Erre a hétvégére egy igazi, nyári ebéddel készültem. Az ételekben hús nincs is, mert ebben a melegben jobban esnek a zöldséges fogások, persze, aki nem tud meglenni nélküle, a főétel mellé süthet egy szelet halat, vagy csirkét, igazából ezek illenének hozzá.

A főételt teljes mértékben a kertünkben termett alapanyagokból hoztam össze, és a saláta hozzávalóit is termeljük, csak a paradicsom nem tart még ott, hogy ekkora mennyiséget le lehetne szedni a bokrokról.

A desszert szintén igazi kánikulai hangulatú, egy hűsítő joghurtos fagyival zárom az étkezést, amit különféle idénygyümölcsökkel, jelen esetben ribizlivel lehet feldobni.

Remélem, lesznek olyanok, akiknek ez az egyszerű ételsor elnyeri a tetszését.

Előétel: kedvenc paradicsomsalátám

Lehet, lesz majd, aki kiakad ezen, mert valószínűleg más is ilyen egyszerűen készíti el a paradicsomot, de azért leírom, hátha valaki nem próbálta még. Grillhúsok mellé nagyon jó köret, de pár darab mozzarellával, fetával gazdagítva, pirítóssal vacsorára is tökéletes.

A saláta alatt összegyűlt levet mindig meg szoktam inni, jégbe hűtve nagyon üdítő. Aki nem akarja első fogásként fogyasztani, eheti nyugodtan a tészta mellé is.

Hozzávalók

6 közepes paradicsom

egy közepes lilahagyma

só, bors

csipet cukor

fél citrom

2 evőkanál olívaolaj

szárított oreganó

bazsalikom, menta, petrezselyem tetszés szerint

A paradicsomokat félbe, majd a feleket négy-hat darabra vágom, és tálba teszem. A megtisztított lilahagymát félkarikákra szelem, a paradicsomra szórom. Az alapanyagokat tetszés szerint meghintem sóval, cukorral, kevés borssal, szárított oreganóval, ráöntöm az olajat és facsarok rá citromlét (nem kell a fél citrom összes leve). Jól behűtöm, tálaláskor bazsalikom, menta vagy petrezselyemlevéllel szórom meg.

Pestós tészta

A kertünkben igencsak elszaporodott a bazsalikom, ezért ki kellett valamit találnom, hogy egy kicsit gyérítsem az állományt. Erre tökéletes a pesto, amit most mandulával készítettem, mert ez volt kéznél. Mandula helyett használható dió, fenyőmag is. Ez utóbbiból kínait ne vegyen senki, mert előfordulhat, hogy keserű szájízt okoz, ami akár egy hétig is eltarthat. Nekem már volt benne részem, nem kívánom senkinek.

Hozzávalók

Két nagy marék bazsalikomlevél

1,5 dl olívaolaj (én a felét napraforgóval helyettesítettem)

5-6 evőkanál reszelt parmezán

3-4 evőkanál mandulapehely vagy más csonthéjas magja

A leírás ebben az esetben hosszabb, mint a készítés: a megmosott bazsalikomleveleket a többi hozzávalóval turmixgépbe teszem, és egyneműre keverem. Ez a mennyiség kb. két étkezésre elegendő.

Amikor esszük, kifőzök egy csomag spagettit, aminek a főzőlevéből egy merőkanálnyit félreteszek. A leszűrt tésztára ráöntöm a fenti adag pesto felét és a merőkanálnyi tésztafőzővizet, és összemelegítem. Tálalásnál reszelt parmezánnal szórom meg.

Zöldfűszeres sült cukkini

Szintén a kényszer szülte, hogy a pestós tészta mellé még sült cukkini is készült, mert annyira beindultak a növényeim, hogy valahogy el kell használni a termést.

Hozzávalók

Egy zöld és egy sárga cukkini

Olívaolaj

Kakukkfű, oregano

citrom

A cukkiniket ujjnyi vastagra szeletelem, egy tálba borítom, rászórom a fűszereket meglocsolom kevés olajjal, facsarok rá citromlét, és egy sütőpapírral kibélelt gáztepsin elrendezem a szeleteket.

180 fokra előmelegített sütőbe tolom és kb. 25 perc alatt megsütöm, közben egyszer megforgatom, hogy a karikák mindkét oldala megpirulhasson.

Akár salátákba, akár kevés fokhagymás joghurttal leöntve, de önmagában köretként is megállja a helyét.

Citromfagyi

A kiindulási alapom Nigella Lawson egy receptje volt, de én joghurtot is tettem a tejszínes keverékhez, mert így még könnyebb és hűsítőbb a végeredmény. Ha nincs fagyigép kéznél – mint ahogy nekem sincs -, akkor is érdemes készíteni, mert ezt a fagyit nem kell ötpercenként kevergetni, botmixerrel áttörni, akkor is finom krémes lesz.

Hozzávalók

2 nagy (bio)citrom leve és héja
20 dkg porcukor
egy nagy pohár natúr joghurt
4 dl tejszín

Az alaposan megmosott citromok héját lereszelem, levüket az utolsó cseppig kifacsarom, vigyázva, hogy a magok ne kerüljenek bele. A citromhéjat és levet összekeverem a cukorral és a joghurttal és a keveréket hagyom fél óráig állni, hogy jól átvehesse az ízeket.
A tejszínt habbá verem – Nigella szerint 3 evőkanáljeges vizet kell hozzáadni felverés előtt, én ezt kihagytam – és lazán összekeverem a joghurtos-citromos keverékkel. Zárható, fagyasztóba tehető edénybe teszem és beküldöm a mélyhűtőbe. Tálalás előtt fél órát pihen szobahőmérsékleten, utána kelyhekbe adagolom, ribizlivel és ostyával díszítem.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat !

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?