Zsuzsi főz recept karácsony főzés

Ebbe a posztba még beszorítottam pár receptet az ünnepi készülődés közepette. A válogatásba került saláta, többféle húsos főétel, és persze két sütemény (az ünnepre tekintettel torta) is. Remélem lesz, aki pont az alábbi receptek közt találja meg az ünnepi asztalra valót.

Almás csicsóka-saláta (Waldorf-saláta helyett)

Hozzávalók

50 dkg csicsóka
2-3 db piros alma
2 dl tejföl
2 evőkanál majonéz
só, bors
pár csepp citromlé
egy marék dióbél

A csicsókát felhasználás előtt beáztatom fél órára meleg vízbe, ha nagyon földes, így a szennyeződések könnyen eltávolíthatók.
A tejfölből, majonézből a sóval, borssal, citromlével öntetet keverek. Ez a mennyiség kevésnek tűnhet, de az alapanyagok lédúsak, ennyi öntettel pedig pont eléggé lesz tocsogós a végeredmény.
Az áztatás után a csicsókagumókat gyökérkefével megsúrolom, majd hámozás nélkül durvára reszelem és azonnal az öntetbe keverem. Ugyanígy teszek az almával is. Jól összeforgatom az egészet, belekeverem pár szép darab kivételével a dióbelet is. A salátát fél órát pihentetem a hűtőben, majd almaszeletekkel és a megmaradt dióval díszítve tálalom. Bundás halak mellé köretként is megállja a helyét.

Saláta gombával és kecskesajttal

Hozzávalók

kb. 20 dekányi zöldsaláta keverék ( ruccola, radicchio, jégsaláta, frisée, stb.)
fél fej lilahagyma
3-4 szem koktélparadicsom
4-5 darab nagyobb kalapú gomba (most barna csiperke)
olívaolaj
citromlé
pár levél rozmaring
só, frissen őrölt tarkabors
8 dkg kecskesajt sós lében

A salátaleveleket tálba teszem, hozzáadom a vékony szeletekre (félfőre) vágott lilahagymát és a negyedelt koktélparadicsomot, valamint a kis kockákra vágott kecskesajtot.
Grillserpenyőben nagyon kevés olajat forrósítok, rádobom a rozmaringot és a hosszú, nem túl vékony szeletekre vágott gombát, amit kb. öt percig sütök. Sóval, borssal ízesítem. Akkor jó a gomba, ha nem enged levet, hanem sül és roppanós marad. Ha a gomba elkészült, a salátát tetszés szerint ízesítem sóval, meghintem olívaolajjal és citromlével, tányérokra adagolom és körberakom a forró gombaszeletekkel. A gomba forróságától a sajt kicsit meggyengül, a levelek meglangyosodnak, ami nagyon jól kihozza az ízeket. Szerintem vacsorára ez két személynek elegendő, előételként négy főnek is elég. Lehet hozzá enni valamilyen jóféle kenyeret, pirítóst.

Baconben sült szűzpecsenye

Hozzávalók

négy szűzpecsenye
30-35 dkg vékonyra szeletelt bacon
dijoni mustár
frissen őrölt feketebors
friss kakukkfűlevelek

fél deci száraz fehérbor
3 evőkanál tejszín
5 dkg vaj
olaj

A szüzet lehártyázom, enyhén sózom, bedörzsölöm borssal, rászórom a kakukkfüvet, vékonyan bekenem a mustárral. Ezt követően darabonként négy-öt szelet szalonnát felhasználva betekerem, a baconcsíkokat fogpiszkálóval rögzítem.
Egy olyan serpenyőben, amelyet sütőben is lehet használni, felforrósítok két evőkanál olajat, majd beledobom a vajat is. Ha a zsiradék forró, belefektetem a szűzpecsenyéket és minden oldalukon nagy lángon körbesütöm őket.
Közben a sütőt 160 fokra előmelegítem. Ha a hús elősütésével végeztem, az edényt betolom az előmelegített sütőbe és kb. 15 percig sütöm. A sütési idő vége előtt pár perccel a hús levébe öntöm a bort meg a tejszínt, és így fejezem be az ételt. Akkor van kész, ha a sült tapintásra már kemény, de azért enyhe nyomásnál van még benne egy kis rugalmasság.
A sültet ezután a sütőből kiveszem, deszkán tíz percet pihentetem,a fogpiszkálókat eltávolítom, majd petrezselymes sült krumplival és salátával kínálom. Aki kér, a szaftjából locsolhat rá egy keveset.

Sztroganov-hátszín

Hozzávalók

60 dkg hátszín
25 dkg csiperke
10-15 dkg szárított erdei gomba keverék
10 dkg bacon
egy fej hagyma
2-3 sós uborka (ennek hiányában csemege)
2-3 evőkanál passzírozott paradicsom
1 evőkanál mustár
rozmaring
2-3 dl tejföl
só, bors
fél csokor durvára aprított petrezselyem
5 dkg vaj

A húst kisujjnyi vastag csíkokra vágom. Serpenyőben felolvasztom a vajat, ha már forró, beleteszem a húscsíkokat és kb. 3-4 perc alatt aranybarnára sütöm őket. Ekkor kiveszem az edényből és melegen tartom. A serpenyőbe beleszórom a felaprított bacont és kisütőm a zsírját. Ha megvan, mehet rá a felaprított hagyma, amit üvegesre sütök. Ekkor hozzáteszem a nagyobb darabokra vágott csiperkét és a legalább egy óra áztatással megpuhított erdei gombát is, sózom, borsozom, rozmaringgal fűszerezem és megpárolom, majd a gomba által engedett levet kicsit elforralom. Beleteszem a vékony csíkokra vágott uborkát, elkeverem, hozzáadom a mustárt, a paradicsomot és a tejfölt, majd pár perc alatt készre főzöm az ételt, ezalatt a mártás kicsit besűrűsödik. Rizzsel vagy házitésztával tálalom.

Sajtmártásban sült szűzpecsenye

Hozzávalók

két szűzpecsenye
5 dkg vaj
egy evőkanál olaj
egy ág rozmaring
só, frissen őrölt feketebors
10 dkg ementáli sajt vékony szeletekre vágva
3 dl tejszín
20 dkg gorgonzola
két gerezd fokhagyma
szerecsendió

A húst érmékre vágom, ezeket lapjukra állítva kissé megveregetem, sóval meghintem, tekerek rá borsot. Serpenyőben felforrósítom a vajat meg az olajat, beledobom a rozmaringágat és a szeleteket elősütöm. Ha már kaptak egy barnás kérget, átszedem a húsokat egy tepsibe, és mindegyikre rakok egy-két vékony szelet sajtot. Miután a húst kiszedtem a vajból, beleöntöm a serpenyőbe a tejszínt és felforrósítom. Ekkor belemorzsolom a gorgonzolát, belereszelem a fokhagymagerezdeket, szerecsendióval, és ha szükséges, sóval ízesítem, egy-két percig forralom, majd a tepsiben várakozó hússzeletekre öntöm. Előmelegített, 200 fokos sütőbe teszem, és 10-15 percig sütöm, amíg a mártás kissé besűrűsödik és kap egy kis aranybarna színt. Sült krumplival tálalom. A mártásba még egy deci száraz fehérbort is lehet tenni, jó passzol hozzá.

Kávés diós torta

Hozzávalók

A tésztához:

12,5 dkg puha vaj
12,5 dkg cukor
2 tojás
12,5 dkg liszt
egy teáskanál sütőpor
2 és fél púpozott evőkanál instant kávé
1 dl víz
10 dkg dió durvára vágva

A krémhez:

50 dkg mascarpone
15 dkg porcukor

A sütőt légkeverésnél 150, anélkül 170 fokra előmelegítem. Sütőpapírral kibélelek egy 21 centi átmérőjű kapcsos tortaformát. (Ha kisebb formában készítjük, talán még csinosabb lesz a sütemény, de nálam ez volt a legkisebb.)

A diót durvára vágom és száraz serpenyőben kissé megpirítom. A kávéport az egy deci langyos vízben feloldom, további felhasználásig félreteszem.

A puha vajat a cukorral robotgép segítségével habosra keverem. Egyenként beledolgozom a tojásokat is, majd hozzákeverem a lisztet és a sütőport is. Kanalanként adok egy keveset a masszához a kávés keverékből, ezt addig ismétlem, amíg a massza a habverőről könnyen lecsöppen (körülbelül a kávé felét adom hozzá, a többit a krémhez félreteszem). A tésztához adom a dió kétharmadát is, majd az előkészített formába öntöm, és az előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm. Ezután a torta alapját kihűtöm. Ha a tészta kihűlt, kettévágom, és megtöltöm.

A töltelékhez a mascarponét simára keverem a cukorral, és a félretett kávéval, megkenem az alsó tortalapot, ráhelyezem a tetejét, és a maradék krémmel kívülről is bevonom a süteményt. A tetejét megszórom a maradék pirított dióval, és fogyasztás előtt legalább 3-4 órát hűtöm, hogy az ízek összeérhessenek.

Sült sajttorta (Rick Stein recept alapján)

Hozzávalók

10 dkg vaj
20 dkg keksz
2 evőkanál kristálycukor

A krémhez:

50 dkg mascarpone
20 dkg kristálycukor
3 közepes méretű tojás
2 evőkanál kukoricaliszt
3 dl creme fraiche (tejfölt használtam)
egy citrom reszelt héja
3 evőkanál citromlé

Egy kapcsos, 24 centis tortaformát kibélelek sütőpapírral, a sütőt 150 fokra előmelegítem.
A tortaalaphoz megolvasztom a vajat, belekeverem a cukrot és a morzsává tört kekszet. Ezt a morzsás alapot a tortaformába borítom és kanál hátával egyenletes vastagságban elnyomkodom.

A krémhez a mascarponét a cukorral alaposan kikeverem. A tojásokat egyenként adom hozzá, minden tojás után jól felverem a krémet. Végül hozzáadom a kukoricalisztet, a tejfölt, a reszelt citromhéjat és a citromlevet, és még egyszer jól eldolgozom az egészet mixer segítségével. A krémet a kekszes alapra öntöm, a süteményt a sütőbe tolom és kb. 50 perc alatt megsütöm, akkor jó, ha a közepe még remegős, de a széle már megszilárdult. Ha a torta megsült, a kikapcsolt sütőben hagyom kihűlni, majd lehűtöm. Gyümölcsökkel, vagy akár lekvárral is kínálható, de a süteményt fogyasztás előtt mindenképp hagyjuk állni szobahőmérsékleten, hogy az ízek jobban érvényesülhessenek.

Zsuzsi főz