Még mindig dúl a kánikula, és az embernek nincs sok kedve bemenni a konyhába, de enni azért kell, ezért ismét hoztam egy menüválogatást. A következő receptek szintén a könnyű nyári étel témakörbe vágnak, szezonális hozzávalókból készülnek, és a tűzhelyet/sütőt sem kell nagyon sokáig bekapcsolni miattuk. Arra a kis időre pedig szerintem megéri, mert finomak. A süti kivételével diétázóknak is ajánlom a fogásokat (igaz, néha egy kis bűnözés azért belefér…)
Cukkinikrém Jamie Oliver ötlete alapján
Hozzávalók:
- 4 kisebb zsenge cukkini
- egy kis fej hagyma
- két gerezd fokhagyma
- fél kápia vagy kaliforniai paprika (piros színű)
- olaj, só
- kakukkfű vagy bazsalikom
- pár csepp citromlé
A fokhagymát felszeletelem, a paprikát kis kockákra vágom. Az olajat felhevítem, rádobom a fokhagymát és a paprikát, pár percig sütöm (nem pirítom), majd rádobom a felaprított hagymát és a feldarabolt cukkinit (én hosszában négybe, majd nem túl vékony szeletekre szoktam vágni). Sózom, fűszerezem kakukkfűvel vagy bazsalikommal (legjobb a friss), lefedem és kb. 35 perc alatt nagyon puhára párolom. Közben lehet, hogy kell aláönteni kevés vizet, de a párolás végére ne maradjon alatta nedvesség. A citromlével ízesítem, utána villával darabosra töröm, vagy botmixerrel pürésítem (darabok azért maradnak benne). Lehet bele keverni egy-két evőkanál olívaolajat. Pirítóson kínálom, de pitával, tortillachipssel, vagy zöldséghasábokkal is jó mártogatni. .
Zöldfűszeres egybesült hal
Könnyen, gyorsan, egyszerűen készíthető főétel a halak kedvelőinek. Akinek kedve van hozzá, elkészítheti papírban sütve is, ehhez sütőpapírból kell lazán egy tasakot készíteni, ebbe kerül a hal, kevés olajjal, citromlével, és ha van, borral meglocsolva. A hal megpuhulása után érdemes felvágni a burkot, és pár percig így sütni az ételt, hogy megpirulhasson.
- 2 tengeri durbincs, vagy más kisebb méretű egész hal, pl pisztráng (kb. 30-50 dekásak)
- 10 dkg vaj
- egy citrom
- fél csokor petrezselyem
- egy ág bazsalikom
- egy ág rozmaring
- egy gerezd fokhagyma
- egy szál póréhagyma
- só, bors
A halak elvileg konyhakészen kerültek hozzám, de mindig hagynak rajta pikkelyt, úgyhogy meg kellett kapargatnom őket. Ezután előkészítettem őket, ami abból áll, hogy oldalanként négy bevágást ejtek rajtuk a gerincig, anélkül, hogy átvágnám, majd bedörzsölöm a halakat kívül-belül sóval és rájuk facsarom a citrom felének a levét. Amíg állnak, a vajból a felaprított fűszerekkel és fokhagymával fűszervajat készítek, adok hozzá citromlét és egy fél citrom reszelt héját is, majd ezzel a vajjal megmasszírozom a halak oldalát úgy, hogy a vágásokba is jusson, ami marad, azt pedig a hasüregükbe tömöm. Egy tepsibe beleteszek fél citromot felkarikázva, a négy-öt centis darabokra vágott pórét, majd belefektetem a halakat is. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütöm őket. Közben párszor meglocsolom a fűszeres vajjal.
Petrezselymes vajas krumplival és friss zöldsalátával tálalom. Javaslom, hogy a hal mellett sült citromot is együk meg, én imádom…
Sárgabarackos tejszínes pite
Még mindig lehet finom érett sárgabarackhoz jutni, ebből pedig el lehet készíteni az alábbi süteményt. Ezért megéri bekapcsolni a sütőt, tényleg nagyon finom.
Hozzávalók
A tésztához
- 17 dkg finomliszt
- 1 evőkanál porcukor
- 12 dkg hideg vaj
- csipet só
- 2-3 evőkanál hideg víz
A töltelékhez
- 40 dkg sárgabarack
- 3 tojás
- 3 dl tejszín
- 2 evőkanál porcukor
- csipet fahéj (elhagyható)
- egy evőkanál mandulalikőr(vagy egy kávéskanál aroma)
A tésztához a finomlisztet összeszitálom a sóval és a cukorral. A vajat kisebb kockákra vágom, a liszthez adom, és egy villával addig nyomkodom, amíg morzsalékossá válik. Ekkor kanalanként adagolva a vizet, összegyúrom. Nekem 2 kanál víz elég volt hozzá. A tésztát folpackba csavarva egy órát pihentetem a hűtőben.
Ha ez az idő eltelt, lisztezett felületen kinyújtom a tésztát és kibélelek vele egy tetszőleges (kb. 25 centis) sütőformát úgy, hogy az oldalára is jusson belőle. Nem kell megijedni, ha nem sikerülne a nyújtás, én kisebb darabokra vágtam a tésztát és tenyérrel lapogattam a formába. A tésztát megszurkálom, fóliát terítek rá, erre nehezéket (bab/lencse) teszek, és előmelegített 200 fokos sütőben 10 percig sütöm. Amíg a tészta sül, elkészítem a tölteléket. A barackokat kimagozom és negyedekbe vágom. A tojást a cukorral, tejszínnel, fahéjjal és a likőrrel habosa keverem.
Az elősütött tésztáról leveszem a nehezéket és a fóliát és kirakom a sárgabarackkal, majd ráöntöm a tojásos tejszínt. A sütő hőmérsékletét 180 fokra csökkentem és addig sütöm a süteményt, amíg a krém kocsonyássá-rezgőssé válik. Ez kb. 25 perc. Hűtve tálalom.
Zsuzsi főz