Ismét itt van a Segítsüti tavaszi fordulója, melyben 30 gasztroblogger ajánlja fel az általa készített süteményt egy virtuális árverésen. A beérkező összeget minden évben más, gyermekekkel kapcsolatos, nemes célra fordítjuk. A süteményt a licitnyertes részére újrasütjük, aki postai úton vagy személyesen kapja meg nyereményét.

Most a hét éve működő Magyar Gyermekmentő Alapítványt támogatjuk, amely speciális módon járul hozzá a gyermekek megmentéséhez: a korszerűen felszerelt gyermekmentő járművük és orvosaik az esethez kiérkezve azonnal megkezdik az elsősegélynyújtást, a gyermeket stabil, szállítható állapotba hozzák, hogy a mentőszolgálat azonnal a megfelelő kórházba szállíthassa a sérültet. A sérültet nem szállítják tehát, működésük egy mozgó gyermekintenzív osztálynak felel meg mind felszereltségben, mind hozzáértésben.

Sajnálatos módon a pécsi gyermekmentő gépjármű idén februárban egy baleset vétlen részese volt, totálkárt szenvedett. Az idei licittel ennek a gyermekmentőnek a pótlásához, illetve átalakításához, megfelelő felszereléssel történő ellátásához szeretnénk hozzájárulni.

A licit április 5 (péntek)-től április 8 (hétfő) 16 óráig tart, eddig lehet részt venni az árverésben.

Én – akárcsak tavaly – idén is egy tortával készültem. Ez a csokitorta nagyon egyszerűen elkészíthető, a tésztája egy kakaós vizes piskóta, a krém pedig pár kavarintással előállítható, csak jó minőségű étcsoki, tejszín, mascarpone és kevés cukor kell hozzá. No meg egy löttyintés kávé, mert mostanában úgy tapasztalom, hogy a kávé segít megadni a csokoládés desszerteknek azt az ízt, amit – én legalábbis – mindig kerestem.

Remélem, hogy nem csak a családomnak nyerte el a tetszését, hanem jó pár licitáló is akad majd, aki megküzd érte. A liciteket a kezdeményezés megújult weboldalán tehetitek meg.

Recept 

A tésztához:

4 tojás
20 dkg cukor
9 evőkanál víz
12 dkg liszt
3 dkg kakaópor (keserű, nem cukrozott!)
egy sütőpor

A krémhez

25 dkg jó minőségű, legalább 60%-os étcsokoládé
2 dl tejszín
25 dkg mascarpone
fél deci erős kávé

A torta összeálításához

Házi eperlekvár

A tetejére

Likőrrel töltött csokitojás vagy bonbon

Először a piskótát készítem el. A sütőt 180 fokra előmelegítem, sütőpapírral kibélelek egy 23-24 centis kapcsos tortaformát. A tojásokat szétválasztom, a sárgákat habosra keverem a cukorral, kanalanként hozzáadom a vizet, ezután a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. A tojások fehérjét kemény habbá verem és a kakaós masszába forgatom. Beleöntöm a formába és kb. 40 percig, tűpróbáig sütöm. Tortarácsra téve hagyom kihűlni, majd kettévágom.

Amíg a piskóta hűl, elkészítem a krémet. Ehhez felforralom a tejszínt, és beletördelem a csokoládét, majd kevergetve felolvasztom benne. Megvárom, amíg lehűl, ekkor hozzáöntöm a kávét, és spatulával belekeverem a mascarponét is.

Összeállítom a tortát: a kevésbé szép fél piskótát tortatálra teszem, megkenem lekvárral, majd a krém felével, ráfektetem a másik lapot is, és a tortát kívül is körbekenem a csokikrémmel. Most bonbonokkal díszítettem, de használhatunk csokiforgácsot, epret, vagy akár ehető virágokat is. Tálalásnál tejszínhabbal és egy szem eperrel kínálom.

Kérjük, támogasd e nemes célt és licitálj a neked tetsző süteményre!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?