Ismét gondban voltam a heti poszt megírásakor, hogy milyen témát válasszak, mert most még nem igazán van semmi új, tavaszi zöldség vagy gyümölcs a piacokon, csak az ősz óta unásig fogyasztott gyökérzöldségek, citrusok, és ekkor jutott eszembe, hogy almás recepteket fogok hozni.

Az almát ilyenkorra általában már mindenki unja, pedig számtalan elkészítési módja ismert, és persze nyersen sem utolsó. Úgy gondoltam, olyan ételekről írok most, amelyek kevésbé ismertek, hátha tudok újdonsággal szolgálni nektek. Nem ragoznám tovább, jöjjenek a receptek.  

Almás csicsóka saláta

Ez a saláta a Waldorf-saláta egyik variációja, amiben a zellert a most egyébként is szezonális csicsókával helyettesítettem.

Hozzávalók

50 dkg csicsóka
2-3 db piros alma
2 dl tejföl
2 evőkanál majonéz
só, bors
pár csepp citromlé
egy marék dióbél szárazon megpirítva

A csicsókát felhasználás előtt beáztatom fél órára meleg vízbe, ha nagyon földes, így a szennyeződések könnyen eltávolíthatók.
A tejfölből, majonézből a sóval, borssal, citromlével öntetet keverek. Ez a mennyiség kevésnek tűnhet, de az alapanyagok lédúsak, ennyi öntettel pedig pont eléggé lesz tocsogós a végeredmény. Az áztatás után a csicsókagumókat gyökérkefével megsúrolom, majd hámozás nélkül durvára reszelem és azonnal az öntetbe keverem. Ugyanígy teszek az almával is. Jól összeforgatom az egészet, belekeverem pár szép darab kivételével a dióbelet is. A salátát fél órát pihentetem a hűtőben, majd almaszeletekkel és a megmaradt dióval díszítve tálalom.

Sajtos-almás kukorica saláta

Ezt a salátát hagyományosan anyukám készítette, amikor még gyerekek voltunk,  tőle tanultam el a receptet. Általában rántott vagy natúr húsok, és halak mellé szoktam köretként adni, de péksüteménnyel önálló vacsora is lehet.

Hozzávalók

2 doboz kukoricakonzerv lecsepegtetve
10 dkg trappista sajt
3 szál újhagyma, vagy egy tízcentis póréhagyma
két nem túl édes alma
2 dl tejföl
2 evőkanál majonéz
egy evőkanál ketchup
só, bors
fél csokor petrezselyem

A tejfölből a majonézzel, ketchuppal, sóval, borssal öntetet keverek. Ebbe forgatom a lecsepegtetett kukoricát, a kis kockákra vágott sajtot és almát, valamint a felkarikázott újhagymát. Jól összekeverem, megszórom finomra vágott petrezselyemmel és pár órára behűtöm.

Aszalt szilvás almamártás húsok mellé

Ezt a mártást vörös húsból készült sültekhez, vagy vadételekhez kínálom, nagyon jól megy hozzájuk ez az édes-pikáns ízvilág.

Hozzávalók

2 evőkanál olaj
egy kis fej hagyma
2 cm-es gyömbér
25 dkg aszalt szilva
2 alma
3-4 dl vörösbor
2 evőkanál cukor
fahéj


A
z olajat felforrósítom és a cukrot karamellizálom benne. Ha a cukor már barnul, hozzáadom a felaprított hagymát és gyömbért. Ha ezek átpárolódtak, felöntöm 3 dl vörösborral, beleszórom a szilvát és a meghámozott, kisebb kockákra vágott almát, és puhára főzöm. Ha szükséges, lehet még rá bort önteni. Ha a gyümölcs már puha, a levét beforralom, fahéjjal, sóval ízesítem. A végére olyan állaga lesz, mint egy hígabb lekvár.

Almás sajtos csirkemell

Hozzávalók

2 csirkemell
2 alma
10 dkg húsos füstölt szalonna
8 szelet sajt (ezúttal mozzarella)
olaj
8 dkg vaj,
só, bors, rozmaring
2 dl tejszín
2 dl száraz pezsgő
csipet cukor
fahéj

A csirkemelleket megfelezem, a feleket lapjában két szeletre vágom, így 8 húsdarabot kapok. Ezeket megsózom, borsozom és az olaj és 4 dkg vaj keverékén, amelybe pár levél rozmaringot dobtam, elősütöm. A megmaradt zsiradékhoz adom a maradék vajat, a pezsőt és a tejszínt, pár perc alatt picit besűrítem, ízesítem csipetnyi cukorral és fahéjjal. A hússzeleteket egy tepsi aljára rakosgatom, a pezsgős mártást rájuk öntöm.
Minden szeletre teszek egy szelet almát, egy szelet sajtot és egy kis szelet szalonnát.
A sütőt 200 fokra előmelegítem és a megrakott csirkemellet addig sütöm, amíg a szalonna ropogós lesz és a sajt is megolvad.
Kukoricás rizzsel tálaltam, melyet a tejszínes szafttal meglocsoltunk.

Almás túrótorta

A sütemény alapreceptje Korpádi Péter-Patyi Árpád A nemzetközi konyha remekei című könyvéből származik, de a mennyiségeket és pár hozzávalót átvariáltam.

Hozzávalók

4 alma
35 dkg túró (most ebből 25 dkg ricotta)
5 dkg darált mandula
5 dkg kekszmorzsa
3 tojás
reszelt citromhéj
4-5 evőkanál porcukor
1 evőkanál vaníliáscukor
őrölt fahéj

a tésztához
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 sütőpor
2 tojássárga

A tésztához valókat összegyúrom, ujjnyi vastagra nyújtom, kibélelek vele egy kapcsos tortaformát és 6-7 perc alatt közepes lángon elősütöm.
Közben az almát héjastul lereszelem, kb. 2 evőkanál porcukorral és fahéjjal megpárolom (kb. 5 perc). Ha túl sok levet enged, leöntök belőle és hozzákeverem a mandulát és a kekszmorzsát.

Az áttört túrót a cukorral, vaníliáscukorral, tojássárgákkal, citromhéjjal kikeverem, majd hozzáadom a tojásfehérjéből vert kemény habot.
Az elősütött tésztalapra rákenem az almás tölteléket, majd elterítem rajta a túrókrémet. Kb. 180 fokon 50 perc alatt készre sütöm.

Nonna Luciana-féle almás süti

Kolléganőm olasz anyósának pofonegyszerű, de nagyon finom receptje.

Hozzávalók

1 kg alma (a recept szerint golden)
25 dkg liszt
15 dkg cukor
12,5 dkg vaj
2 tojás
1 citrom reszelt héja
1 sütőpor
2 kanál zsemlemorzsa+ vaj a tepsihez
fahéj

A két tojást 12 dkg cukorral habosra keverem, majd beledolgozok 10 dkg olvasztott vajat. Utána hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a citrom reszelt héját is. Jól összekeverem. Egy sűrű masszát kapok, azonban nem kell megijedni, az alma fogja fellazítani az egészet. A gyümölcsöt megtisztítom és kis darabokra vágva vagy reszelve belekeverem a tésztába. Egy kapcsos tortaformát kivajazok, megszórom zsemlemorzsával és beleterítem az almás tésztát. A maradék 2,5 dkg puha vajat a 3 dkg cukorral és fahéjjal összedolgozom és kis darabokban a tészta tetején elosztom, ahol majd kicsit ropogós kérget fog képezni (ez a legjobb az egészben). A süteményt előmelegített 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt megsütöm. Ági a lelkemre kötötte, hogy nehogy forrón próbáljuk megenni, bírjuk ki, amíg kihűl. Ennek megfelelően jártam el.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz