Na, kisebb technikai szünet – teljes gépcsere – után ismét itt vagyok. Sok minden történt velünk a múlt héten: a lányom hároméves lett (ezért majdnem kirakták a bölcsiből), a számítógép bedöglött, én meg ismét munkába álltam, úgyhogy nem igazán volt időm a konyhában tevékenykedni, ezért ez a poszt kicsit hevenyészettre sikeredett, de azért remélem, van benne használható ötlet.

Pár hete többen említettétek, hogy szívesen látnátok ismét húsmentes recepteket, ami pártolandó, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz nem szükséges minden áldott nap húst fogyasztani. Más kérdés, hogy nálunk a férjem húst enne hússal, ezért a most következőkhöz hasonló húsmentes ételeket mindig tejtermékekkel egészítem ki, hogy meglegyen a fehérjeadagja, sőt általában csempészek az ételbe szalonnát, sonkát, vagy valami hasonlót, hogy neki is legyen valami öröme. Természetesen ezek elhagyhatók, nem válnak a fogások kárára.

Sült zöldséges rizottó

30 dkg arborio vagy más rizottórizs
egy kis fej hagyma
8 dkg vaj
1 dl száraz fehérbor
1-1,2 liter zöldségalaplé
parmezán

A sült zöldséghez

6-8 szem gomba
egy kisebb piros kaliforniai paprika
egy közepes cukkini
kakukkfű, rozmaring
két evőkanál olívaolaj

Először a sült zöldséget kezdem készíteni. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A zöldségeket tetszőlegesen feldarabolom, lényeg, hogy a darabok ne legyenek túl kisméretűek. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, beleszórom a zöldséget, rálocsolom az olajat, megszórom az aprított fűszerekkel (szárított is lehet), kevés sóval, és kb. fél óra alatt puhára-pirosra sütöm.

Ezalatt elkészítem a rizottót. Az alaplét kis lángon melegen tartom a tűzhelyen. 4 dkg vajat forrósítok, megpárolom benne a finomra vágott hagymát. Rádobom a rizst (nem mossuk meg!) és kevergetve üvegesre sütöm. Ha ez bekövetkezett, beleöntöm a bort és addig főzöm, amíg a rizs mindet be nem szívta. Ekkor a meleg alaplével merőkanalanként elkezdem felöntögetni, mindig megvárva, hogy az adott mennyiségű folyadékot a rizs beigya, közben folyamatosan kevergetem. Kb. 17 perc múlva a rizs meg is puhul, alatta nem maradhat lé, sűrű mártásszerű állaga lesz a szemekből kifővő keményítő miatt. Ekkor belekeverem a maradék vajat, meg a sült zöldséget és reszelt parmezánnal tálalom.

Ez az étel tulajdonképpen alaprecept, a sült zöldség köretként is adható húsok mellé, és másmilyen összeállításban (pl. gyökérzöldségekkel, sütőtökkel, padlizsánnal stb.) is elkészíthető.

Rizottógolyó

A maradék rizottó eredeti formájában újramelegítve már nem az igazi, de a találékony olaszok nagyon jól hasznosítják a maradékot: egyszerűen kisütik golyóvá gyúrva. Könnyű főételnek vagy akár előételnek is nagyon jó, én valamilyen mártást azért kínálnék mellé.

20-30 dkg maradék rizottó
egy golyó mozzarella
két tojás
zsemlemorzsa
olaj

A rizottót összedolgozom egy nyers tojással és golyókat formálok belőle. Van olyan, hogy a rizshez nem is adok tojást, úgy is összeáll a massza. A golyók közepébe egy kocka mozzarellát teszek. A másik tojást felverem, a golyókat megforgatom benne, majd zsemlemorzsába forgatom és bő, forró olajban aranybarnára sütöm. Papírtörlőn lecsepegtetem a felesleges olajat, majd tálalom. Maradék rizsköretből is el lehet készíteni, úgy talán kicsit szárazabb, ezért mindenképp érdemes valamibe mártogatni.

Spenótgaluska juhtúrós mártással

A galuskához

30 dkg fagyasztott leveles spenót
30 dkg liszt (nálam tönköly fehér)
2 db tojás
kb. 2 dl víz
kiskanálnyi só

A mártáshoz

3 szál újhagyma
3 gerezd fokhagyma
(10 dkg angolszalonna vagy sonka)
5 dkg vaj
egy nagy pohár tejföl fele
15 dkg juhtúró
só, frissen őrölt feketebors, szerecsendió

Először a mártást készítem el, mert erre fogom rászedni a kifőzött, lecsepegtetett nokedlit.
A vajat felolvasztom, megfuttatom rajta a felkarikázott újhagymát és fokhagymát, (hozzáadom a kisebb kockákra vágott sonkát) puhára párolom (kb. 3 perc). Leveszem a tűzről a lábost, belekeverem a tejfölt és a juhtúrót, kóstolás után sózom, borsozom, meghintem szerecsendióval, majd kis lángon összemelegítem.

A spenótot kiolvasztom, ha a levelek elég nagyok, apróbbra vágom. Keverőtálba teszem a lisztet, tojásokat, sót, beleöntöm a spenótot, és kb. 2 deci vízzel galuskatésztát készítek belőle. Sós vízben kifőzöm, szűrőben lecsepegtetem, hozzáadom a mártáshoz és pár percig összeforrósítom. Tálalásnál lehet még sajtot reszelni a tetejére.
Szezonális tipp: galuskát sült tök húsával is nagyon jól lehet készíteni (kevesebb liszt kell, mert nem annyira vizes, mint a spenót). A kész terméket tejföllel és reszelt sajttal ehetjük, de ha juhtúró kerül rá, az se rossz, ínyencek meg forgassák meg zsályás vajban, a siker garantált.

Csőben sült zöldséges palacsinta

9 darab palacsinta
50 dkg gomba
50 dkg brokkoli (tisztítás előtt mérve)
egy szál póréhagyma
két gerezd fokhagyma
12 dkg vaj
6 dl tej
2 evőkanál liszt
15 dkg reszelt sajt
só, bors
pár csepp citromlé
szerecsendió
rozmaring

A vajból öt dekát felforrósítok, beledobom a megtisztított, kisebb rózsákra szedett brokkolit. 4-5 percig pirítom, közben sóval, rozmaringgal, szerecsendióval ízesítem és hozzáadom a felszeletelt fokhagymát is. Utána beleteszem a vékony szeletekre vágott gombát és a vastagabb karikákra vágott pórét is, és addig pirítom, amíg a zöldségek roppanós-puhára főnek. Közben másik edényben besamelt készítek: öt deka vajat felforrósítok, hozzáadom a lisztet, kevergetem, amíg kifehéredik, ekkor felöntöm a tejjel, sűrűre főzöm, ízesítem sóval borssal, szerecsendióval, friss citromlével. Pár evőkanál besamelt a zöldséghez keverek és ezzel töltöm meg a palacsintákat. Egy tűzálló tálat kivajazok, belefektetem a töltött palacsintákat, ráöntöm a fehérmártást, a tetejét megszórom reszelt sajttal és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt összesütöm.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a témajavaslatokat, kommenteket!

 Zsuzsi főz