A címnél maradva, én éppen nem, most is egy diétába kezdtünk a férjemmel, de tudom, hogy sokan vannak, akik szeretnének pár kilót felszedni, és ehhez lenne szükségük pár tanácsra, ezért most ez lesz a poszt témája.

Kicsit utánanéztem a dolognak, és arra jutottam, hogy a hízás ugyanúgy minőségi étkezéssel érhető el, mint a fogyás. Aki hízni akar, annak nem üres pluszkalóriákat kell fogyasztania, hanem vitaminban és tápanyagban dús, ízletes ételeket, tehát nem zsírtól csöpögő, vagy netán agyoncukrozott fogásokat. A többletkalóriát szénhidrátok, zsírok, fehérjék bevitelével lehet elérni. Ugyanakkor az emésztőrendszert nem szabad túlterhelni, az ételeknek fenti kritériumok teljesítésén túl könnyen emészthetőnek és kis telítő-értékűnek kell lennie.

Fentiek miatt érdemes a már megszokott ételeket bizonyos plusz  hozzávalókkal dúsítani. Ilyen hozzávalók többek között a vaj, a tejföl, tejszín, túró, tojás, az olajos magvak, aszalt gyümölcsök, a méz. Ezeket az alapanyagokat teljesen normál étrendbe is be lehet illeszteni, például olaj helyett olaj és vaj keverékével készíteni bizonyos ételeket, rántás helyett zsírdús tejföllel és tejszínnel készíteni a levest, főzeléket, ez utóbbit reszelt sajttal tenni táplálóbbá, stb. Salátákba lehet használni a majonézt, de aki nem kedveli, olajos magvakból préselt olajokkal (dió, tökmag, mogyoró, stb.) is próbálkozhat.

Most megpróbálok a fentieknek megfelelő ételekkel előállni.

Krumplis spenót-vagy medvehagyma krémleves

2-3 marék leveles spenót vagy medvehagyma
2 kisebb krumpli
1.2 liter húsleves
1.5 dl tejszín
egy gerezd fokhagyma
2 evőkanál fehérbor
szerecsendió
só, bors
vaj

Diónyi vajat hevítek, rádobom az egészben hagyott spenót- vagy medvehagyma-leveleket, a felkockázott krumplit és pár percig kevergetem. Ekkor felöntöm a húslevessel, beleteszem a felaprított fokhagymagerezdet, majd addig főzöm, amíg a krumpli megpuhul. Kiszedem szűrőkanállal a zöldségeket és pépesre turmixolom, majd a masszát visszaöntöm a lébe. Ízesítem sóval, borssal, borral, szerecsendióval, hozzáadom a tejszínt és pár perc alatt összeforralom. Igazi tavaszi leves.

Orsótészta tejszínnel spárgával, szalonnával

Tápláló tésztaétel, amelyet szezonon kívül spárga helyett zöldborsóval is el lehet készíteni.

50 dkg orsótészta
50 dkg zöldspárga
15 dkg húsos füstölt szalonna
4-5 darab csiperke
két gerezd fokhagyma
5 dl tejszín
citromlé
egy mokkáskanál kakukkfű
só, bors

A szalonnát felkockázom, zsírját kiolvasztom. Rádobom a nagyobb darabokra vágott gombát, a felszeletelt fokhagymát és két-három percig kevergetve sütöm. Ízesítem sóval, borssal, kakukkfűvel, majd hozzádobom a megmosott, 3 centis darabokra vágott spárgát (a zöldet meg sem hámozom, csak letöröm az alját). Kevergetve sütöm még kb. öt percig, majd aláöntöm a tejszínt, és közepes lángon kissé beforralom a mártást, közben citromlével ízesítem. Ez még tíz percet vesz igénybe, és mire kialakul a megfelelő sűrűség, a spárga is roppanós-puhára párolódik. Nem szabad teljesen puhára főzni, mert akkor elég gusztustalanul szétmállik, pürés lesz. Amíg a mártás fő, megfőzöm a tésztát, leszűröm, majd a szószba forgatom és két perc alatt összeforrósítom. Igazán frissen jó.

Indiai vajas csirke (murg makhani)

80 dkg csirkemellfilé
2dl joghurt
egy evőkanál őrölt koriander
2 evőkanál reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma reszelve
egy evőkanál őrölt római kömény
egy evőkanál chilipor
egy hagyma reszelve

A mártáshoz
4 nagy paradicsom vagy 400 grammos hámozott paradicsom konzerv
4 evőkanál vaj
egy evőkanál őrölt koriander
egy evőkanál tejszín
egy teáskanál rómaikömény-mag
két evőkanál reszelt gyömbér
egy fej hagyma
só, csipet cukor

A csirkemellet csíkokra vágom. A joghurtban a receptben következő hozzávalókat elkeverem, jól beleforgatom a húst és egy éjszakán át a hűtőben hagyom pácolódni.
Másnap wokban két evőkanál vajat olvasztok és a már szobahőmérsékletű húst a páccal együtt beleteszem, lefedem, és addig sütöm, amíg a hús teljesen megpuhul.
Másik serpenyőben felhevítem a maradék vajat, rádobom a római köményt, a félfőre vágott hagymát. Nagy lángon kb. egy percig sütöm, hozzáadom a paradicsomot. Sózom, a savasságát csipet cukorral ellensúlyozom, belekeverem a gyömbért és koriandert, hozzáadom a tejszínt és addig főzöm, amíg a mártás kissé besűrűsödik, és a vaj kiválik belőle. A mártást a csirkehúshoz adom és két három perc alatt összeforralom. Tálalásnál lehet megszórni friss korianderlevéllel, és rizzsel, naannal kínálni. (Hízni vágyóknak mindkettővel…)

Sült császárhús

Na, ez már durva kalóriabomba, de érdemes házilag elkészíteni, mert nem túl drága, akár hidegen, akár melegen is isteni, és a boltit kenterbe veri természetesen. Ha egyben kapjuk a hentesnél és szép vékony, érdemes a fűszerekkel bedörzsölni, feltekerni és megkötözni, a tekercset pedig ugyanígy megsütni, így mutatósabb a végeredmény. Ez utóbbi verziót hidegen kínálom.

bőrös császárhús hosszú, vékony csíkokra vágva (néha lehet is ilyen formában kapni)
egész kömény
fokhagyma
hagyma
(csípős) paprikakrém
egy zöldpaprika
só, durvára tört bors

A köménymagot a fokhagymával, szemes borssal mozsárban megtöröm, belekeverem a paprikakrémet, elkeverem egy-két evőkanál olajjal. A húst besózom, megkenem a fűszerkrémmel, forró sütőben megkapatom mindkét oldalát, utána mellédobok pár félbevágott hagymát, egy nagyobb darabokra vágott zöldpaprikát és fólia alatt saját levében-zsírjában puhára párolom. (Lehet alá kevés vizet /sört /fehérbort is önteni, nem rontja el) Ha ezzel megvagyok, leveszem a fóliát, és pirosra sütöm. Lehet melegen is tálalni, de párom szerint úgy jobb, ha a zsírjából kivéve hűtőben kifagyasztom. Nem kell mellé más csak friss kenyér, lilahagyma, csípős paprika, vagy valamilyen házi savanyúság.

3M – meggyes-mákos-mascarponés sütemény

10 dkg darált mák
10 dkg cukor
10 dkg liszt
10 dkg puha vaj
egy üveg magozott megybefőtt
2 tojássárga
kb 1 deci tej
fél teáskanál szódabikarbóna
fél citrom reszelt héja

A tetejére
25 dkg mascarpone
3-4 evőkanál a meggybefőtt levéből
fél cirom leve
kb. 3 evőkanál porcukor

A sütőt 180 (légkeverésnél 160) fokra előmelegítem, egy közepes tepsit, vagy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelek. Amikor ezekkel az előkészületekkel végeztem, összeállítom a tésztát. A vajat habosra keverem, hozzáadom a cukrot, majd egyenként a tojássárgákat és mindegyikkel jól kikeverem. Egy tálba szitálom a lisztet, hozzákeverem a mákot és a szódabikarbónát, ráreszelem a citrom héját és ezt a lisztkeveréket a tejjel felváltva hozzákeverem a cukros-vajas alaphoz. A masszát a kibélelt formába öntöm, megszórom az alaposan lecsepegtetett meggybefőttel (a levét felfogom!), majd az előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütöm. A süteményt kihűtöm, majd megkenem mascarpone krémmel, amihez a sajtot a cukorral, citromlével, és a meggylével kikeverem. A desszertet fogyasztásig hűtőben tárolom, de mielőtt ennénk, szobahőmérsékleten hagyom kb. negyed óráig és csak utána tálalom.

Mogyorós-almás rétes vaníliasodóval

egy csomag 8 lapos réteslap
7 darab kisebb méretű savanykás alma
fahéj
2-3 evőkanál cukor
10 dkg pörkölt darált mogyoró
6-8 szem édes keksz ledarálva
fél citrom leve
olaj
2 evőkanál tejföl
a tálaláshoz vaníliasodó


Az almás töltelékhez a megmosott almát héjastul lereszelem, a levét jól kinyomkodom, ízesítem citromlével, fahéjjal és cukorral. A darált kekszet és a mogyorót összekeverem.
A réteseket 4-4 lapból készítem. Az első lapot vékonyan megkenem olajjal, ráfektetem a következőt, azt is olajozom és így tovább. A negyedik lapot olajozás után megszórom a kekszes mogyoróval és teljes felületén elkenem az almás töltelék felét. Feltekerem, sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, a tetejét a tejföllel elkevert olajjal megkenem és előmelegített 180 fokos sütőben megsütöm. Ugyanígy járok el a másik négy lappal is.
Kb. tíz percnyi várakozás után még melegen felszeletelem és hideg vaníliasodót kínálok mellé.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat .

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?