Most van a szilva szezonja, ezért azt gondoltam, hogy szilvás receptekből kínálok egy csokorravalót.

A szilva nagyon sokoldalú gyümölcs: készülhet belőle leves, jó süteményekbe, és befőzni is ideális, lekvárhoz, befőtthöz, de akár pikáns mártás is készülhet belőle.

A-, B-, és C-vitamin tartalma említésre méltó, ráadásul antioxidánsokat, ásványi anyagokat is bőven tartalmaz. Az emésztés segítésére, vízhajtásra használták a népi gyógyászatban.

És ami a legjobb benne, hogy országszerte mindenütt megterem, de ha nem rendelkezünk szilvafával, olcsón megvehetjük.

Igyekeztem recepteket hozni a befőzéshez, és persze az édesszájúak számára is van a tarsolyomban egy-két desszertötlet.

 

Szilvás pite tejszínes öntettel

Hozzávalók

A tésztához

25 dkg liszt (1/3 rétesliszt, a többi sima)

15 dkg hideg vaj

1 tojássárgája

1 kiskanál cukor

só, kb 1 dl jéghideg víz

A töltelékhez

Kb. fél kiló szilva (amennyivel a tésztát teljesen be tudom fedni)

1.5 dl tejszín

3 evőkanál cukor

1 evőkanál liszt

2 tojássárgája

fahéj

A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, 1-2 órára hűtőbe tesszük. Ha kellően lehűlt, lisztezett gyúródeszkán/ munkalapon kinyújtjuk, kibélelünk vele egy gyümölcstortaformát vagy, ha nincs egy nagy jénai tál fedőjét. A tészta tetejét kirakjuk kimagozott felezett szilvával, úgy, hogy a héja legyen felfelé.

A tejszínből, tojássárgájából a liszttel és cukorral öntetet keverünk, fahéjjal ízesítjük, ráöntjük a gyümölcsre és kb. 30 percig sütjük. Akkor jó, ha a töltelék kocsonyásodni kezd, de nem teljesen szilárd.

Szilvás gombóc

A szilvás gombócot nagyon szeretem, kellemes emlékem is fűződik hozzá, mert első gyerekem születésekor anyu ezzel lepett meg a kórházban, de a készítése számomra igazi tortúra. Mire kész vannak a gombócok, általában tiszta ideg vagyok, mert a tészta általában nem megfelelő, ragad, nem jól formázható. Ez vélhetően azért van, mert a krumpli nem elég lisztes, vagy nem tudom, de sose sikerült még idegeskedés nélkül elkészítenem.

Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e a tésztába tojás vagy sem, a most következő verzióba tettem, de csináltam már anélkül is, és akkor sem jártam jobban, úgyhogy várom a kommentjeiteket, hátha van valakinek valami jó tippje a megpróbáltatások elkerülésére.

Hozzávalók

60 dkg héjában főtt, áttört krumpli
egy tojás
2 dkg vaj
kb. 15 dkg liszt illetve amennyit felvesz
csipet só
kisebb szemű szilva
vajas zsemlemorzsa a forgatáshoz
fahéjas cukor a töltéshez és a megszóráshoz

A kihűtött főtt krumplit finomra reszelem, és a tojással, hideg vajjal és annyi liszttel, amennyit felvesz, rugalmas tésztává próbálom összegyúrni. Ha sikerül (ha nem, akkor is), kezdődhet a töltés. Ehhez kis golyókat tépek a tésztából, a közepükbe ügyeskedem a magozott, fahéjas cukorral megtöltött szilvákat. Lehet nyújtani is, és négyzetekre vágva tölteni a tésztát, nekem ez esélytelen. A kész gombócokat forró sós vízben kifőzöm, akkor jó, ha feljöttek a víz felszínére és utána még egy percig főttek. A gombócokat vajas pirított morzsába forgatom és fahéjas cukorral szórva tálalom.

Szilvás morzsasüti

Nagyon egyszerű, és nagyon finom sütemény viszonylag kevés tésztával és sok gyümölccsel. Annyi szilva kell hozzá, hogy a sütőformát teljesen ki lehessen vele tölteni.

Hozzávalók

A tésztához

10 dkg hideg vaj
8 dkg cukor
20 dkg liszt
1.5 dl tej/tejföl/tejszín (én tejszínt használtam)
csipet só
egy teáskanál fahéj
egy csomag sütőpor

A „töltelékhez”

Kb. 70 dkg szilva
egy evőkanál cukor
egy evőkanál liszt
egy teáskanál fahéj
vaj a forma kikenéséhez

A tésztához való anyagokat előbb robotgéppel, majd kézzel összedolgozom, majd hűtőben pihentetem (ez el is maradhat).
A gyümölcsöt megmosom, a magot eltávolítom, a szilvákat elfelezem. Egy kerámia/jénai sütőtálat kivajazok, elterítem benne a szilvát, majd meghintem a kanálnyi liszttel és cukorral, rászórom a fahéjat, és a kezemmel kissé összekeverem, hogy a cukros-fűszeres liszt mindenhol érje. (A cukros-fűszeres liszt el is maradhat, de igen jó mártásszerűséget eredményez a gyümölcs alatt.)
A tésztát rámorzsolom a gyümölcsre, vagy, ha olyan kedvem van, pogácsákat formázok belőle,  és ezeket teszem a körte tetejére. A sütőt 180 fokra előmelegítem, és a süteményt kb. 25-30 perc alatt megsütöm. Még melegen, egy kanál mascarponéval a tetején tálalom. Mascarpone nélkül, langyosan és hidegen is finom.

Gyors szilvalekvár (röszter)

Nagyon szeretem az igazi, hosszan főtt, cukor nélküli szilvalekvárt, de sem időm, sem energiám, sem felszerelésem nincs a házilag történő előállítására. Ezért az anyukám által régóta befőzött szilvaresztert készítem én is, amit az egyéb lekvárjaimhoz hasonlóan kevés cukorral, kevés főzéssel, és a boltban lekvárfőzéshez kapható zselésítőszerrel (igen, azzal) állítok elő. Így kb. egy óra alatt lebonyolítom a műveletet, cserébe kapok jó nagy adag finom, nem túl édes, magas gyümölcstartalmú lekvárt télire, amit leginkább süteménybe illetve palacsintába használok el.

Hozzávalók

5 kg érett kékszilva (tisztán mérve kb. 4,5 kg.)

egy rúd fahéj

45 dkg cukor

3 csomag 4:1 arányú lekvárzselésítő (Haas Quittin)

A szilvát alaposan megmosom, a szárát, magját eltávolítom, megfelelő méretű fazékba rakom. Botmixerrel átturmixolom, épp annyira, hogy ne homogén pép legyen, de azért túl nagy darabok se legyenek benne. Belekeverem  a zselésítőt, beledobom a fahéjrudat, és erősebb lángon, folyamatos keverés mellett felforralom. Ha forr, hozzáöntöm a cukrot és azzal együtt kb. 8 percig főzöm. Még forrón üvegekbe töltöm, a fedőt gyorsan rátekerem, negyed órára fejreállítom, utána talpára fordítom a lekvárokat, hagyom kihűlni, utána mehetnek a kamrába.

Ne kérdezze senki, hogy hány üvegre elég a mennyiség, mert én általában használok egyszerre nagy, 7,5 decis és kisebb, 4-5 decis üvegeket is, így lett ennyiből kb. 8 üvegem.

Grúz szilvaszósz (tkemali)

Aki szereti húsok mellé a fűszeres mártásokat, ketchupot, és szívesen bíbelődik a befőzéssel, annak érdemes ezt a különleges ízesítőt is kipróbálnia. Édeskés-savanykás mártás a végeredmény. Én ringlóból készítettem, de kékszilvából szerintem mélyebb, teltebb ízű lesz a szósz.

Hozzávalók

1 kg érett szilva

1 fej fokhagyma 
2 deci víz 
egy rúd fahéj 
egy teáskanál koriandermag

egy teáskanál római kömény 
1 csokor kapor 
2 cseresznyepaprika 
só, cukor, ecet ízlés szerint 

A szilvát a vízzel lábosba teszem és kb. fél óráig főzöm nagy lángon.Ezalatt a gyümölcs lefő a magjáról. 15 perc eltelte után hozzáadom a kaprot - egyben dobtam bele - , majd a megadott idő eltelte után a gyümölcsöt szitán jól átpasszírozom. A kapott pépet visszateszem a tűzre, hozzáadom a fahéjat, a frissen durvára őrölt koriandert és köményt, beledobom a paprikát, a felszeletelt fokhagymát. Ízlés szerint teszek hozzá sót, valamint cukrot/ecetet, a gyümölcs édességétől függően. (Nekem inkább édesíteni kellett.) Addig főzöm kis lángon, amíg kissé besűrűsödik, utána üvegekbe töltöm, és szárazgőzben hagyom kihűlni.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat !

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?