát, hozzáadom a mustárt és további felhasználásig pihentetem. A spárga alsó harmadát levágom, a sípokat megmosom, az újhagyma zöldjét levágom. A spárgát kb kétcentis darabokra vágom, az újhagymát felkarikázom.
Nagy serpenyőben felhevítem az olajat, hozzáadom a vaj felét. A húst megszórom egy evőkanál liszttel, összeforgatom, majd a zsiradékban aranybarnára sütöm. Ha megfelelő a színe, kiszedem, félreteszem. A megmaradt zsiradékhoz hozzáadom a vajat, és megfuttatom rajta a felkarikázott újhagymát, és a vékonyan felszeletelt fokhagymát. Amikor már üveges, rádobom a spárgát, aláöntöm a fehérbort, és addig párolom, amíg a spárga majdnem teljesen puha. Ekkor hozzáadom a csirkecsíkokat, felöntöm tejszínnel, és pár percig együtt főzöm-sűrítem. Beledobom a nem túl apróra vágott petrezselymet is, sóval, borssal utánaízesítem. Néha teszek bele pár csepp citromlét és reszelt citromhéjat is, összeforralom, és párolt rizzsel tálalom.
Mascarponés epres lepény
Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető epres desszert. Ha valaki kicsit jobban ráér, a leveles tésztát omlós tésztával is helyettesítheti, ebben az esetben egy krémes pitét kap végeredményként. Az omlós tésztához 10 dkg vajat, 20 dkg lisztet és egy tojást kell gyors mozdulatokkal összegyúrni, és a tésztát egy óráig hűtőben pihentetni.
Hozzávalók
- egy tekercs (25-30 dkg) friss leveles tészta
- 25 dkg mascarpone
- 2 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál cukor
- egy kiskanál liszt
- fél citrom reszelt héja
- 35 dkg eper vagy más gyümölcs
A sütőt légkeverésnél 200, sima alsó-felső sütésnél 220 fokra melegítem. A leveles tésztával kibélelek egy kisebb méretű tepsit, úgy, hogy kis pereme is legyen.
A mascarponét a tojással, tejföllel, cukorral, liszttel simára keverem, beleteszem a reszelt citromhéjat is, és a tésztával kibélelt tepsibe öntöm. A tetejét kirakom felezett eperszemekkel, és 20-25 percig sütöm. Ezalatt a mascarponés krém kissé megszilárdul, megkocsonyásodik. Ha felpúposodna, nem kell megrémülni, ki kell szúrni a hólyagot. Szobahőmérsékletűre hűtve tálalom (hűteni nem érdemes, mert a tészta megszívja magát, de nem nagy adag, hamar el fog fogyni).
Zsuzsi főz