Talán FT vetette fel a múltkori heti menüs poszthoz, hogy lehetne egy hóvégi, kisebb költségvetéssel is működő ételsor. Most ehhez próbálok ötleteket adni, de nem menü formában, hanem felsorolnám, hogy én milyen ételeket készítek ilyenkor, és pár ételhez linket is írok. Azt nem állítom, hogy minden étel egészséges, de az biztos, hogy kiadósak és jól lehet lakni velük. Az ételeket kategóriákra osztottam, és  mivel múltkor hiányoltátok  ezúttal a levesek is helyet kaptak.

 

Ha valamelyik étel elkészítése nem világos, kommenteljetek, és leírom a pontos receptet vagy adok linket.

 

Hideg vacsorák/reggelik:

 

- tojáskrém (főtt tojás összevagdalva, kikeverve vajjal/sajtkrémmel, mustárral, tejföllel)

- csirkemáj zsírban sütve, hagymával, fokhagymával, kifagyasztva, kenyérre kenve

- májpástétom szárnyasmájból

- tonhalkrém

- disznófejsajt házilag (lásd kép)

- főtt nyelv

- fasírt hidegen

Egyszerű zöldséges vagy tésztás meleg ételek

 

- tócsni (reszelt krumpli liszt tojás; a krumpli gazdagítható nyers reszelt kinyomkodott

répával, cukkinivel, sütőtökkel) (lásd kép)

- töltött gomba (túróval, zsemlebéllel, hagymával, sajttal készült töltelék, gazdagítható

spenóttal, sonkával, darált hússal) (lásd kép)

- spenótos túrógombóc tejföllel, reszelt sajttal tálalva (lásd a képen)

- juhtúrós-baconos galuska

- gombapaprikás tésztával/nokedlivel

- paprikás krumpli (anyósom galuskával is gazdagítja)

- lecsó (bár most már lassan nincs szezonja)

- tojásos nokedli (lásd kép)

- lángos (krumplis, de leginkább kefires/joghurtos tésztából, esetleg virslivel töltve)

- sárgaborsólepény kapros tejföllel (maradék sárgaborsófőzelékből)

- töki pompos

- pizza (paradicsomos vagy fokhagymás tejfölös alapon, tetszőleges feltéttel)

- egyszerű főzelékek főtt vagy tükörtojással, esetleg maradék pörkölttel)

- melegszendvics

Levesek, leves-egytálak

 

- köménymagleves tojással (személyes kedvenc, mi ezt hívjuk rántott levesnek)

- gombaleves (magyarosan vagy „fehéren”)

- krumplileves

- zellerkrémleves

- sajtleves

- savanyúkáposztás gombócleves

- kapros húsgombócleves

- (káposztás) bableves

- minestrone (maradék, otthon fellelhető nyers zöldségekből; minél többféle, annál jobb)

 

Húsos ételek

 

- pásztortarhonya

- tarhonyás vagy rizses hús

- fasírt egyben sütve (főzelékkel tálalva)

- zúzapörkölt, sertéspörkölt, csülökpörkölt körömmel

- resztelt máj

- wokos zöldséges csirkemell (25-30 dkg húsból, otthon talált, maradék nyers zöldségekkel)

- baconben sült csirkemáj (50 dkg máj, 20 dkg bacon felhasználásával)

- húsos rakott ételek

 

Desszertek (második fogásnak)

 

- palacsinta (magyar vagy amerikai)

- tejes pite (gyakorlatilag palacsintatészta tepsiben sütve, lekvárral)

- császármorzsa

- kenyérfelfújt

- fánk

- túrófánk

 

De most már – akármennyire is nehezemre esik – abbahagyom, jöjjenek a kommentek és benne a ti ötleteitek.