Úgy gondoltam, a vénasszonyok nyara kellős közepén az őszies ételekről írok. Ilyenkor nekem személy szerint már jobban esnek a kicsit nehezebb, tartalmasabb ételek, több levest, húsos ételt főzök, mint nyáron.

A főételekben egyre gyakrabban fordulnak elő a gombák, gyökérzöldségek, a brokkoli, a sütőtök, a káposztafélék, a hüvelyesek. A desszertekben pedig az alma, körte, szilva, csonthéjasok, aszalt gyümölcsök és a téliesebb fűszerek – fahéj, szegfűszeg – dominálnak. Most is ennek megfelelő recepteket válogattam össze, remélem, mindenki talál köztük kedvére valót.

Toszkán bableves

25 dkg szárazbab
egy nagyobb sárgarépa
egy fehérrépa
egy ökölnyi zellergumó fele
egy cukkini
egy hagyma
3 evőkanál paradicsompüré (passata)
4 gerezd fokhagyma
egy ág rozmaring
2-3 babérlevél
4-5 levél bazsalikom
szemes feketebors
olívaolaj
2-3 marék kisméretű száraztészta (pl rövidcső)

A babot egy éjszakára beáztatom, majd másnap egy babérlevéllel és pár szem borssal ízesített vízben puhára főzöm. A leveshez olívaolajon megfonnyasztom a kockákra vágott hagymát. Rádobom a kisebb kockákra vágott répákat, a felnegyedelt és felkockázott cukkinit, és zellert és pár percig kevergetem. Hozzáadom a felszeletelt fokhagymát, a paradicsompürét, ezzel is párolom pár percig, majd felöntöm vízzel (kb. 2 liter, én ezeket az olaszos leveseket úgy szeretem, ha már megáll bennük a kanál, szóval jó sűrűn.) Beleszórom a babérlevelet, a rozmaringágat és a bazsalikomleveleket, és addig főzöm, amíg a zöldség már majdnem puha. Ekkor beleteszem a leszűrt babot, és addig főzöm a levest, amíg minden hozzávaló puha nem lesz. A leves sűrűjének egyharmadát pár merőkanál lével kimerem, botmixerrel egyneműsítem, majd visszatöltöm, így sűrítem az ételt. Végül beleszórom a száraztésztát, és ezzel készre főzöm a levest.

Gombás sertésszelet

75 dkg sertéscomb
két nagy fej hagyma
két zöldpaprika
négy gerezd fokhagyma
50 dkg aprószemű gomba
egy evőkanál mustár
3-4 evőkanál tejföl
egy evőkanál olaj
egy teáskanál köménymag
2-3 ág rozmaring
2-3 ág kakukkfű
só, bors

A húst szeletekre vágom, mindkét oldalán sózom, majd a felforrósított olajon elősütöm. A szeleteket kiveszem az edényből, a helyére beteszem a felaprított hagymát, zöldpaprikát, fokhagymát, megszórom a köménymaggal és megfonnyasztom. Ha a hagyma már üveges, ráteszem a hússzeleteket, hozzáadom a kakukkfüvet és a rozmaringot, borsozom, utánasózom, ha szükséges, aláöntök annyi vizet, amennyi épp ellepi, és fedő alatt puhára párolom. A párolás közben néha leveszem a fedőt, elpárologtatom a keletkezett levet, majd újra felöntöm kevés vízzel. Ha a hús elég puha, hozzáadom a félbe vágott gombafejeket, és tovább főzöm, amíg a gomba megpuhul. Ekkor beleteszem a mustárt, és a szaftot nagy lángon kicsit sűrűbbre forralom. Végül belekeverem a tejfölt és pár perc alatt összefőzöm. Párolt rizzsel tálalom.
Marhahúsból is készíthető.

Sült libamell körtés szilvaraguval

Fejenként egy bőrös libamell (kb. 30 dkg-osak)
rozmaring
fokhagyma

25 dkg magozott aszalt szilva
40  dkg keményebb körte
kis darab gyömbér
2 dkg vaj
csipet fahéj
cukor
köretnek hagymás tört krumpli

A libamellet a szokásos módon megsütöm: bőrét bekockázom, a húsos részt sózom, meghintem rozmaringgal, előmelegített sütőben mindkét oldalát megkapatom, majd kis lángon, alufólia alatt puhára sütöm, a végén a fóliát levéve piros-ropogósra sütöm.
A hús sütése közben elkészítem a gyümölcsös ragut. Ehhez a körtét felszeletelem, a vajon párolni kezdem az aszalt szilvával, ráreszelem a gyömbért és kevés fahéjjal ízesítem. Ha szükséges, öntök alá kevés vizet, ízlés szerint édesítem (nem biztos, hogy szükséges), esetleg kevés citromlével teszem pikánsabbá.
A sült libamellet a körtés szilvaraguval és hagymás krumplival tálalom.

Fahéjas-nutellás sütemény (Good Food recept)

17,5 dkg puha vaj
17,5 dkg cukor
3 tojás
20 dkg liszt
egy evőkanál sütőpor
két evőkanál őrölt fahéj
négy evőkanál tej
négy púpos evőkanál Nutella
5 dkg durvára vágott mogyoró vagy mandulalapocska

A sütőt 180 fokra – légkeverésnél 160 fokra – előmelegítem, a sütőformát kibélelem sütőpapírral. Én egy 24 cm-es kapcsos tortaformát használtam, de sima kisebb méretű tepsi is jó lehet.
A vajat, cukrot, tojásokat, lisztet, fahéjat, tejet és a sütőport egy tálba teszem, és robotgéppel egy-két perc alatt könnyű habos masszává keverem.
A massza háromnegyedét a sütőformába öntöm, a tetejére kanalazom négy kupacban a Nutellát, majd befedem a maradék tésztával. Párszor egy villával belekeverek, hogy a Nutella jobban eloszoljon (hű, de kacifántos ez így…), majd elsimítom a sütemény tetejét. Rászórom a mogyorót vagy mandulát, betolom az előmelegített sütőbe, és kb. egy óráig sütöm. Ha a teteje túlságosan barnulna, sütés közben alufóliát teszek rá. A kész süteményt rácson hagyom kihűlni, és kávé mellé kínálom.

Őszi rétes

egy csomag (450 gramm) fagyasztott leveles tészta
4 db kicsi alma
2 db kisebb körte
4 db szilva
10 dkg aszalt áfonya vagy mazsola
fél citrom
2 dkg vaj
2-3 evőkanál cukor
egy teáskanál fahéj
5-6 evőkanál zabpehely

Először a tölteléket készítem el, mert ki kell hűteni, mielőtt a tésztába tölteném.
Ehhez a körtét és az almát meghámozom, kimagozom és kisebb kockákra vágom. A vajat lábosban megolvasztom, rádobom a körtét, az almát és az áfonyát, megszórom a cukorral, ízesítem fahéjjal, ráfacsarom a citromlét, és 5-6 percig párolom. Akkor jó, ha a leve elfő és még kicsit roppanós. Ekkor elzárom alatta a lángot és rádobom a kimagozott, elnegyedelt szilvát.
Ha a töltelék kihűlt, kezdődhet a töltés. A kiengedett tésztát téglalap alakúra nyújtom (3-4 mm vastag legyen), megszórom a zabpehely felével, ráterítem a tölteléket, ezt is megszórom a zabpehellyel és felcsavarom. A roládot sütőpapírral bélelt tepsire teszem, a tetejét felvert tojással megkenem és 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütöm. Langyosan vagy hidegen kínálom.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és várom a további kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz