Múltkor legtöbben azt kértétek, legyen szó a szülinapi zsúrokról, partikról, és főleg arról, mit érdemes készíteni az ilyen alkalmakra. E kérésnek teret engedve, ez lesz a mai téma, de a megszokottól ismét eltérően, inkább ötleteket szeretnék adni, a recepteket linkelni fogom, mert a poszt terjedelme véges (a fiam meg fogzik, és sokkal több figyelmet igényel, mint amennyit eddig). Azt nem árt előre kideríteni, hogy lesz-e a csapatban táplálékallergiás gyermek, mert akkor rá is gondolnunk kell.

Zsuzsi főz gasztro recept gyerek party

Kerti buli
 

Ilyen alkalomra adja magát a szalonnasütés, fóliában sütés, vegyes nyársak elkészítése a tábortűznél, de nagyobb gyerekeknek, kamaszoknak nyugodtan lehet készíteni egy jó nagy bográcsnyi ételt is, úgy, hogy a főzésben ők is tevékenyen részt vehessenek.

Másik lehetőség a grillezés: faszénen sült húsok, virsli, húspogácsa sütése, ez utóbbiakból a gyorséttermi kaját is kedvelő nagyobb gyerekek akár maguk is elkészíthetik kedvenc hamburgerüket, hot-dogjukat, csak legyen az asztalra készítve megfelelő péksütemény, paradicsom, hagyma, pár levél saláta és persze mártások. Desszertnek gyümölcsnyársakat is süthetünk, mellé lehet tálalni egy-egy gombóc fagyit.  

Beltéri főzőcskézés a gyerekek bevonásával
 

-Pizzasütés: mivel általában a gyerekek nagyon szeretik, és az elkészítésben is szívesen segédkeznek, biztos örülnek annak, ha saját maguk készíthetik el a saját kajájukat.  Előre elkészíthetjük a tésztát a megfelelő mennyiségben, egy- vagy kétféle szószt (paradicsomos, tejfölös), és sokféle feltétet (sonka, szalámi/kolbász, vékonyra szeletelt gomba, apró kockákra vágott paprika, kukoricaszemek, ne adj isten, ananász, stb.), mozzarellát tegyünk az asztalra, és már indulhat is a móka. A 3 éves lányom például meg van veszve a pizzakészítésért, viszont a végeredményt nem eszi meg.

-Melegszendvics:  szeletelt kenyér, felvágottak, sajt, pirított gomba, általunk készített melegszendvicskrémek (vagy bármi, amit megkívánunk), vaj kerüljön az asztalra, a gyerekek meg majd összeállítják, ami kell nekik. Kisebb létszám esetén a melegszendvics-sütővel is operálhatunk, a siker biztos lesz, elvetemültek kipróbálhatják a banános-nutellás melegszendvicset is. Friss zöldséget mindenképp adjunk mellé (mármint a sósak mellé).

- Palacsinta: a múltkori posztból és kommentjeiből már tudjuk, hogy a palacsinta jól fagyasztható, ha van idő rá, süssünk egy szép adagot és tegyünk az asztalra 3-4 féle tölteléknek valót (túrókrém gyümölccsel, csokikrém, lekvár, kakaó, dió-vagy mákkrém, sós verzióhoz sajt, tejföl, pirított darált hús, friss zöldségek, salátalevelek stb.), amiből szintén mindenki magának készíthet tetszés szerinti verziót.

Egyéb megoldások
 

- Mártogatás :  készítsünk 3-4 féle szendvicskrémet, mártást (zöldfűszeres házi krémsajt, csicseriborsó krém, tojáskrém, padlizsánkrém, körözött, cukkinikrém, tonhalkrém stb.), tegyünk az asztalra egy jó adag hasábokra vágott nyers zöldséget (répa, cukkini, uborka, brokkoli), grissinit, kisebb darabokra vágott pitát, tortillát, kiflikarikát, és már indulhat is az evészet. Ezt lehet még fokozni házilag készített csirkefalatokkal, halrudakkal, sőt, a héjában sült krumplinak is nagy keletje lehet.

- Sült csirke: viszonylag olcsó és időtakarékos megoldás, ha veszünk egy egész csirkét (ha ez nem szimpatikus, akkor tetszőleges darabokat), sütőben a kívánt fűszerezéssel megsütjük, kicsontozzuk, és cafatokra vágjuk/tépkedjük. A végeredmény tetszőleges szószokkal, nyers zöldségekkel péksüteménybe, pitába tehető, tortillába tekerhető, de akár saláta is készülhet belőle.

- Fasírt: készíthetjük a hagyományos módon, de keverhetünk a masszába reszelt répát, cukkinit, sütőtököt vagy akár csak zöldségekből, hüvelyesekből is állhat a massza. Azt javaslom, inkább kisebb golyó alakúra formázzuk, ezt szintén tehetjük mondjuk pitába, zöldséggel-mártással, de akár nyársra húzva, zöldségekkel váltogatva is tálalhatjuk.

- Leveles tészta: nagyon időtakarékos alapanyag. Tekerhetünk bele virslit, négyzet alakúra vágva tölthetjük pirított darált hússal, a fenti módon előkészített sült csirkével, sajtkrémmel, de akár pirított zöldségekkel is, hogy csak a sós variációkat említsem meg. Adhatunk mellé joghurtos/paradicsomos szószt mártogatni.

Desszertek
 

-Torta: én a magam részéről ilyen esetben vagy klasszikus, csokis tortát, vagy pedig joghurtos/túrós-gyümölcsöset készítenék, általában ezeket az ízeket a gyerekek is kedvelik

-sütemények: célszerű kisebb, egyszemélyes adagokat sütni, erre tökéletes választás a muffin, de egy tepsi gyümölcsös lepénnyel se nagyon lehet mellényúlni

-gyümölcsök: legegyszerűbb összedobni egy gyümölcstálat, vagy gyümölcssalátát, de szintén jó választás lehet a gyümölcsrizs is.

Italok
 

Azon is érdemes elgondolkodni, mit kináljunk inni a gyerekeknek. Ásványvíz, gyümölcslé kézenfekvő, de picit unalmas választás, ennél ötletesebbet is össze tudunk dobni, és sok időnkbe se kerül

- gyümölcsös limonádé: főzzünk egyenlő mennyiségű cukorból és vízből cukorszirupot, hűtsük ki (hűtőben bármeddig eláll). Ezt az alapot higítsuk ásványvízzel a kívánt édességűre, és ezt követően kísérletezhetünk: mehet bele bármilyen citruslé, menta, leturmixolt friss gyümölcs (eper, barack, sárgadinnye), sőt, készíthetünk gyümölcsös jégkockát is hozzá, ha a jégkockatartó fakkjaiba egy-egy szem gyümölcsöt is belefagyasztunk.

-joghurtos/tejes turmixok is jól csúsznak a gyerekeknél, csak friss gyümölcs, natúr joghurt vagy tej kell hozzá, a kívánt sűrűséget víz adagolásával lehet beállítani. Mézzel édesíthető.

-„forralt bor” gyerekeknek: hideg napokon jól jöhet, ehhez az almalét melegítsük 5-10 percig narancs-és citromhéj-csíkokkal, szegfűszeggel, fahéjjal, ha szükséges, édesítsük.

-jeges/forró tea: ezeket is felturbózhatjuk a forralt bornál használt fűszerekkel, egy-két mentalevéllel, gyümölcsös jégkockával, vagy leturmixolt friss gyümölccsel.

És most jöjjön egy-két recept.

 Csirkés tortilla

  • 8-10 darab tortilla
  • egy egész csirke
  • lilahagyma
  • uborka
  • jégsaláta
  • paradicsom
  • fejes káposzta
  • só, pirospaprika
  • római kömény, koriander
  • fokhagymás tejföl/joghurt

A csirkét jól besózom, kívül belül bedörzsölöm a többi fűszerrel, majd előmelegített sütőben puhára sütöm (Természetesen bármilyen fűszerkeverék használható). A zöldségeket vékony csíkokra, hasábokra vágom. A húst a csontokról leszedem, vékony csíkokra vágom. Már ekkor is felhasználható, de én serpenyőben még kicsit meg is szoktam pirítani és utánafűszerezni. Ha kész, a tortillákat száraz serpenyőben átmelegítem, megkenem a tejföllel, teszek rá a húsból és a zöldségekből, még kanalazok rá egy kis tejfölt, feltekerem és már ehetjük is. (A tejfölbe darált erőspaprikát is szoktam tenni, de gyerekeknek készülő verzióból természetesen kimarad)

Hagymás fetakrém

  • 20 dkg feta sajt
  • 1 dl olívaolaj
  • 3-4 szál újhagyma
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • frissen őrölt feketebors

A fetát darabokra töröm és az olívaolajjal botmixer segítségével krémesre keverem. Hozzáadom a jól megmosott citrom reszelt héját és levét, a felaprított hagymát és tekerek rá borsot. Sózni nem kell, mert a feta önmagában is elég sós. Friss ropogós kenyérrel, paradicsommal, paprikával tálalom. Zöldpaprikába töltve jól is mutat, mint a körözött.

Virslis kifli
 

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg puha vaj
  • egy tojás
  • 230 ml langyos tej
  • egy kiskanál cukor
  • egy csomag élesztő (Dr. Oetker)
  • 5 db virsli
  • (házi) ketchup
  • szezámmag

A liszthez hozzászórom az élesztőt, sót, cukrot, beleteszem a vajat és a tojást és a langyos tejjel robotgéppel ruganyos tésztává dolgozom. A tésztát duplájára kelesztem, majd lisztezett munkalapon megpróbálom kör alakúra nyújtani. A tésztalapot cikkekre vágom, minden cikket megkenek ketchuppal, és mindegyikre egy fél virslit rakok, a körcikk szélesebbik végébe. Ezután feltekerem a tésztát, próbálok kifli alakot létrehozni, vagy sikerül, vagy nem.
A kész kifliket sima vízzel megkenem, megszórom szezámmaggal, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom és előmelegített, 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Tálaláskor még adok mellé ketchupot, mustárt, vagy édes chiliszószt. Langyosan a legjobb szerintem.

Gyümölcsös ricotta torta
 

  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • egy evőkanál porcukor
  • késhegynyi sütőpor vagy szódabikarbóna
  • egy tojás
  • baracklekvár

A krémhez:

  • 50 dkg ricotta
  • 3 dl joghurt
  • 2 csomag Dr Oetker Zseléfix (hidegen keverhető)
  • egy citrom leve és reszelt héja
  • 5 evőkanál porcukor
  • összesen 50 dkg ribizli és áfonya
  • egy csomag piros tortazselé

A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrom és egy órát a hűtőben pihentetem. Ezután nyújtom, kibélelek vele egy tortaformát és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm vaksütéses módszerrel, melynek lényege, hogy a nyers tésztára sütőpapírt borítok, arra fél kilónyi babot/lencsét teszek, amely nehezékként funkcionál és nem engedi, hogy felpúposodjon a tészta. (A felhasznált hüvelyes már nem fogyasztható, de e célra bármikor használható.) A sütés nálam kb. 10-12 percig tartott. A tortaalapot még melegen megkenem a lekvárral és hagyom kihűlni.

A krémhez a ricottát a joghurttal botmixer segítségével krémesre keverem, hozzáadom a citrom levét, reszelt héját, a zselatin fixet és habverővel egy percig keverem. A cukrot csak ezután adom hozzá és azzal is jól kikeverem. A krémet a tésztalapra öntöm, szépen elegyengetem és beteszem a hűtőbe. Ha a krém már megszilárdult, kirakom a torta tetejét a gyümölccsel és ráöntöm a használati utasítás szerint elkészített zselét. Fogyasztásig hűtőben tartom. Célszerű előző este elkészíteni, mert az omlós tészta így jól meg tud puhulni, mire a tányérra kerül a torta.

Zsuzsi főz